Код „Олимп“

Докато народът трескаво следеше резултатите от референдума в братска Гърция, реших да запълня създалата се празнота в културната сфера и да се обогатя духовно посредством филма, чието заглавие носи и настоящата статия.

И така, Код „Олимп“ или „Olympus Has Fallen“

Сценарист: Катрин Бенедикт, Крейтън Ротенбергер
Режисьор: Антоан Фукуа
В ролите: Арън Екхарт, Хан Сото, Джерард Бътлър, Анджела Басет, Робърт Форстър, Ашли Джъд, Мелиса Лео, Дилан МакДермат, Рада Мичъл, Морган Фрийман, Рик Юн

Сега му е времето да кажа, че това не е ревю, а сбит преразказ на филма, така че ако някой планира да му се наслади, най-добре да не чете последващото изложение.

Филмът е тъп. Той е толкова тъп, че ми иде да напраскам сюжета с огромни букви на латиница. Толкова е тъп, че би могъл да е продуциран от Долф Лундгрен и да е сниман в България. Но да преминем към същината.

Главният герой Майк (супермен с елементи на терминатор, вдъхновен от Батман и инспириран от седемте самураи на стероиди) е завеждащ охраната в Белия дом. В Коледната нощ участва в ескорта на президента, който заедно с първата дама и малкия си син ще присъства на коледния банкет на някакъв магнат. Вали силен сняг. Не щеш ли, както всички си пътуват в мир и съгласие и докато президентската двойка си разменя подаръци, Нещо, неясно какво, чупи предното стъкло на колата, возеща високопоставените пътници. Колата поднася, удря се в парапета на моста, предницата увисва, Майк успява да измъкне президента, но возилото, заедно с все първа дама, шофьор и бодигард, политат в бездната…

Година и половина по-късно. Разбираме, че Майк е уволнен от предишната си длъжност, понеже не успява да спаси Първата дама, и сега се занимава с някаква скучна бюрократична дейност. Води изпълнен с умерено напрежение семеен живот, в който проявява склонност да бъде съпруг под чехъл.

Междувременно в Белия дом пристига южнокорейска делегация. Президентът я приема сърдечно, настанява високите гости, изслушва притесненията на южнкорейския премиер за напрежението в демилитаризираната зона между двете Кореи и докато съчувствено цъка с език, Вашингтон е налазен от изтребител с неясен произход, който успява да опустоши столицата, преди нашите да реагират адекватно. Президентът набутва южнокорейските си гости на безопасно в бункера, когато се оказва, че цялата делегация, без премиера, е инфилтрирана от Зли Севернокорейски Терористи. На бърза ръка завладяват Белия дом, докато отвън изтребителят сее смърт и разруха, пропускат само малкия президентски син Конър.

В някакъв момент все пак нашите успяват да свалят самолета, но не преди същият да е съборил Вашингтонския монумент, и следва кадър, в който продупченото американско знаме пада отмаляло от пилона на осквернената земя…

Нататък…

Нашият герой Майк прониква в Белия дом посредством кода си, който още действа, и започва да трепе лоши. Лошите първоначално са четирийсет, после биват редуцирани до двайсет и осем, Майк изтребва към петдесетина от тях и остават някъде към шейсет човека. Това не сломява решимостта на нашия герой, който започва да ги треби с още по-голямо усърдие.

Лошите издирват под дърво и камък президентския син, но Майк го намира първи, понеже той е научил детето къде и как да се крие. Изкарва го пред отдушника и така лишава интрудърите от възможността да шантажират президента. Междувременно въпросните получават единия от трите кода, необходими за привеждането в действие на плана „Цербер“, който ще взриви в силозите всички американски ядрени ракети и ще превърне Северна Америка в ядрена пустош.

В Пентагона се е събрала творческа работна група под председателството на Морган Фрийман, който е премиер и в отсъствието на президента поема неговата дейност. Има също и някакъв генерал, който е много тъп. Въпросният през цялото време крещи на Майк да се маха от Белия дом и да остави всичко в ръцете на неговите командоси, които дотук единственото, което правят, е да гледат тъжно сградата отвън. Майк го праща по дяволите и продължава да изтребва лоши. Междувременно научава и кой е главният лош. Той пък изпраща покварения шеф на президентската охрана при Майк, за да го убие. Майк не знае за покварата, но в хода на разговора маските падат и той тегли здрав кютек на предателя, който изживява катарзис, излъгва Главния лош, че е убил нашия човек, след което нашият човек го убива…

Главният лош получава и втория код за „Цербер“. Майк отвън продължава да изтребва кохортата му. Междувременно Главният лош решава да даде урок на Нашите, като изпраща навън лелята, от която взе кода, с идеята да я гръмне на поляната пред Белия дом. Тя излиза, докато със сълзи на очи се кълне в американското знаме и Конституцията. В решителния момент Майк се намесва, прострелва стрелците и спасява лелята.

В това време Тъпият генерал праща хеликоптери да щурмуват сградата. Майк му казва да не го прави, понеже било активирано оръжието „Хидра“, но оня, разбира се, не слуша. В резултат на това хеликоптерите биват унищожени до крак, но не преди да разрушат по-голямата част от Белия дом…

Главният лош изкрънква от нашите хеликоптер, с който да избяга остатъкът от групата му. Натоварва на него част от заложниците заедно с хората си, онези излитат и се самовзривяват. В бункера остава той заедно с президента. Третият код за „Цербер“ вече е разбит. Той го въвежда и остават четири-пет минути до края на света. Майк пристига с гръм, следва епичен бой, в който Главният лош се показва упорит като мушица-белокрилка и категорично отказва да погине. Накрая, разбира се, все пак е победен и прилежно убит. Майк, с помощта на жокери от Пентагона, в последната секунда успява да деактивира „Цербер“ и светът е спасен.

На финала американското знаме отново гордо се вее на пилона.

Завеса.

Advertisements

2 thoughts on “Код „Олимп“

  1. Еее, ти пък. Чела ли си нещо писано от Долф Лундгрен?
    Може човекът да успее да се справи много по-добре 😀

  2. Ахахахахахахахахахахахах,
    Моля те, направи още един, направи още!!!!!

    Гледаш ли honest trailer? Твоето е по-епично!! Не спирай до тук, мисля че налучкваш същинското си призвание!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s