Е писна ми!

Да, нашата родина е малка, но в никакъв случай не е скучна. Ако не друго, човек винаги може да разчита, че нивото на адреналин в организма му никога няма да спадне под критичните стойности. По най-разнообразни причини. Например сагата на Еленко с митниците, която обаче не смятам да я коментирам. Ясно, че и аз я четох вчера и й се радвах. Но след новините снощи по Нова телевизия внезапно разбрах хората, за които постоянно слушаме в емисиите. Говоря за онези личности, които внезапно изкукуригват, хващат първия им попаднал Калашник, нахлуват в първото им попаднало оживено помещение и изпозастрелват де що мърда. И накрая обикновено се гръмват.

Сега ще обясня. Нова телевизия си има рубрика „Звезден репортер“, в която някоя известна личност ходи и се прави на журналист. Тази седмица тази мисия се е паднала на протодякон Любомир Братоев (много е готин, бивш рокер; ако се сещате, преди време стигна доста напред в „Стани богат“). Та снощи човекът ни представи следния казус. Да речем, че излезете сутрин от къщи и видите, че пред гаража ви е паркирала кола. Не знаете чия е и не можете да се обадите на собственика й. Очевидно имате следните възможности: теглите една майна на тоя, дето е паркирал като кретен и тръгвате на работа с обществения транспорт. Можете освен това да надраскате колата, да й нарежете гумите, да й счупите фаровете и пак да отидете на работа с обществения транспорт. Можете обаче да извикате „паяка“. (Не, отец Любомир Братоев не предложи упражняването на вандализъм, това са си мои разсъждения по темата).

Но да се върнем на „паяка“. Тук вече положението започва да намирисва на нещо, излязло изпод перото на Йожен Йонеску, докато последният е страдал от махмурлук. Звъни, значи, отец Братоев и съобщава за неправилно паркирал автомобил. Отстреща няква буля със зноен глас (или пък не) му отговаря, че паякът ще дойде да вдигне неправилно паркиралата кола, ако той заплати 15 лева. Звездният репортер пита не следва ли нарушителят да плати затова, че прави нарушение, на което му се отговаря, че да, и той ще си плати. Е защо тогава да плаща гражданина, който съобщава за нарушението, диви се отецът. „Бе вий кат си викате такси, нали му плащате бе!“ – сопва се тетката от другата страна на телефонната слушалка.

Тоест, да преговорим. Ако забележите неправилно паркирал автомобил, било пред гараж, било на тротоар и то така, че абсолютно спира всякаква възможност за придвижване на пешеходци, било на друго място, звъните на „паяка“, той идва, кихате му петнайсе кинта, той вдига колата, след се прибирате вкъщи с чувство за изпълнен граждански дълг и се стараете да не забелязвате всички неправилно паркирали автомобили, че да не би случайно пак да ви се доще да сигнализирате родния вариант на Бореца срещу Злото, известен още като Спайдърмен.

Ако си представим, че сме я Йонеску, я Кафка, я някой друг и се надрусаме достатъчно, можем да доразширим този сценарий. Ставате свидетел, пази Боже, на обир. Примерно пред вас маскиран бандит халосва човек по главата и му издърпва чантата, след което се изгубва в тълпата. Жертвата лежи в несвяст и вие звъните съответно на телефон 112, откъдето ви обясняват, че за да дойде линейка и полицейска кола, ще трябва да заплатите някаква си там сума. Щото такова е изискването на ЕС, разбираш ли. За да заплатите обаче сумата, ще трябва да се поразходите до най-близкото полицейско управление, където ще трябва да издиктувате на машинописката случката,  която сте видели, после машинописния лист ще трябва да го сканирате в друга стая, където ще бъде записан в pdf-формат и качен на дискета, чието съдържание трябва да прехвърлите на флашка в още по-следващата стая, като за всяка процедура ще трябва да заплащате. И когато все пак съумеете да внесете по банков път съответната сума, след като сте си снимали и личната карта, и каквото още там трябва, повтаряте същото упражнение и в болницата, щото да пратят линейка. Ми от ЕС го искат. Да кажем. А ако не го искат, да са го искали пък.

То и от други работи ми писна. От чуждестранни гурута домашно производство, дето не могат две последователни решения да вземат; от министри на к0лтурата, дето берат грижа единствено за средите, от които са изкласили; от приказки за лека нощ; от бюрократщина пък как ми писна… Ама все си мисля, че й за лудостта някакви граници има. Но явно, че греша. 😦

7 thoughts on “Е писна ми!

 1. Сравняваш несравними неща. В случая с паяка коли за вдигане има навсякъде, затова се следи да се вдигат тези които пречат най-много. Също да не забравяме че и паяците хабят гориво. Когато почнат да звънят разни будни граждани къде има неправилно паркиран автомобил какво ще се случи – 20 паяки обикалят като мухи без глави от единия до другия край на квартала да разнасят коли които пречат само на един вместо да вдигат тези от централните артерии

  Идеята на паяците е хората да се ограничават когато паркират неправилно, не напълно да спрат да го правят, защото това е невъзможно в 2-милионен град проектиран за 300.000. Иначе – има си скоби, има стикери има какво ли не с което може да се тръгне към тотална забрана на неправилното паркиране, но това ще е безумие

 2. Според мен тези 15лв. се налагат заради „добросъвестни граждани“, които преди това са звънели и са пращали „паяците“ за зелен хайвер.
  В крайна сметка сигурно си има ред на вдигане на автомобили и за да получиш предимство – плащаш 15 лв., защото колата пречи и персонално на теб.
  Това разбира се, не оневинява отношението на диспечърката.
  Не знам. Нещата не звучат добре, но пък и медала има две страни.

 3. Изобщо не мога да разбера горните коментари. Независимо дали паякът пречи на теб или на Киро Комшията, неправилно паркиралият автомобил е извършил нарушение, за което се санкционира, а за това, че ти вършиш работата на държавата, като й съобщаваш по телефона, тя дори трябва да ти плати 15 лв. В, как да кажа, нормалните страни, си има полицаи, които си обикалят и гледат именно за това, пишат си глоби и си викат паяците, като изобщо не им минава през ума да взимат парите на гражданите за това, че, разбираш ли, паякът ще дойде да премести кола, от чийто собственик пак ще вземе там 30 ли, 40 ли лв. бяха. Които далеч надхвърлят разходите за гориво, не знам от къде е тая загриженост са горките паяци. А ако трябва, ще хвърчат не 20, а 200 паяка, хората, които живеят по малките улици, да не са с по-малки права от тия по централните артерии? Като си плащам данъците, имам правото да изисквам срещу това да се извършват съответните действия, когато имам нужда от тази Община, в случая, а тя колко паяка ще си наеме и как ще ги праща, си е лично неин проблем.
  А като има недобросъвестни граждани, аз викам и линейката да взима по 15 лв. А пожарната даже по 30, защото съм убедена, че там звънят много по-често с „шегички“. Точно пък паяка, ще ме прощавате, ама дори някой да се избъзика и да го извика по фалшив сигнал, по пътя си може да си избира колкото си ще коли за вдигане – аз не знам ни една улица, в който и да е град, освен ако не е с триметров бетонен бордюр и оградена с бодлива тел, на която да няма неправилно спрял автомобил.

 4. Иронията мисля е неуместна nousha. Хубаво е да се научите да приемате, че по света съществува и чуждо мнение, различно от вашето.
  Успех и хубава 2010г.

 5. Аз не виждам и капчица ирония в коментара на Нуша. Колкото до мнението – ами тя просто си казва своето. Аз поне проблем в това не виждам.

  По въпроса за паяка – в конкретния случай имаме гражданин, който съобщава за закононарушение. Службата, която има грижата да се бори с подобни нарушения, отказва да се пребори, докато гражданинът не й заплати. Причина? Няма такава. Гражданинът е данъкоплатец. Паякът от своя страна най-вероятно не е някакво частно предприятие, а е общинска служба. Причина да се държи като компаньонка на повикване няма. Вместо това има задължение да си гледа работата, което, очевидно, не прави.

  Колкото до това, че можело да имало много фалшиви повиквания – каквито и оправдания да ми бяха минавали през главата, точно за такова не се сетих. Факт е, че фалшивите повиквания са фатални за пожарната и бърза помощ. Но за паяка? Наистина, дори да не открие неправилно паркирала кола на пред входа на жилищната сграда на улица „Кокиче“ 8, през целия път дотам и обратно той буквално ще се валя в неправилно паркирали коли. Които си стоят неправилно паркирали просто щото никой не се сеща да ги санкционира по някакъв начин. А защо не ги санкционира? Ми очевидно щото за да дойде и да почне да санкционира, някой трябва да му плати.

  Е моите уважения, ама… Нали.

 6. „той буквално ще се валя в неправилно паркирали коли“
  ето поради тази причина паяците не ходят по домашни повиквания, защото буквално се валят в неправилно паркирани коли и задачата им е да махнат най-пречещите, а не тези които някой буден гражданин реши, дано този път хванеш идеята

 7. Мдаааа , до тука стана ясно, че voxy и raru са от „тъмната страна“ и паркират/спирак както им падне, а другите просто искат да има СПРАВЕДЛИВОСТ и да не се подхожда ИЗБИРАТЕЛНО към прилагането на правилата …. Някой да има представа колко са приходите на общината от синя зона и от работата на паяците(а тя е с положителен финансов баланс, ВЕРВАЙТЕ ми) ? В общината и полицията е пълно с безхаберници и тва си е … разбра ли ме правилно voxy, схвана ли ?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s