Всяка бакалия – захар в бензина на консуматорското общество!

Идеята през почивните дни да не се работи… Извинете, нали виждате какво написах току-що? Е, аз лично не намирам нищо нелепо в идеята да НЕ се работи през почивните дни. А ако се работи, да се плаща за извънреден труд. Което у нас уж е факт, ама не съвсем. Да не се разпростирам. Но ако отидете в Германия или примерно Канада, ще се изненадате колко трудноосъществимо може да се окаже намерението ви да си купите олио в неделя. Има обаче магазини, които работят през почивните дни. Те са със специални разрешения, следят се зорко да не злоупотребяват с персонала и ей тия три неща.

Само че това се прави просто защото в тези страни хората по презумпция приемат, че почивните дни са почивни, а не работни. Просто защото в неделя, на Коледа и на Великден народът почива. Целта въобще не се крие в стимулирането на това за сметка на онова.

А тук какво се получава? Ще затворим хипермаркета със стотина човека персонал, за да стимулираме нечия бакалия с двама души персонал: собственик и продавач. Как го стимулираме? Не е ясно. Аз лично редовно пазарувам от кварталните бакалии. Плодовете и зеленчуците са по-свестни, отколкото примерно в Карфур, макар изборът да не е толкова голям, колкото е на пазара. За сметка на това мога да избирам зарзавата, без да се опасявам, че ще ми се разкрещят КАКВОГОПИПАШТОВАДОМАТИМА!!! КВОСИТРЪГНАЛАДАИЗБИРАШМА!!! и така нататък. Сиренето е хубаво, знам и откъде го доставят. Яйцата са на по-добри цени от Била, размер L, от кокошки подово отглеждане са, също знам откъде се доставят. Да не изброявам съдържанието на потребителската си кошница, но наистина доста сериозно си пазарувам оттам. А и бакалиите работят здраво. Не съм имала случай да вляза и пред мен да няма поне двама души. Но ако реша да направя цялостно зареждане на апартамента с все перилни препарати, домашна и битова козметика и разнообразни съестни продукти, прибягвам до супермаркета.  Понякога и до хипермаркета, зависи.

Колко нелепа, абсурдна и забележително малоумна е идеята да стимулираме едното, като забраним другото също няма да коментирам. Поне съм спокойна, че това няма да се осъществи. Не съм спокойна обаче от похвалния дебит на иновативни идеи от страна на управляващото мнозинство, защото при такова изобилие все една ще мине. Може да не е тази, но следващата ще мине със сигурност. Или по-следващата. Или онази след нея.

Е хайде не, а?

Advertisements

3 thoughts on “Всяка бакалия – захар в бензина на консуматорското общество!

  1. В Германия има и други фактори. В чисто жилищни зони супермаркетите са забранени. В смесени жилищни зони много трудно се получава разрешение за строеж на супермаркет. Ако има един или два, трябва да се доказва че е необходим трети и че двата не покриват нуждите на живущите.
    Тази политика има за следствие, че супермакретите са на не малко растояние един от друг и приблизително по един в квартал. Това създава неудобства на хората, които се предвижват трудно – стари хора и майки с бебета. Затова има официална политика за запазване на танте-Ема-магазините. На тях може да им бъде разрешено да продават до късно вечер и в неделя, има и други стимули. Докато на хипермаркетите разрешение за продажба в неделя се издава изключително трудно. В град с мащабите на Берлин в неделя има отворени супермаркети само на общо три големи гари.
    На мен моделът в България ми харесва. Смятам, че многото малки магазинчета създават условия на здравословна конкуренция. Трябва да се мисли как да се запази този модел, а не как да се налагат чужди модели от страни със съвсем други условия.

    • Много е хубаво, че на морето и в малките селища има по десетина малки магазинчета, отворени до 21, 23 и до 24 часа ежедневно

  2. Разбира се, че ще купя сирне, яйца, кашкавал, мляко, месо и зеленчук от бакалиите – и през ум не би ми минало да купувам тези неща от супер- или хипермаркет. Даже знам кой от тези продукти от коя точно бакалия предпочитам да взема – произвежда се наблизо, знаеш къде, прясно, не се застоява, вкусно. Ако човек пазарува тези основни продукти от едно супер – или хипермясто, то той наистина взема какво да е и то го чака там неизвестно от кога – това е голямо пренебрежение към храната!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s