Mojito и Mojito Real

Съставки: 

  • 1 с. л. захар
  • сокът на половин лимон (за предпочитане лайм)
  • 50 мл. ром Хавана Клуб, тригодишен
  • няколко кубчета лед
  • няколко листенца пресен джоджен
  • сода

Приготовление:

Във висока чаша накъсайте няколко листенца пресен джоджен, добавете лимоновия сок и захарта. Разбъркайте добре. Добавете 50 мл. тригодишен Хавана Клуб и две-три кубчета лед. Допълнете чашата със сода, разбъркайте отново и украсете с клонка джоджен.

 

 

 

 

 

 

 

Mojito Real (Кралско Мохито)

Съставки: 

  • 1 с. л. захар
  • 15 мл. пресен лимонов сок (за препоръчване лайм)
  • клонка пресен джоджен
  • 60 мл. седемгодишен ром Хавана Клуб
  • 60 мл. газирана вода
  • 60 мл. шампанско

Приготовление:

Във висока чаша разбъркайте джоджена, лимоновия сок и захарта. Разредете с газирана вода и добавете няколко кубчета лед. Долейте рома, завършете композицията с шампанското и разбъркайте.

 

Заключение: 

Кубинците наистина знаят как се правят коктейли.  Можете да се поучите от официалния сайт на Havana Club: http://www.havana-club.com/

Наздраве! 😉

28 коментара за “Mojito и Mojito Real

  1. @Лора: Напротив, точно с джоджен се прави! 🙂 В Куба му викат „коктейла на Хемингуей“, въпреки че има и друг коктейл, който претендира за подобна титла, а най-доброто Мохито в Хавана се прави в кръчмичката La bodegita del medio, в която писателят е обичал да се спасява от жегите. Друг е въпросът, че ментата и джодженът си принадлежат към семейство Mentha, но истинското Мохито се прави точно с джоджен. Дет се вика, на живо съм се убедила в това :mrgreen:

    @Димитър: ми аз съм от Варна… Макар че тук в Pench’s също го правят също много хубаво! 😉

  2. задължително се пави с пресен джоджен, леко намачкан в чашата, за да си пусне по-добре ароматите… Аз, лично като го правя, добавям и 2-3 капки мента (от онази зелената алкохолна напитка) – ей така – за разкош! 🙂 Наздраве!

  3. А пък да се оплача – тук в Русе още никъде не съм срещала кръчма, в която да правят Mijito 😦 Пробвах да прокарам идеята в „Саундгардън“, но нещо захецна работата…

  4. Ама това е ужасно неправилно! Без майтап, съчувствам ти! 😐 Толкова хубав град, а да няма мохито в него 😦

  5. И аз не знам за кръчма с мохито. Бяха ми казали, че някъде из София се правел един друг коктейл – Кайпириня, ако не се лъжа, но като питам за него в Русе, сервитьорките ме гледат странно.

  6. Ми не знам. В интерес на истината по магазините съм виждала доста български заместители на ром, с които, за съжаление, основно ги правят коктейлите, ама не съм виждала нищо, което да минава за качаса – чудото, с което се прави Кайпиринята. Може това да е причината? 😕

  7. Процедурно предложение: С Неуловима да тръгнем на обиколки по кръчмите из Русе с опознавателна цел… И просветителска такава – ми така де – да просветим малко съдържателите и персонала на въпросните питейни заведения по темата за коктейлите! Очаквайте развитие…

  8. Жива да си за този пост! Обожавам Мохито и не че ще тръгна да си го правя сама (по скоро да взема да намеря някой кубинец…) ама то човек никога не знае 🙂

  9. аз мисля, че трябва да има и нарязан на много дребни парченца лайм, а не само сок, но това може да е вариация. и джодженът е вид мента;)

  10. Не, нарязаният лайм е вариация, това е оригиналът. Но всякакви подобрения към вкуса са добре дошли всъщност! 🙂

  11. Е, хайде сега – качаса (или кашаса – не знам как се произнася, с испанско-португалските езици не си говорим) се продава колкото искате в магазини Cheers. Цената (по спомени) е между 20 и 30 лева – не е нещо непосилно, щото колко кайпириня излиза от това…
    Което всъщност ме връща няколко години назад в кафе Батавия. Е няма такава обстановка – все едно времето е спряло около 1850 и ти си Белият Господар. Е няма такава атмосфера просто…

  12. Хм, може би е кашаса, или като ги знам бразилците как ъкат, може дори къшаса да се 😕 Обаче аз не съм го виждала, макар че от друга страна, признавам, не съм и търсила! Има ли Cheers във Варна, между другото?

  13. А, няма значение, аз тъй или инак в момента съм много рехава откъм финанси, та само щях да се ядосвам 😕 Обаче все пак ще си намеря от таз амброзия и ще пробвам! 😈

  14. Pingback: Mojito Lovers » Няколко мохито рецепти made in BG

  15. Е, кашаса във Вн има по барове, ама е малко дебеличка. На прима виста се сещам само за Кубо (което зимата се помещава до армеската църква до шишковата градина). Другото място (признавам си, предположение е, но доколкото познавам персонала, ей така за гъдел, е доста вероятно да са примъкнали една-две бутилки) е Трите лъва, което си е бира-футбол-пъб, но самият факт че няма бакарди, а хаваната е на почит говори достатъчно, а и цените са по-поносими от Кубо. Ново му място (от тази зима) е срещу БМф (по булевард Приморски).

    А за кайпиринята според мен НАЙ-важната съставка е лятото. Не че е лошо иначе, но си има питиета, чийто вкус, смесен с морски бриз…ееееееееееее, размечтах се пак.
    Айде, пък дано прочетеш и опиташ 😉

    PS Хвала за куба-либрето, че на някои претенциозни места разни неграмотни езичници като ръгнат спрайт вместо сода и ….гррррррррр

  16. упс, излагация! Но така се получава като ги четох едно след друго. Не че не си ми разбрала мислъта, ама излагацията си е излагация :емотка-червено-лице:

  17. kato zagovorihte za mojito,kaipirigna i varna…da vi opytia kym bar kokteilite….na ul.studentska,bivshata sladkarnica nedelia!!!!vyv vyztorg sym!!!hora,preklaniam se pred vas,tova e nai-iakiat bar vyv varna,preporuchvam go na vsichki!respect!

Вашият отговор на Даниел Панев Отказ