Варна

Във връзка с рекордно ниската избирателна активност на частичните местни избори и сипещите се към варненци обвинения, прерастващи в откровени обиди, ми се налага да изтъкна някои неща.

Например, за всяко нещо си има причина. Рядко няма. Нали?

Лесният отговор е, че рекордно ниската избирателна активност се дължи на това, че варненци са (въведи съответния обиден епитет тук).

Верният отговор е, че никога досега не сме си имали избори практически без предизборна кампания. Хората без достъп до интернет имаха едничката възможност да се запознаят с кандидатите от безразборно налепените по стени, кофи за боклук и ел. табла плакати. Буквално до вчера мои познати въобще не знаеха кой се кандидатира или коя партия стои зад него.

В крайна сметка, с много  малки изключения, просто гласуваха най-твърдите части от твърдите ядра на основните политически сили, дето и без това въобще не ги интересува кой им е кандидатът. Немалко хора, които биха искали да разберат повече за кандидатите, просто не разполагаха с тая възможност и съответно решиха да не избират.

Аз лично гласувах. Успях да накарам още няколко човека да се заведат до урните. Но повече не ми беше по силите. Какво се очаква от такива „съвестни“ като мен? Да грабнем мегафоните и като някакви варненски реинкарнации на Сидеров да подкараме из града, ревейки ХАЙДЕ, ВАРНА, ДА ГЛАСУВАШ! Това ли? Е, не, не става така. И само да вметна, че ми се стори наистина тъпо основната новина в страницата на моя кандидат в изборния ден да е как предния ден дарявал кръв…

Та хайде да подходим по-сериозно към ситуацията и настина да опитаме да анализираме крайните резултати, вместо да обявяваме цял град хора за да не казвам какви.

Изборните резултати във Варна са пряк резултат от действията на кандидатите за кметския пост. Иначе казано, на всяко действие отговаря равно по големина и противоположна по посока противодействие. Важи не само във физиката и днес във Варна беше емпирично доказано, че е валидно и за политиката.

И въобще, наистина ли никой не намира нищо нередно в твърдението „варненци са идиоти, инициативните комитети за издигане на кандидати са целите в бяло“?

Advertisements

3 thoughts on “Варна

  1. здравей ! аз съм от Варненците които не гласуваха и ето моите причини. Правилни или не това е което аз чувствам…
    ТОВА НЕ Е ЛИПСА НА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ, ТОВА Е ПОКАЗВАНЕ НА ОГОРЧЕНИЕ …. разбирам всеки който не гласува поради този повод.. ХОдих и протестирах през зимата на студа … накрая и общинарите стоят и избор пак нямам… нови марионетки на мафията ли да избираме ??? за мен това е много по-показно показване на недоволство от всеки протест … БРАВО ВАРНА ! който мисли че това е безинтересованост … за моето семейство което също Не гласува това беше избор от огорчение и недоволство не липса на гражданска позиция!! напротив много силна такава … НИЕ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ не се борим за нужните промени, а след това да гласуваме за поредните балъци за да не ни избират циганите кой да ни управлява… ТОТАЛНО ОТКАЗВАМ ДА СЕ БОРЯ ЗА ПО-МАЛКО ЗЛО И ДА ДАВАМ ГРАЖДАНСКИЯ СИ ГЛАС ЗА НЕГО !! ЩЕ СИ ГО ДАМ КОГАТО ВЯРВАМ ИЗБОРА СИ и реално имам такъв!
    лично мнение

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s