Да протестираме поединично!

„Един човек – един протест!“. По време на учителската стачка се набюдаваше следният феномен: пред входа на Парламента стоеше огромно учителско множество и протестираше. От едната страна на митинга, но достатъчно далеч от учителите, имаше група еколози, които викаха срещу унищожаването на природата, като всеячески се стараеха да покажат на света и вселената, че нямат и не искат да имат нищо общо с даскалската стачка. От другата страна пък бяха събрани отбор пенсионери, които викаха срещу ниските си пенсии, докато целеустремено демонстрираха на всеки евентуално заинтересован, че нямат нищо общо нито с едните, нито с другите. Сега циркът се повтаря с пълна сила, само че този път протестите няма да съвпадат не само по място, но и по време.

Примерно, сряда, четвъртък и петък са определени за студентски протести пред парламента, насочени този път не само срещу условията в Студентски град, но и срещу управляващите. За сметка на това на всички трябва да им стане ясно, че тези протести не са политически. Явно по някаква причина е ужасно лошо да са политически. Ще протестираме срещу държавната политика, но няма да политизираме. Защо? Добре, да оставим това за после. Междувременно добре организираната лумпениада в сряда, която завърши с полицейско насилие спрямо хора, които нито са били с качулки, нито са размахвали боксове и вериги и дори не са хвърляли бомбички, ще прерасне в полицейски протест, само че в събота, когато блюстителите на реда я ще пият вода, я ще пушат, я ще плетат чорапи пред Парламента. Но отделно от студентите, щото те политизират, а ние не щем да имаме нищо общо с тях. Протестиращите от „Кремиковци“ също много внимават да не съвпадне протеста им с тридневния. По-хубаво е да си е отделно, нали? Натрапва се на очи вопиющата липса на синдикални деятели, които инак не пропускат да изскочат като дяволче от кутия при всеки удобен случай. Те организират протест през почивните дни, който също не е политически, но не е и икономически. Техният протест е за отваряне на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“. Поне така съобщиха по няколко медии, но дали е вярно не е ясно, щото същевременно Тренчев бие отбой с твърдението, че още било рано за общонационални протести.

В тази връзка ще си позволя да изляза с едно предложение. Да протестираме не само отделно, не само в различни дни, но ако може и в различни градове. Да се разпределим. Така например учителите да протестират всеки втори понеделник на месеца някъде в района на Мездра. Студентите да протестират всеки първи вторник в Каспичан. Полицаите да пият, пушат и плетат пред Парламента когато си поискат, щото който държи палката разполага и с правото да се разположи на най-доброто място. Пенсионерите да си изберат някой уикенд и да протестират през зимата на морето, а през лятото – на някоя ски-писта. Мъжете да протестират отделно от жените. Майките да протестират отделно от още неродилите. Русите да гледат да не ги засекат на едно и също място с чернокосите. И така нататък. За по-ефективно. И всички много да се пазят да не би протестите им да бъдат определени като политически, защото иначе премиерът много се нервира, а ние не искаме това, нали?

„Протестът на студентите е политизиран!“ обвинява Станишев, а студентите вкупом се втурват да се оправдават, че не, не бил. Защо се оправдавате бе?! Що никой не се изправи и не му каже „Ами да, политизиран е. И?“ Симеон дойде с обещанието, че ще унищожи политическата система на страната. Това е може би единственото нещо, което наистина успя да свърши. И ето го резултатът. Осем години по-късно хората са по-разединени от всякога, по-апатични от всякога, по-аполитични от всякога и по-безразлични от когато и да било. „Всички са едни и същи“.Който и да дойде е все едно“. В момента се протестира, но срещу всички и всеки, а алтерантивата е… Кой? Какво? Не е ясно. Само да не са тия. Или ония. Или третите. Да не говорим за четвъртите. Исканията ни не са политически, много молим!

Ей, хора! Управление на една държава без партии и без политика не става. Не може. Няма как. Липсата на партии означава авторитаризъм, власт, произтичаща от едно единствено лице. Партиите са тези, които олицетворяват най-различни идеи за управление – социални, либерални, демократични, тоталитарни, всякакви. В партиите членуват хора, на партиите им симпатизират хора. Политиците са хора. И няма идеални политици, щото дори да има идеални хора, то те са толкова малко, че спокойно можем да ги включим в рамките на статистическата грешка. А хората правим простотии. Хвърляме си боклука от прозорците, минаваме на червено, закачаме се за електромера на съседа, паркираме по тротоарите и вършим какви ли не още подобни дребни престъпленийца. И колкото по-нависоко се качваме, толкова престъпленийцата ни еволюират. Но искаме политиците да са различни? Е как да стане?! Единственото, което можем да направим, е да изберем партия, в която да не преобладават личности от описания тип. Дори и да има такива, да не са множество. И за предпочитане родителите или дядовците им да не са били членове на Политбюро или еднолични диктатори в продължение на 35 години. Не е особено трудно и е по-ефективно от цирка, дето в момента го играем. На участниците в него не им е смешно, но гарантирам, че има доста хора, които искрено се забавляват. Има една клика, за която е целесъобразно народът да стои далеч от политиката, защото това гарантира векуването им в управлението. Хайде да не им играем в пиесата, искате ли?

26 коментара за “Да протестираме поединично!

  1. И какво предлагаш всъщност?
    Освен мрънкане и мърморене друго надали.

    Прави са си хората, да казват, че всичките са едни и същи! Погледни реално на нещата: те не се оправят. Да, заплатите се вдигат, но цените се вдигат по-бързо. Да, има нови фирми стъпващи на пазара и отварящи нови работни места, но за смешни пари, 300 евро заплата ли му викат? За 12 часови нощни смени! Мерси аз за тез фирми стъпили на БГ трудовия пазар. Дори в Индия не искат да ходят вече, защото те си развиха тамошна си, тяхна си ИТ индустрия и изискват по-високо заплащане.

    В крайна сметка нещата са много прости. Хората управляващи големи парични потоци просто се нагаждат лекинко към новите управляващи и готово. Или нагаждат новите управляващи към себе си – все едно от наша гледна точка. Кучетата си лаят, керванът си върви, тук нищо няма да се промени. На колкото и стачки да излизат съместно или по отделно. Аз, макар да съм изчел толкова много научна фантастика, не бих могъл да си представя как нашата държава ще заприлича по уреденост на някоя европейска, не съм бил във всичките, но в няколкото, в които съм пребивавал не като турист, а като служител в някоя фирма (демек налагало ми се е да живея там, а не само да разглеждам забележителности). Просто не ми стига да си го представя каква ще е тази радикална сила, която да го постигне. Може би трябав да почна да чета повече фентъзи и по-малко научна фантастика, беклим ми се разшири фантазията. И успея… да си предствя я някоя фея-кръщелница, я някой всесилен маг да размаха жезъла и да направи хората различни и държавата ни различна.

    Преди 10 години, когато бях още млад и ученик, всички казваха – бягай докато можеш, заминавай, тук работа не става! Сега някакви хора по някакви сайтове разправят как трбало да се завърнат младите в БеГе. Аз все още не разбирам защо? Липсват им разбитите пътища? Липсва им повсеместната мръсотия? Липсва им нелюбезните кадри в магазини, аптеки и т.н.? Липсва им…кое им липсва, че да се върнат? В България има възможности…. и това четох. Аз не искам възможности, искам нормален живот. Простете малодушието.

  2. Peter# Наистина трябва да започнеш най-сетне да четеш фентъзи. Горещо ти препоръчвам Тери Пратчет, барем ти помогне да забравиш онази глупост на Алеко Константинов, наречена „Бай Ганю“. България може да пролича на Анкх-Морпорк, но това си е нашият Анкх-Морпорк:) Така че горе главата! 🙂

  3. Как какво предлагам?! То си е казано точно и ясно: да протестираме поединично, самосиндикално и по възможност политически необвързано, щото ние сме много готини, но политиците ни не са.

  4. Браво, отличен коментар!
    На хората от различните групи им е трудно да разберат, че всички са от една и съща страна на класовия конфликт: граждани-елит.

  5. Peter
    И какво предлагаш всъщност?
    Освен мрънкане и мърморене друго надали.

    Ей това горното като го прочетох, направо зяпнах. Няма угодия, ей. Не зная какво искаш точно, Петре, но това е един от най-смислените блогове, които съм чела. Където пише за неща, които ме интересуват по начин, който ми е интересен. И съм убедена, че не съм единствена.
    И май единственият, който мрънка тук, си самият ти.

  6. Страхотно!
    Последните 3 статии са невероятни!

    off://
    Гелдам, пускаш ги във svejo.net – когато аз се опитах да ги пусна 🙂 Сложи по един бутон под статиите за гласуване, така и хората, които не исват от „свежо“ ще могат да гласуват за тях.

  7. Браво за последните статии и за коментара ти към блога на Пипи. Само ми се иска да се каже ясно – лъжите за правителството на Костов бяха измислени от мутри и корумпирани, които без много приказки бяха изхвърлени от него. Ясно, с имена. Да се разровим и да разберем защо точно тогава царя реши „да ни оправя“ (иначе СДС щеше са спечели още един мандат). Не съм член на никоя партия, но единствения политик, който работеше беше Костов. И трябва да се казва ясно, защото младите не знаят – те просто повтарят това, което им се внушава от вестници и телевиции. (Предполагам, че и въпросната Пипи е такава).

  8. off:// по принцип, като си отвориш линка във „свежо“ долу има „бутон за гласувне“ като щракнеш там излиза код за бутона . Копираш го под публикацията и готово.

    Само ако има инсталиран някой редактор от рода на tinymce, трябв да щракнеш на HTML – да не е на visual.

  9. Не се получи 🙂 Аз нямам възможност за някакви големи корекции. В html-a мога да правя таблички да речем или някакви такива по-дребни нещица, ама ако сложа бла-бла-бла и нищо не се получава. За без пари – толко 😉

  10. Тази тема не придоби популярност за мое голямо съжаление, но какво да се прави. Значи, да отговоря на всички 🙂

    Петре, Петре, Петре… 😐

    Яни, за мен винаги е радост, когато пишеш в блога ми. А гледам и че изпитваме сходни чувства към сър Тери 🙂

    И.Е. Станов, радвам се, че статийката ти е харесала!

    Делталинк, не се връзвай. Той Петър обича да си помрънква, но докато го прави в рамките на добрия тон аз поне не виждам проблем.

    Божо, благодаря ти за добрите думи!

    Батпеп, стараем се, няма са излагаме ся! :mrgreen:

    Адаш (Весето това де), ще се радвам да посещаваш блога ми по-често 🙂

    Благодаря ви 😉

  11. Споделям мнението ти – в края на краищата е време да се разбере, че всички искания и недоволства, които не можем да адресираме към работодатели, колеги, семейство и приятели или директно да ги декларираме през стъклото на колата с някой и друг пръст са политически – т.е. трябва да се насочат към субектите, отговарящи за реда и спазването на правилата в обществото.

    Време е и тези политически субекти, вместо да участвуват активно в пространствено -временното разпределение на протестите, да си вършат работата и да си изпълняват ангажиментите с които идват във властта.

    А щом си пред народното събрание, а не на стадиона – естествено , че протестът е политически. Непорочно зачатие и културни протести няма – хората отиват да викат, да ругаят, защото до изборите е далече, а други ефективни регулатори явно не са им оставили.

    А на Peter ще му кажа – може.

  12. Идеята на тези протести все повече става да се ОБЕДИНЯТ различните протестиращи. На хората им увря в гглавите, че съединението прави силата и сега се стараят да се обединяват. Протестът Е политически, защото има политически искания и това автоматично го прави такъв. Този глупав лозунг бе издигнат, за да се изкаже, че не е протест на партия/партии, които искат да влязат в Парламента. Защото вече е имало такива протести и са влизали хора чрез тях във властта. И не сме се оправяли. Синдромът, описан от Смирненски в „Приказка за стълбата“ си действа на 100%. Това, което трябва да се промени, са не физиономиите в Парламента, а мисленето на хората извън него. Хората трябва да се научат да притискат управляващите, да им сочат грешките им и да ги карат да ги поправят овреме. Под лозунга „Не нови лица, а нова система“ се иска именно това – не премахването на демократичната система, както разни псевдолидери като Расате си мечтаят, а допълнителното, реалното демократизиране на настоящата система.
    Вмомента в България референдумите имат познавателен х-р – тоест, резултатите от тях се взимат предвид като информиране на управляващите какво мисли народа, но не и като законово взимане на решението – те могат да си решат да се съобразят с него или не.
    Няма никакъв начин да изкажеш недоволството си, освен чрез протести, с които също управляващите се съобразяват само при добро желание. Освен това, стават все по-рисковано занятие, понеже стават всякакви саботажи – кога от страна на нацита, кога от страна на МВР.
    Същото МВР е напът да си издейства забранените от Конституционен съд правомощия за безконтролно подслушване на Интернет, Миков тия дни се е изказал и за Скайп конкретно, защото чрез него си бъбрели организираната престъпност, видиш ли. То си е вярно – в общ чат съм, в който се призовава към протест. Каква по-голяма престъпност от това!
    Има много грешки в организацията на протестите, в някои от лозунгите, но това е защото организаторите не са професионални партийци, а хора, които сега се учат. Затова, бъдете толерантни. Те разбират грешките си и се учат от тях. Ние трябва да сме до тях и да им помагаме, а не да размахваме пръст. Време е да проима истинско гражданско общество в България, което да е регулатор на властта, така, както е в идеалния модел на демократична държава.

  13. Ще си позволя да пусна три линка, първият е към блог инициативата „България е наша“, която може ти стане интересна, Марфа, а може би и на другите, влизащи тук. Другите два линка са към мои постове, позволявам си да ги пусна тук, защото са пряко по темата. Ако ги счетете за автореклама, обаче, трийте ги на воля. 😉
    България е наша
    Приказка за стълбата
    Заедно

  14. Селин, за да се обединят хората, трябва да има обща и ясна идея, под която да застанат. В тези протести такава липсва. Например едни настояват, че са на площада в знак на уважение към Стоян Балтов. Част от тях настояват за полицейско присъствие в Студентски град, други искат да се спре реституцията в този псевдо-кампус, доакто трети категорично не искат там да се затварят заведенията, щото какво щели да правят. Други от протестиращите искат субсидии за селското стопанство. Трети не щат да се строи по Черноморието. Всички искат да се смени системата…

    Съвсем очевидно е, че групите протестиращи не са обединени най-малкото защото имат различни искания. Еколозите нямат кой знае колко общо с лапмите в Студентски, а студентите малко се вълнуват от кой край на кравата точно идва млякото. Резултатът е илюстрация на хубавата народна приказка „Орел, рак и щука“.

    Какво ще рече също така „не нови лица, а нова система“?! Как тъй нова система?! Какво й е на тази? С какво ще я сменяме? Системата ни е ясна и по света е известна като „демократична“. Особеното в нея е, че има множество партии, които олицетворяват различни идеи и хората могат чрез избори да избират точно тази партия, която най-много се доближава до собствените им възгледи. Само че аз както разбирам от написаното, излиза, че искате да смените тази система неясно с каква, като обаче запазим същите лица… Иначе казано, ако оприличим България на кола, в която всички се возим, а правителството я кара, няма да сменим очевидно некадърния шофьор, а ще сменим возилото. Е да, ама не.

    Хората извън Парламента от своя страна са узрели за протест. Обаче, за да протестират, трябва да са наясно срещу какво протестират. Срещу управлението на Тройната коалиция например. Именно срещу физиономиите на Станишев, Доган, Симеон и техните миниъни. Вместо това обаче някой ги кара да протестират не срещу управляващите, а срещу всеки и всички и то с цел да се научели на протести.

    Разбирам, че организаторите на протестите са девтствени в тази област, но нима това оправдава глупостите, които вършат? По тая логика не трябва да се сърдим и на Станишев – човекът все пак няма никакъв управленски опит, допуска грешки, но се учи от тях, а ние му размахваме пръст! Значи, след като организаторите са неопитни, най-удачното би било не да обявяват наляво и надясно колко са разочаровани от стадото, а да се опитат да разберат защо същото това стадо не ще да тръгне след тях.

    Начинът е прост – среща с най-големите опозиционни партии, изглаждане на противоречията, приемане на общи позиции и искания, разработване на общ план за действие и накрая – действие. Но с това „всички са маскари“, „да сменим системата“ и „долу политиката“ доникъде няма да се стигне.

    • A local restaurant has this recipe as their specialty and it is really expensive! I like your use of walnuts, they use almonds, thanks for shaPlng!rrintabelie recently posted..

  15. Мда, Марфа, съгласна съм, системата няма какво да се сменя, може да не е съвършена демокрацията, ама никой нищо по-добро не е измислил досега. Хората, хората ….., лицата …..

  16. Исканията не се взаимоотричат. Всички са ужасени от убийството на Стоян Балтов. Тези, които искат заведения в Студентски град не са на протеста и ни смятат за луди. Някои искат засилено полицейско присъствие, други смятат, че е важно да се премахне причината, а не следствието – а именно мутрешките заведения. Но всички са обединени около това, че трябва да се спре реституцията и са склонни да се съгласят със засиленото полицейско присъствие като моментална мярка за намаляване на агресията по улиците в Студентски. Тези, които визираш с Черноморието имаха конкретно искане за Закона за заменките на гори. Всички протестиращи без изключение от коя група са, са солидарни с природозащитните искания – и студенти, и земеделци, и майки на деца с увреждания живеят в България, пият вода от Рила (ако са софиянци, ако не са – от друга вероятно също засегната от мутрите местност), дишат въздух, който бива пречистван от българските гори. За всички поне частичното спасяване на природата е важна кауза. Същите тези еколози се интересуват от положението в Студентски град, защото това, че са „еколози“, не означава, че нищо друго освен природата не ги интересува. Пътьом са и студенти или приятели/роднини/родители на студенти. Или най-малкото, съграждани, сънародници на студенти. И всеки от тях го е грижа какво става с тези студенти. Студентите пък може и да не ги интересува от кой край на кравата идва млякото, но по-смислените и по-интелигентните се сещат, че тези земеделци и млекопроизводители ги изхранват в най-буквалния смисъл на думата. Че освен, че ги изхранват, са и хора, които имат право на по-нормален живот.

    Никой не е против смяната на лицата. Но всички знаят, че май месец има избори. Протестиращите са разкъсвани от желанието да искат махането на тройната коалиция сега и разбирането, че едни предсрочни избори няма да променят нищо. Защо? Защото в парламента ще влязат същите лица. С друга пропорционалност на цветовете. Какво се има предвид под нова система? Определено не махане на демократичната. А демократизирането на това, което днес наричаме демократична система, а не е. В сегашната система, когато отидеш да протестираш, те бият полицаи, които преди това са си наели няколко лумпена да ги поритат, та да си обосноват действията. В сегашната система те заснемат от полицията с камера, без дори да се крият. В сегашната система се канят да приемат скандален закон за митингите и протестите. В същата сегашна система се канят да позволят със закон безконтролното подслушване на Интернет, защото са се усетили, че в Интернет се мъти нещо. Какво нещо? Ами такива като тебе, мене и по-препатили по случая хора като Мишел Бозгунов, например, говорят разни работи, дето не кефят властта. В сегашната система референдумите нямат статут на решение, а на информиране на властта за мнението на народа. Тоест, тя си решава да обърне ли внимание какво искат хората или не. В сегашната система гласуваш за партия, която ти е най-близка по разбирания, но не можеш да направиш нищо, ако в нея има хора, които уважаваш, но на избираемите места има лица, които не ти вдъхват и намек за доверие.

    Какво искат протестиращите, казвайки „нова система“? Освен исканията по належащите спешни проблеми като заменките на гори, положението в Студентски, оставката на Миков след историите на 14-ти, стопиране на закона за подслушване и т.н. и т.н. те искат реална възможност за УЧАСТИЕ на гражданите във взимането на решения. Сиреч, искат нов закон за референдумите. Искат възможност освен за партии да гласуваш и за хора. Искат ей такива неща.

    Защо без партии?
    Защото хората са отвратени от партиите. Много по-лесно е на хората от СРОКСОС да идат при Костов и другите опозиционни лидери, да си побъбрят и да получат помощта на хора много по-вещи в тези неща. Само че това ще доотврати хората. Твърдиш, че ако стане партиен протеста, ще дойдат повече хора. Но истината е, че малкото хора, които дойдоха, дойдоха именно, защото не е партиен. Защото им е писнало. Харесва ни или не, това са фактите. Хората искат да видят могат ли веднъж да се преборят за нещо без политически гръб.

  17. Хората не могат да се преборят за промяна в политиката без да имат политически гръб. Но винаги могат да опитат, разбира се.

    И когато „протестиращите“ успеят да систематизират исканията си в кратък и простичък призив, ще привлекат и съмишленици. Не двукилометров ферман, в който се обяснява, че смяната на системата всъщност не е това, което е, само че всички са маскари и ще трябва някак да променим нещата, ама без да знаем как, щото те са същите хора, и е хубаво да не се сече по Черноморието и да няма заменки, пък да спрем реституцията в Студентски град, и… Щото като чета по сайтове наляво надясно, това прочитам. Айде да сменим системата. Е, може и лицата. Ама то няма голям смисъл, щото всички са все едни и същи. А под промяна на системата имаме предвид…

    А колко просто би било да се каже, че искаме да сменим хората, които пречат на системата да работи, нали? 😉

  18. Pingback: Полицията вече има официално разрешение да бие бременни и деца по протестите « Кутията за всичко

  19. Pingback: Страх | Кутията за всичко

Вашият коментар