Изгубени в лясното

Настоящата публикация е плод на врящо котле с гювеч от последни събития, случайни коментари, проникновението как всички (без имагинерното събирателно „нас“) са маскари и каквото още би могло да му дойде на ум на човек.

Кенеди бил казал „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си“. Ето защо всеки, който би си позволил да изисква каквото и да е от държавата, е мрънкач, хрантутник и като цяло недотам читав човек, с когото не следва да се занимаваме.

Не знам какви ги е говорил Кенеди, но се озадачавам от уравнението Кенеди=Света Непогрешимост. Защото какво е държавата?

Държавата е инструмент, създаден от обществото за обществото. Тя е съвкупност от правила, норми и институции, чиято цел е добруването на същото това общество, от което изхожда. Демократичната държава се стреми колкото се може повече хора, по възможност всички, да са добре, докато тоталитарната държава обикновено се грижи за добруването на ограничен кръг от хора. На останалите обикновено се гледа като на глави добитък или като на някакви средства за производство.

И така. Функционирането на държавата зависи от функционирането на обществото, функционирането на обществото зависи от функционирането на държавата. Едното не може без другото точно както главата не може без тялото и тялото не може без главата. Тоест, ако човек активно се грижи държавата да функционира, като си плаща редовно данъците и съблюдава установените правила и норми, има пълното право да очаква реципрочност от страна на държавата.

В случай, че правилата и нормите не гарантират  добруването на обществото, същото има право, а защо не и задължение, да поиска промяната им. В случай, че институциите не се грижат за съблюдаването на нормите и правилата, обществото има правото – и задължението – да поиска смяна на хората, които работят в тях.

Политика, партии, движения.

Политиката е процесът по управление на държавата. Думата не е неприлична, обидна или неприемлива. Отношение по политически въпроси може да взема всеки член на обществото и в това няма нищо лошо. Противното би означавало, че на обществото му е напълно безразлично дали и как държавата се грижи за неговото добруване. Затова ако другарката Илияна Йотова и други подобни личности отново си позволят да се нацупят публично, че някой си бил имал политически искания, могат да се грабнат и да се занесат в някоя страна, където на обществото отдавна му е направена лоботомия. Северна Корея е малко клиширана, но добра дестинация и аз горещо им я препоръчвам.

Политическата партия е група от хора с определени политически възгледи. Липсата на политически партии в едно общество е първи признак за недемократичност. Неслучайно първата стъпка, която прави добралият се до власт недемократичен режим, е да забрани всички останали политически партии и да обяви своята партия за Държава. Когато Държавата и Партията станат равнозначни и неотличими едно от друго понятия, тогава имаме Голям Проблем™. Няма абсолютно нищо лошо човек да е симпатизант на някоя партия или да членува в такава. Значи той просто е политически активна личност. А това вече не е никакъв проблем.

Политическото движение е група от хора с определени политически възгледи, които обаче или мразят партиите, защото Партиите Са Нещо Лошо, или не могат да нарекат движението си „партия“, защото същото би означавало да нарушат Конституцията, вж. ДПС. С други думи „политическо движение“ е евфемизъм за „политическа партия“.

Труд и производителност. В периода 1944 – 1989 г. в България положеният труд се измерваше в бройки, килограми, декари и километри. Това беше причината всички – от ученика до професора – да ходят периодично на бригади, където срещу никакво или символично заплащане да берат грозде, да участват в строежа на някакви съоръжения или да копаят царевица. Защото единствено този труд, който може да се изброи, претегли или премери, е единственият достоен труд. Останалото е буржоазна глезотия.

В периода от 1989 г. до наши дни положеният труд и производителността се измерват в бройки, килограми, декари и километри. „Десни“ хора неуморно пропагандират, че ако трудът ти не може да се измери, претегли или преброи, значи не струва и ако заплащането, което получаваш срещу него, не те удовлетворява, значи си некреативна мързелива мрънкаща персона, която вместо да работи в Бърза помощ спокойно може да иде да сади, картофи или домати и да печели повече, защото това били механизмите на пазарната икономика. „Левите“ хора пък неуморно искат да направят всички еднакво бедни, за да няма обидени. Смисълът на политиката за тях е създаването на една огромна безлична сива маса, гравитираща около социалния минимум, която да се радва на двайсетина лева коледни надбавки по същия начин, по който навремето се радвахме на бананите по Нова година.

Лично аз не знам каква съм. Когато говоря, че образованието, здравеопазването и културата са основите на добруващото общество, съставено от здрави, образовани и квалифицирани хора, „десните“ ме пращат да бера домати (или картофи), а „левите“ – ами и те ме пращат да бера домати. Или картофи. Защото и за едните, и за другите трудът е видим само когато може да се преброи, измери или претегли, така че въобще не можем да стигнем до разговора за здравеопазване, образование и култура.

А, да не забравя и този хубав десен плосък данък. Въведен от правителството на Тройната коалиция с министър-председател Сергей Станишев, шеф на БСП. Един от най-големите поддръжници на мярката беше Румен Овчаров. Прилагам списък на страните, които се радват на тази „дясна“ мярка. От тях само България и Грузия са го въвели без необлагаем минимум. Седем щата в САЩ също са с плосък данък, само Пенсилвания е без необлагаем минимум, но данъкът там е 3%.

Абсолютно няма нищо чудно, че почти целият бивш източен блок е вътре в кюпа редом с Майчица Русия. Най-малкото, разликата между „на всички по равно“ и „от всички по равно“ е само въпрос на възприятие. Само че желанието да туриш всички под общ знаменател и после да се обявиш за „десен“, е нелепо.

Всъщност това, че данъкът въобще не е десен, е и причината, поради която настоящето правителство никога няма да го отмени. Ама голяма работа. И без това всички са маскари, както е казал великият българин бай Ганьо, на когото всички трябва да подражаваме. Нали?

Country or territory

Flat tax rate

 Abkhazia 10%
 Albania 10%
 Andorra 10%
 Anguilla 3%
 Belarus 12%
 Belize 25%
 Bolivia 13%
 Bosnia and Herzegovina 10%
 Bulgaria 10%
 East Timor 10%
 Estonia 21%
 Georgia 20%
 Greenland 37 to 46% (depending on the municipality)
 Grenada 30%
 Guernsey 20%
 Guyana 33.33%
 Hungary 16%
 Jamaica 25%
 Jersey 20%
 Kazakhstan 10%
 Kyrgyzstan 10%
 Latvia 25%
 Lithuania 15%
 Macedonia 10%
 Madagascar 22%
 Mauritius 15%
 Mongolia 10%
 Montenegro 9%
 Nagorno-Karabakh 5%
 Romania 16%
 Russia 13%
 Saint Helena 25%
 Saudi Arabia 2.5% zakat (citizens of GCC countries)
20% income tax (foreigners)
 Serbia 12%
 Seychelles 15%
 South Ossetia 12%
 Transnistria 10%
 Trinidad and Tobago 25%
 Turkmenistan 10%
 Tuvalu 30%
 Ukraine 15%

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s