По въпроса с мидите, сензациите, конспирациите и Шифърът на Леонардо

По въпроса с мидите, сензациите, конспирациите и Шифърът на Леонардо:

1. След като стана известна новината за смъртта на варненския владика, в пространството се разчу, че Дядо Кирил е обичал да вади миди именно във въпросния залив. Да, истина е, че обичаше да вади миди, но в интерес на истината в официалните изявления на МВР и Съдебна медицина никой не е казвал, че във въпросния злощастен час той се е занимавал именно с това.

Истина е обаче, че той беше страстен плувец и е известно, че е обичал сутрините да плува и да се гмурка в залива на Траката.

Отишъл е сам. От вилата до плажа пътят не е никак дълъг. Пресича се шосето, после се слиза по едни стъпала, озоваваш се на плажа. Именно това е правил и той и въпреки линкълна и пр. не е ползвал шофьор, за да го закара до плажа. Защо ли? Просто защото е обичал така. Тези негови навици са доста известни от години, но предполагам, че това не е толкова скандално като спа-центъра и линкълна, че някой да обърне специално внимание на факта. Признавам, че не знам дали се е връщал сам, след като е набирал миди, но всички очевидци твърдят, че след сутрешното си плуване, когато е бил без миди, нали, се е намятал с хавлията и се е прибирал бос горе във вилата. Предполагам, че ако беше ходил до плажа с личния си шофьор и с линкълна, щеше да бъде заклеймен, че се възползва от прерогативите си по толкова тривиален повод. Сега се оказва проблем, че е ходил до плажа пеш.

2. Тъй като във въпросния ден той миди не е ходил да събира, не е носил гагани, торби и пр.

3. Не знам кога Дядо Кирил е излязъл от вилата, но тялото му е било открито малко след осем. Доколкото разбирам, на жената на плажа, която го е видяла, й е направило впечатление, че в един момент той е спрял да се движи. Вдига се аларма, викат се линейки, сега не знам дали рибарите са го извадили и как е станало точно, но предполагам, че това е лесно за проверка. Дори по-лесно, отколкото да интерпретираш отговор като „ще дадем становище за причината на смъртта след аутопсията“ като „от съдебна медицина и МВР не изключват насилствена смърт“. Именно желанието да се търси сензация доведе до първоначалите заглави, когато новината се разчу.

Колкото до хипотермията. Сутринта внимателно слушах какво каза лекарят. Ще го предам с мои думи, но беше в смисъл, че вследствие на хипотермия дъхът може да секне, тялото да се вцепени и това да доведе до удавяне. Всъщност още вчера от Съдебна медицина оповестиха, че смъртта е вследствие на удавяне. По телевизията човекът само дообясни, че удавянето е настъпило вследствие на хипотермията. Но не и че смъртта е вследствие на хипотермия. Просто в един момент разменяме причината със следствието..

4. Значи, нашите папараци общо взето са на нивото и на нашата журналистика. За да заснеме папарак как Дядо Кирил се качва бос и по хавлия към вилата, трябва да го чака в залива към осем – осем и нещо сутринта. Пък и това явно не е било интересно. По-интересно е да издебнеш Николета Лозанова в три посред нощ. Рибарите винаги са си били там на Траката и човек може да иде и да ги пита. Там са и днес, и утре ще бъдат там, дори през зимата излизат да ловят риба. Разбира се, не можем да изключим възможността интервюираните по телевизията хора да са били статисти на украинската мафия, ако предпочитате този вариант…

5. Първоначалната информация за изчезването му просто се оказа слух. Той беше особен човек, имаше навика да върши неща на своя глава. Напълно в характера му беше да иде на вилата и примерно да не звънне в Митрополията. Нито му е било за пръв път, нито е било необичайно като за него. Напълно допускам, че секретарят или с когото там са се свързали, просто да е казал нещо в стил „ми не сме го виждали от неделната служба“ например и това да се е трансформирало в „Митрополит Кирил е бил в неизвестност от два дни“. Вж. т. 3.

6. С опелото не се бърза. Съдебна медицина се е произнесла официално, не съществува никаква причина тялото на Дядо Кирил да се държи във фризерите на моргата по-продължително време. Тогава пък щеше да има въпроси „А защо толкова се забави опелото? Нали уж всичко бяха изяснили? Значи наистина има нещо!“

––––––––
В заключение:

Знам, че не мога да разубедя хората, вярващи в конспиративни теории. Все пак призовавам към здрав разум и към използването на добрия стар бръснач на Окам. Това е един шокиращ и трагичен инцидент, безспорно, но около него няма нищо чак толкова тайнствено и дори мистично.

Дядо Кирил беше особен. С труден характер, трудно беше човек да се разбере с него. И все пак е факт, че под негово ръководство Варненска и Великопреславска епархия стана може би най-процъфтяващата в страната. Докато в други епархии свещениците не получаваха заплати или им се плащаше в свещи, които трябваше да продават, тук нещата въобще не стояха така. Да, вероятно е можел да бъде и по-добър водач, но пък поне не бълваше архонти и не облепяше стари стенописи с китайски тапети. Да, може би линкълнът му беше скандален и е явно, че за журналистите това е било от по-голямо значение, отколкото факта, че обичаше да събира миди за гостите си и да плува рано сутринта в залива на Траката. Защо не са го документирали ли? Защото не са знаели. А не са знаели, защото не са се интересували.

Но истината е тази: какъвто и да беше митрополит Кирил приживе, вече не е сред нас. Така че нормалното е, ако човек наистина няма какво добро да каже, по-добре да не казва нищо. Оттук нататък не ние ще сме съдиите.

Аз лично никак не бях сред почитателите му по много причини от най-разнообразно естество и каквото съм имала да кажа съм го казала, при това нееднократно. Но сега ще кажа само Бог да го прости и няма да участвам в написването на Шифъра на Леонардо 2.

Мога само да допълня, че ако някой има съмнения, просто може да иде лично да пита и в Митрополията, и в съдебна медицина, че дори и рибарите на Траката, вместо да се вкарва във филми и да съчинява теории на конспирацията.

Advertisements

2 thoughts on “По въпроса с мидите, сензациите, конспирациите и Шифърът на Леонардо

  1. Пустия му гугъл изглежда смята че „гагам“ е корейски рапър, за „гаган“ излизат някакви такива снимки:
    http://www.google.bg/imgres?imgurl=&imgrefurl=http%3A%2F%2Fbulti.forumn.org%2Ft73-topic&h=0&w=0&sz=1&tbnid=n3vLNPqS8ahedM&tbnh=263&tbnw=192&zoom=1&docid=L6VFfWYP0GfdsM&hl=bg&ei=LMXfUa6hGon1sgbliICQBA&ved=0CAEQsCU

    Не е лошо да се илюстрират с картинки тия работи за непросветени души, които асоциират „миди“ с „келнер“ и „студена бира“, а не с разни „гагами“ или „гагани“.

    • Прав си, уредът се нарича гаган. В статията, на която отговарям, беше обозначен като „гагам“. Ще го оправя в моя текст. И все пак не това е важното, поради което няма да слагам снимки на гагани и миди.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s