Този десен, десен плосък данък

Отдавна се канех да пиша нещо по въпроса, подготвях, събирах материали, изчетох сума ти източници… Но не го направих. И сега няма да се разпростра особено по темата. Защото се уморих, и то ужасно. От разговори с приятели, които повтарят като папагали прочетеното, чутото, налаганото отвсякъде за „десността“ на въпросния данък, а понеже „дясно“ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е равно на прогресивно, значи данъкът е именно това, което ни трябва. Няма да се разпростирам и по темата как в огромната си част българите получават по около 300 лв. нето за труда си, въпреки че НСИ настоява, че сумата вече била минимум тройно по-голяма. Сигурно са прави. Ако прибавят към доходите на разградчани доходите на Домусчиев и ги разделят, сумата може да се завиши дори и повече.

И разбира се всички знаем, че цената на труда в България е ниска, защото:

а) има за цел да привлича инвеститори (теория, широко прокламирана от любимия ми министър на икономиката Петър Димитров от правителството, оглавявано от Сергей Станишев, известно като „Тройната коалиция“, който дори се хвалеше, че е направено всичко възможно цената на труда да бъде задържана ниска)

б) хората, които след данъци и всякакви възможни удръжки накрая се окажат с около 300-400 лв. чисти пари са тъпи, прости, малоумни, галфони и като цяло си го заслужават, понеже са лузъри и са срам за човешкия род. Говорим за населението на цели малки градове с по неколцина широко известни в тесен кръг мутри, даващи принос за средната заплата от 900 лв. Говорим и за по-голямата част от населението на по-големите градове, което не е заето в IT сферата или друга модерна и носеща пари професия и въобще за всякакви такива неприятни създания. Олигофрени, както би казал днес Домусчиев, ако някой се осмели да го пита.

Фактите накратко (без да развивам тежък и подробен доклад за възникването на плоския данък, въвеждането му и впоследствие отхвърлянето му от някои държави):

– В България тази „дясна“ мярка беше въведена при управлението на Тройната коалиция, оглавявано от Сергей Станишев. Само този факт би трябвало да е достатъчен човек да повдигне недоверчиво вежди. При въвеждането ѝ напоително беше прокламирано, че мярката е именно дясна, а не някаква друга, без да се даде и един довод в подкрепа на това твърдение. Достатъчно би било да се посочи развита европейска демокрация с плосък данък, но това, естествено, нямаше как да стане. Затова и се спряхме на повтарянето на мантрата „плоският данък е десен, плоският данък е десен, плоският данък е десен, плоският данък е десен, плоският данък е десен…“, докато и баба от Крън да спреш на улицата и я питаш, и тя ще го заяви убедено.

– Въвеждането на мярката целеше уж изсветляване на доходите и привличане на онези чужди инвеститори, които още не бяха наводнили нашия пазар с най-евтината работна ръка в Европа. Известляване не последва, защото онези „хитреци“, които се осигуряваха на минимална заплата с цел да не плащат данъци, продължиха да се осигуряват на минимална заплата, за да плащат по-нисък данък. Но да, имаше известно увеличение в приходната част, което очевидно се дължеше на това, че една немалка част от населението, която наистина работи за минимална заплата, беше обложено с данък върху нея. Това, че подоходното облагане води до по-малко приходи в бюджета в сравнение с плоския данък, мисля ясно показва с какви доходи живее по-голямата част от населението.

Последно.

Страни с плосък данък. Данните са от уикипедия, наистина, но можете да ми повярвате, че като си готвех домашното проверих, наистина са тези. Внасям уточнението, че освен България и Грузия други държави с плосък данък без необлагаем минимум няма. В Естония този минимум е много висок и чак след него данъкът става 21%. Има и десет щата в САЩ с плосък данък, който навсякъде е под 10%. Всъщност средно е към 4%. И има необлагаем минимум.

Та така. Ето я прогресивната, развита и явно дясна част от човечеството, към която принадлежим. Честито.

Country or territory Flat tax rate
 Abkhazia[28] 10%
 Albania[29][30][31] 10%
 Andorra[32] 10%
 Anguilla[33] 3%
 Belarus[31] 12%
 Belize[34] 25%
 Bolivia[31] 13%
 Bosnia and Herzegovina[35][36] 10%
 Bulgaria[31][37] 10%
 East Timor[38] 10%
 Estonia[31][39][40][41] 21%
 Georgia[31][41][42] 20%
 Greenland[43] 37 to 46% (depending on the municipality)
 Grenada[44] 30%
 Guernsey[31][45] 20%
 Guyana[46] 33.33%
 Hungary[31] 16%
 Jamaica[31] 25%
 Jersey[31][47] 20%
 Kazakhstan[31][48] 10%
 Kyrgyzstan[45][49] 10%
 Latvia[31][41] 25%
 Lithuania[31][41][50] 15%
 Macedonia[31][45][51] 10%
 Madagascar[31] 22%
 Mauritius[31][45] 15%
 Mongolia[52] 10%
 Montenegro[31][53] 9%
 Nagorno-Karabakh[54] 5%
 Romania[31][41] 16%
 Russia[31][41][55] 13%
 Saint Helena[56] 25%
 Saudi Arabia[31] 2.5% zakat (citizens of GCC countries)
20% income tax (foreigners)
 Serbia[31][57] 12%
 Seychelles[31] 15%
 South Ossetia[58] 12%
 Transnistria[59] 10%
 Trinidad and Tobago[31] 25%
 Turkmenistan[60] 10%
 Tuvalu[61] 30%
 Ukraine[31][41][62] 15%
Advertisements

7 thoughts on “Този десен, десен плосък данък

 1. Плоският данък е най-справедливият данък. Печелиш 500 лв. – данък 50 лв. Печелиш 1500 лв. – данък 150 лв. Всеки плаща данък пропорционално на дохода си, т.е. данъкът е еднакъв за всички. Какво по-справедливо от това?

 2. Щом и интелигентни хора като теб откровено не разбират крахът на България, когато загубим плюсовете на плоския данък, значи #няманадежда.

 3. Заплатите с аниски, защото производителността е ниска.
  Само не разбирам откъде иде тази масова истерия за „краха: на България. Аман от политици….пъплят навсякъде

  • „Заплатите са ниски, защото производителността е ниска.“
   Ей това е другата мантра, с която ни приспиват.

 4. Аз съм за плоския данък. Улеснява ми живота, пък и не само моя. И е възпитателен. Когато – живот и здраве – синовете ми пораснат достатъчно, за да мият автобуси през лятото (примерно), ще спечелят 40 лв. и ще им удържат 4 лв. данък плюс осигуровки. Така още преди пълнолетието си ще свикват с мисълта, че са данъкоплатци.

 5. Плоският данък не е просто дясна мярка, това е ултра дясна мярка. Не е за консерватори и либерали, това е за нео-консерватори и нео-либерали, които имат общо с консерваторите и либералите, съответно, колкото морското свинче има общо с морето и свинете.

  БСП е ултра дясна, неолиберална партия, ако въобще е партия. Името и програмните документи не бива да ни заблуждават. Както и ГЕРБ в никакъв случай не е дясна партия, ако въобще може да се нарече партия тази ОПГ. ДПС, подобно, има доста малко общо с либералите.

  Една ултра дясна мярка няма за цел да развива производството в реалната икономика, някакво балансирано разпределение на произведения обществен продукт пък съвсем няма за цел. Има за цел концентрация на производството на пари. Не на блага, на пари.

  А и да се вземе само един данък – подоходния малко ни казва, трябва ни поглед върху приходната система на държавата. В България ситуацията е ясна – ниски подоходни и имуществени данъци, високи върху потреблението, ограничаване на държавната собственост в икономиката, т.е. бедните да го духат. Другаде може държавата да компенсира със собствен сектор в икономиката. Само сравнение на подоходните данъци не е достатъчно, нужно е сравнение между приходните политики на държавите.

 6. Съгласна съм и с последния абзац на казаното от г-н Иванов, както и с твърдението в предишните коментари, че плоският данък е ясен и лесен. Трябва прагматичен подход:
  – запазване на основното предимство на плоския – че е прост;
  – нещата да се гледат в цялост, заедно с данъците върху потреблението;
  – въвеждане на необлагаем минимум и семейно облагане. Само България няма, Грузия има (http://economix.bg/plosuk-danuk-evropa )

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s