Тези зли, зли ваксини…

Мине не мине време и току изплува темата за ваксините. Понякога има конкретна причина, друг път просто се завръща, неизбежна като океански прилив, защото й е дошъл цикълът.

И тогава се започва. По телевизията изскача Възмутен гражданин, който заявява, че нашите предци навремето са живели дълги години и са били здрави, защото не са се тъпчели с ГМО, а са консумирали здравословни природни продукти и въпреки липсата на ваксини не са боледували като нас сега.

Възмутена гражданка повдига темата с аутизма. Като доказателство за правотата си прилага сина си Гопинат (или дъщеря си Амрита, ако предпочитате), като двегодишното дете щапука из калната локва и дори не му тече носът. „А вие какво искате? Още малко ще почнете да ни карате да си чипираме децата!“, истерично проплаква майката.

И така нататък. Репертоарът е ясен до втръсване.

Продължавам да не разбирам как всички тези хора охотно не забелязват простичкия факт, че в момента Земята е пренаселена, защото населението не измира системно от едра шарка, холера или чума. Как забравят, че само допреди стотина години в цивилизования днес свят жените са раждали по петнайсетина деца, защото „да има и за мен, да има и за Бога“. Как хората са умирали от елементарни заболявания, за които днес дори не си вземаме болнични. Как за бременната жена се е вярвало, че е с единия крак в гроба и как е можела да умре заради липсата на баналното днес секцио. Как средната възраст на живота е била четирийсет и как шейсетгодишните са били считани за старци.

Не разбирам охотата, с която пропускат данните за възможните увреждания след заболяване от полиомиелит, ако човек успее да го преживее, как пренебрегват едрата шарка, холерата и рубеолата… което донякъде е разбираемо, след като за тях повечето от тези болести са само понятия, лесно откриваеми в уикипедия. Но все пак не разбирам.

Светът наистина е много откачил.

Advertisements

17 thoughts on “Тези зли, зли ваксини…

 1. Най-интересното е, че докато в САЩ, където се зароди тая мания анти-ваксини, нейни почитатели са главно републиканците – религиозни, десни, смятат че правителството налага ваксините за да контролира хората, у нас може да се каже, че противоположния тип хора вярват в тая мания – интелигентни, либерални (леви), смятат, че компаниите налагат ваксините за да тровят хората…

  • Малко се изхвърляш със контраста. В БГ антиваксите се влияят от ню ейдж клона, който си го има и в щатите, единствената причина да ти се струват повече при нас е, че тука талибаните са ни малко (за сега). В Русия например са наложи църквата да излиза с официално становище, заради многото откази от ваксинация по религиозни причини. Ако се разровиш из българските православни сайтове ще намериш антивакс активисти. Така, че профила е един и същ, просто у нас едните са по-слабо забележима демографска група.

 2. Гопинат/Амрита – заинтригувах се…
  Иначе за ваксините, да, голяма тема е в Англия и има много мнения по въпроса. В крайна сметка ние сложихме всички ваксини, които се изискваха дотук, дори трябваше и срещу туберкулоза да сложим, когато казахме, че ще водим бебето в България.

 3. Липсва надеждна информация на български по въпроса, Марфа. Липсва официална статистика, липсва разяснителна кампания, липсва желание у детските лекари да просвещават за ползите и вредите. Родителите се информират главно от разни медийни истерии, апокрифни сайтове, бъкани с неверна или преиначена информация, бг мама и агенция „една жена каза“.
  Има много страни с незадължителна ваксинация, в които повечето деца за ваксинирани. Това е така, защото родителите биват надлежно информирани и всякакви набрали популярност истерични псевдонаучни „статии“ за връзката на ваксинацията срещу полиомелит с оплешивяването биват разобличвани навреме.

  • Ама искам да ти кажа, че тук съвсем определено информират хората. Но по някаква причина съществува все по-нарастваща прослойка, която с огромно и ненаситно доверие поглъща всяка информация за кемтрейлсите и злите фармацевтични компании с ваксините и отговорно показват среден пръст на всеки опит да бъдат информирани, все едно с колко точно доказуеми данни е подкрепен. Просто вече наистина не знам какво става.

   • Въпросната „прослойка“ съществува предимно във вид на коментари из интернетя. В реалния свят би се самоселектирала out of existance в рамките на две-три поколения.

   • Веднъж търсих достоверна информация на български в опит да си обясня циклофреничните изцепки по темата на една моя близка, иначе образована и информирана жена. На сайта на министерството на здравеопазването и на лекарската организация такова животно няма. Има само имунизационен календар. В лекарските кабинети няма листовки с такава информация, както съм свикнала от Германия.
    Факт е, че на английски и немски има тонове такава информация. От официални източници, напр. лекарски организации,сдружения на педиатри, министерства, Роберт-Кох Институт и тн. Има сравнения с рискове болест/ваксина, статистики с разбивки по години, подробни обяснения за страничните ефекти, за очаквани усложнения, дори история на епидемии.
    Факт е също, че човек с достатъчно желание може да си набави такава информация дори и да не разбира чужди езици. Факт е също че липсата на информация от официални българси източници само подсилва недоверието към здравната ни система, а за това недоверие причини – бол.

 4. Мисля си, че това е нещо като защитен механизъм на Старата Майка Природа срещу пренаселението. Досега не е се е проявавал само защото е имало достатъчно войни, глад и болести.

  • Да ти кажа, аз също много сериозно си го мисля. Само се боя, че покрай тая простотия ще си го отнесат и съвсем невинни хора – примерно някой с отслабен имунитет след химиотерапия да речем, бременна жена, която влиза в контакт с болен от рубеола или нещо друго подобно…

 5. Изумяват ме всички врагове на ваксините и любителките на дулите и ражданията у дома. Ми да се връщаме по пещерите, за какво са ни модерните достижения на цивилизацията. Режи и кабела на интернет и ще си пишем с пощенски гълъби. Подкрепям с две ръце този текст!

 6. За мен анти-ваксърите и другите там „ню ейдж“, „алтърнътив“ и както-искате-ги-наричайте са презадоволени хора, който са си намерили екзотично хоби. Навсякъде, включително и в България, това са жени (и много по-рядко мъже) с професия, с прилични доходи и с нелошо ниво на интелигентност. В един момент всичко е толкова наред, че чак сами почват да си го развалят. Трябва да има катран в меда. И се почва дивото четене на „неофициална“ литература, жадно попиване на всякакви измислици, вманиачаване в каузи, анти-ваксини, анти-ГМО, раждане вкъщи, домашно обучение и т.н. Така мозъкът им е постоянно зает.

  • Егати хобито да си зомбиран и дезинформиран, просто нямам думи. Щом един човек не осъзнава, колко нелеп е сюжетът, в който прочита няколко статии, озаглавени „Истината за…“ или „Шокиращи разкрития за…“, след това гледа няколко филма в ютюб и в резултат на това си ляга просветен на тема ваксини, световни заговори и т.н., то той просто не е много интелигентен и няма усет за това що е то достоверен източник Подчертавам, че образован не значи интелигентен. Те искат да се чувстват вътре в нещата, подобни четива им създават усещаноето, че наистина мислят с главите си и по този начин се извисяват над „стадото“, което се е пуснало по течението и се оставило да го манипулират. Те решават, че нещо е вярно само защото е обратно на официалната информация. Например, до момента на прочитане на статия със заглавие „Истината за млякото“, в която пише, че то е невероятна отрова, те са били „заблудени“ и за един миг вече цялата истина им става ясна. Да, това са хора с друго образование, медицинската наука им е чужда, поради което могат много по-лесно да бъдат изплашени с няколко страшно звучащи химични съединения или чрез емоционално заредени текстове, които разказват за осакатени деца и други семейни трагедии. Колко са верни те, е друг въпрос. Така че на такива хора просто критичната мисъл не им е силата, а на доста самата мисъл не им е силата. Псевдопросветените във фейсбук лесно се познават поне. Ако в профила си е написал, че е завършил „Университета на живота“ или „Министерстовто на истината“ и работи над себе си/сам си е шеф, работата е ясна. 😀

   • Това с хобито беше иронично. Не казвам, че са някакви свръх интелигентни и образовани хора, но повечето са не са Пешо-зидаромазач-кърти-чисти-и-извозва.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s