Организираното затъпяване – основен в стълб в Теорията на конспирацията

Аз съм вече стар човек и това, което става напоследък, вече сериозно не ми понася.

1Спомням си добре началото на 90-те, когато екстрасенсите вървяха по пет за лев, народът заспиваше с Кашпировски, пиеше заредена от Алан Чумак вода, имаше разни телевизионни студия с всевъзможни контактьори и всичко живо се опитваше да си лепи разнообразни метални предмети по ръцете – от ключове до тигани, – за да докаже, че и то е замесено от свръхестествено тесто.

Но такова като сега не е било. На първо място Кашпировски се развяваше само в собственото си предаване, контактьорите вирееха само в съответните студия, а лепенето на тенджери по дланите скоро стана демоде. Обаче нямам спомен Гарелов да е канил в „Панорама“ маг Ксилоза, която да предаде посланието от Космическия разум до целокупното българско човечество, гарнирайки го с предсказания за последните дни. Както се казва, лудост имаше много, но успокоителното беше, че човек не я намираше там, където не би очаквал да й се натресе.

От десетина години подобно на някаква вманиачена Касандра, на която или не й обръщат внимание, или не й вярват, повтарям в ступор, че държава, която е загърбила образование, здравеопазване и култура само след едно поколение ще се сдобие с необразован, болен и прост електорат. Щото то това вече няма да е народ. Не познах само необходимия за трансформацията времеви период. Нямаше нужда да минава чак цяло поколение.

Постепенно все по-превръщащият се в електорат народ започна трайно да се отърсва от всякаква критична мисъл. Прекарва права линия от следствието до някаква първопричина и никой, по никакъв начин, на никаква цена вече не е в състояние да го отърси от заблудата или поне да го подтикне да се позамисли.

Антиваксери, кемтрейлси, Световен Заговор Срещу България™, ХААРП… И зад всичко това наднича зловещ закачулен виновник със скрито в мрака лице, който постоянно ни взема мярката.

„От самолетите ръсят с кемтрейлси, за да се намали световната популация“. Вече сме седем милиарда!?!?! Очевидно планът не работи особено добре, не е ясно и кои са тези „те“, дето ръсят, но видиш ли следа от самолет в небето, нахлупвай веднага шапката от алуминиево фолио и се надявай да не стигне до теб. Ако обаче не сте си носили предпазните шапки, „те“ успяват да ви внушат да задръстите някое дере с незаконни постройки и отпадъци и за всеки случай да обезлесите и склона. След което вече можем спокойно да прибегнем и до ХААРП.

ХААРП. Там вече всичко е ясно. Ако сте улучили Светослава Рудолф при Кулезич, няма какво толкова да се чудите. Значи, нещата са приблизително следните. Представете си една голяма машина. Сигурно е много фешън, цялата е в тъч скрийн екрани, може би по нея има и много лампички, които проблясват зловещо в малките часове на нощта. Заставаш пред тъч скрийна и чукваш над Европа. Дърпаш с два пръста, докато Балканите не станат достатъчно големи. После отиваш над България. После – над Аспарухово. Понеже това е ХААРП, а не пишеща машина „Марица“, можеш едновременно да избереш и Добрич, а също и още някое неподозиращо нищо населено място. После натискаш бутона „Средиземноморски антициклон“, нагласяш силата му по същия начин, по който усилваш котлона на печката до най-висока степен, пръстът ти потрепва над копчето „Градушка“, но най-накрая решаваш в полза на „Силни гръмотевици“ и „Потоп“. Разбира се, преди това се уверяваш, че кемтрейлсите са си свършили работа и дерето е порядъчно забентено, щото да не иде на халос целият тоя труд. А после, с чувство на изпълнен дълг, можеш да се изтегнеш на креслото с чаша заслужено уиски в ръка и кубинска пура в устата.

Как точно се стига от натискането на копчето до преместването на гигантски въздушни маси от едно място на друго, е далеч по-маловажно и неинтересно, така че тоя въпрос не следва да бъде разглеждан.

Политическите прогнози се правят от астролози, екстрасенси, магове и магини, контактьори и любимата ми Врачка на Берлускони, която май напоследък нещо не се проявява особено, та се притеснявам да не са я прибрали в подходящото заведение с все извънземното й Унилсън.

–––––––––––

Не знам за вас, хора, но мен вече сериозно ме е страх. Нещо повече, изпитвам панически ужас. Имам усещането, че психиатричните заведения са затворили и са натирили навън всичките си пациенти, а по-лошото – голяма част от тях някак са успели да се промъкнат и да заемат разни важни позиции. Кой се заел с политика, кой оформя общественото мнение, каканижейки от някоя медия, кой – нещо друго…

Пророчеството ми на Касандра се сбъдна. Сега вече не вярвам, че можем да се спасим със собствени сили. Съжалявам.

27 коментара за “Организираното затъпяване – основен в стълб в Теорията на конспирацията

  1. С твое разрешени, ре-блогвам за превод.
    Затъпяването е политическа система на контрол на световно нниво, и не само важи за България. Макар при нас това в екстра-сенсовото и пр., да е бая притеснително и очеизвадно, май!!

  2. Е, ХААРП и еко-брошурите са много по-интересно от такива работи като динамика на флуидите и климатология. Обаче трябва да ти кажа, че най-тежко ми е когато колегите ми са по-впечатление от екселската ми таблица отколкото от математическия модел.

  3. за съжаление далече не е само в България това

    вината, според мен е изцяло на интернет – той даде възможност на всички конспиративни ненормалници да се намерят без да има нужда да излизат от мазетата, в които живеят, да си споделят и да си създадат затворени кръгове и общества, където слушат само себе си и самозасилват ненормалните си убеждения, подхранвайки се един от друг

    а интернета го измислиха евреите, смятам знаеш, за да унищожат KLETA MAIKA BALGARIYA

    • Точно пък побърканите конспиративни теоретици които нямат живот,живеят в мазата и нямат успехи нямат за цел да унищожат България. Напротив, защото тези хора са в повечето случаи са анти-глобалисти, които са против унищожаването на границите.

  4. Много хубав материал, поздравления за автора!
    Проблемите в икономиката и политиката на България, както и останалите бедствия, които ни сполетяват, не са явления със случаен характер, а са функция на драстичния спад в образованието, културата и морала на българското общество. Много по-лесно и удобно е обаче тези обезсърчителни събития да бъдат приписани на сили, които не са под наш контрол. Това веднага прехвърля вината за случващото се с нас на някой друг, докато ние комфортно се изживяваме в ролята на невинна жертва. Различни конспиративни теории за ХААРП, кемтрейлси, рептилоидни хуманоиди, извънземни, илюминати, нов световен ред и др. под. ексцентрични щуротии днес циркулират в и без това твърде замърсеното информационно пространство, служейки като оправдание за собствената ни небрежност или за отклоняване на вниманието от наистина важните въпроси. Липсата на обща култура и ниското ниво на образованост стават благодатна почва за избуяването на подобни несъстоятелни суеверия, правейки ни лесна плячка на политически шарлатани и задкулисни кукловоди. В крайна сметка ние страдаме от собственото си тесногръдие, неинформираност и от неспособността ни да пресяваме информацията, подлагайки я на критичен анализ. В основата на всичко това вероятно лежи дефектната образователна система, която произвежда удобни на политическата класа поданици, незаинтересовани от принципите и тенденциите, по които функционират обществото и държавата.

    • Поредното мнение тип „който коментира конспирации е неуспял плъх и се оправдава с конспирации“ . Матрицата до такава степен е стегнала хората, че те наистина вярват, че света се развива на свободен принцип и има свобода на избора.Няма нов световен ред, няма илюминати, рептили и прочие. Просто има банда тариката, които просто искат да се поддържа статуквото такова каквото е в момента,а тези които са разбрали цялата схема биват осмивани,че са конспиративни теоретици.

  5. Много добра статия. От край време се каня и аз да пиша точно по тази тема и виждам, че съм изпреварен. Време беше наистина да се напише нещо разумно по въпроса вместо да се заравяме с теорията на теорията на конспирацията. Поздрави.

  6. Eй такива автори са ми най-забавни! Теория на конспирацията е обиден израз. През годините са се появили какви ли не налудничави теории конспирации за извънземни, Елвис и Тупак са живи и други, които са налудничави и когато заговориш от по-различна гледна точка върху икономиката или геополитиката , отново се слага един огромен насмешлив похлупак за теории на конспирацията . Покрай сухото гори и мокрото. Щото нали тука са ни учили,че който мисли алтернативно е интернет плъх, ноу лайфър или не успял в живота го повтаряме като девствени ученички!

  7. Как можа да изпуснеш любимата ми MMS (Magic Miracle Solution ли кво беше), която чудотворно лекува ВСИЧКО и пречиства организма. Действа, защото е белина, а белината прочиства не, ами полира направо. Карл Сейгън е написал книга по въпроса – „Свят, населен с демони“. Струва си да се прочете, дори я има в читанка.

  8. Всъщност, затъпяването е факт. Не знам за хаарп, но от много време светът се владее от пропагандата. След интернет още повече.

  9. Я, се скрий! И не се показвай, преди да си извадиш главата от пясъка (или от задника)! 😉 Мммм’кей?!!! Затъпяването е факт и вие всички сте доказателството. По-прости сте от гъбена чорба (без подправки). Няма нужда да се аргументирам. Просто изказвам мнение, също както и авторката на статията, която също няма никаква обосновка. И от това, което е драснала на две – на три, става ясно, че дори не си е дала труда да се информира и да разбере какво е ХААРП. Ама, моля ви се, защо да се информираме. По-лесно е да графоманстваме, да бъдем „оригинални“ и иронични в блогчето, разбира се без аргументи. Пък дано някой да обърне внимание на комплексираната ни личност, да получим одобрение и аплодисменти… Жалка си, мацко!

    • Защо винаги, когато се постави под съмнение реалността зад някоя конспиративна теория, конспираторът започва да напада човека, съветвайки го „да си отвори съзнанието“, „да си отвори очите“, „да се огледа и да види очевидността“, „да си извади главата от пясъка“ и т.н.? Защо ли…

    • Господин Цветан, приемете искрените ми поздравления. Изключителната обосновка и ясните и необорими факти, които използвахте в коментара си, напълно ме убедиха, че съм изпаднала в заблуда и наистина съм, както поетично благоволихте да се изразите, по-проста от гъбена чорба (без подправки).

      Сега вече няма как да не се съглася, че за всички климатични аномалии е виновен ХААРП, а не Господ, както би си помислил някой невеж селянин от мрачните дни на Средновековието. Добре, че напоследък науката напредна дотолкова, че да даде приемливо обяснение на необичайни природни явления като циклоните, летните бури и градушките.

      Още веднъж Ви благодаря, че ми отворихте очите.

    • Иииии имаме победител!
      След 10 реда излияние без крайче от аргумент, но разточително посолено с обиди, обвинява автора на блога в ГРАФОМАНИЯ. Логично, ммм?
      Ма то в неговите среди сигурно така е прието.

  10. HAARP е един доста публичен проект. Цялата му документация е разсекретена (официално становище). Може да се посещава когато не работи. Дори не функционира от Май 2014, а и смятат да го затварят до края на годината.

  11. Какво да очакваш от народ, който сутрин чете Телеграф, Шок, Шоу, Разкрития и т.н.? Сериозно, сутрин в трамвая буквално НЕ виждам друга преса. Е, как няма да затъпееш…

  12. Поздравления за здравомислещата позиция. Малко е плашещо да се поздравяваме за такива неща, но положението е такова…в такава България живеем – страна на 7 милиона разбиращи от всичко тиквеноглавци. Даже коментарите под статиите на „Капитал“, които са може би най-интелигентно пишещата медия, са трагични. След като екзекутираха журналиста в Ирак преобладавощото мнение беше: „мда, ясно е…постановка на ЦРУ!!“

Вашият коментар