Лумпен and proud of it.

Напоследък се забелязва противопоставяне между сегашните и февруарските протести и по-скоро между участниците в тях. Има опити да се създават внушения, че сегашният е елитарен, докато през февруари протестирали социално слабите и хората на социални помощи.

Не е вярно. Най-малкото не беше вярно в началото на февруарските протести.

През 2013 г. България се оказа най-бедната страна в ЕС, с най-нисък жизнен стандарт. Причината е безобразното управление на няколко поредни правителства. Беше се стигнало дотам, че Петър Димитров, икономически министър от Тройната коалиция, да се хвали, че нарочното задържане на ниската цена на труда било ефективна мярка за привличане на чужди инвеститори. Това вероятно е страхотно за някого, но не и за най-бедните работещи в Европейския съюз.

Правителството на ГЕРБ в лицето на Симеон Дянков и с изключителната подкрепа на създателя на картофената доктрина Бойко Борисов, направи каквото можа, за да запази статуквото и още повече да засили социалното напрежение.

Ето как в началото на годината се стигна до унизителната ситуация много хора, които инак работят и имат прилични професии, които съвестно си плащат данъците и всички възможни осигуровки, да се окажат в невъзможност да платят сметките си за ток.

Много скоро многолюдните митинги се превърнаха в притегателна сила за крайно леви радикалисти, които започнаха да обикалят от студио в студио и да бълват прокламации от името на гражданското общество, чиито искания бяха напълно подменени и се стигна до призиви за исландски конституции и кръгли маси, просто щото някой чел/чул/недочул нещо свързано с тази северна островна страна.

Прекрасни протестиращи „лумпени“. Снимката е взета от Фейсбук и вероятно е на Илия Марков. Умолявам да не ми се сърди, че я използвам. 🙂

Днешните протести не са на плащащите срещу неплащащите, на богатите срещу бедните, на работещите срещу чакащите на социални помощи. Това са протести на непредставени в парламента хора, на нормални хора, които искат нормална политика, които се гнусят от пошлите порнографски изпълнения на Волен Сидеров, на забележително малоумните управленски решения на Пламен Орешарски, на факта, че никой не знае чия кукла е той, на драматизациите на Бойко Борисов, когото щели да убиват в затвора… Дори няма да коментирам Пеевски. Това са протести на хора, които не искат социалистически цени, а европейски доходи, каквито заслужават като граждани на държава от Европейския съюз. И тези хора са наясно, че това няма да стане с „психично волни“ мерки за минимална заплата от 1000 лв., а с много труд от страна на управляващите с цел измъкване на страната от блатото, в което преди това беше натикана и държана.

Протестират различни хора, на различна възраст, с различен социален статус. Сред протестиращите са и работещи, които са с повече от добро образование, но срещу труда си получават по-малко от улична чистачка към Софийска община. Мислите ли например, че астрономите от Рожен не са припознали протеста за свой, въпреки отровната гавра, която бившият премиер си позволи с тях, въпреки унизителните пари, които получават за труда си?

На протестите са образованите, интелигентни и мислещи хора. Тези, които вместо да опикават стената на Софийска опера, се стараят да не оставят и боклуче зад себе си. Тези, които не искат да живеят в най-бедната европейска страна. Нищо, че една част от тях получават добри заплати.

И ако някой още си мисли, че инвестициите в областта на образованието, науката и културата са празна работа и социализъм, да се обърне за съвет към Маргарет Тачър. Мисля, че доста ще се изненада.

Трудът си има цена и тя трябва да бъде платена. В противен случай я плащаме всички ние.

До довечера! 🙂

Advertisements

7 thoughts on “Лумпен and proud of it.

 1. Много хубава статия. Само лекичко ще изкритикувам предпоследният абзатц. Маргарет Тачър за жалост вече не е сред живите и няма как да ни посъветва.

  • Е аз сега да обяснявам, че не знам за кончината на Тачър, все едно на Марс съм живяла и днес кацам на Земята ли? 🙂

   Който има желание да получи съвет от нея, ще намери начин. Достатъчно документални източници има за управлението й, биографии и публикации на различни езици. Бърз пример: http://bella7.wordpress.com/2012/07/22/uspeh/

 2. Поредния хубав анализ.
  Обаче след като за пореден път четейки сърцето ми посивя, очаквах развръзката. Очаквах престижа.
  Лесно загърби и исландците и веднага ни метна да се оправяме, както знаем или с клишетата на Тачър.
  Желязната лейди е лидер, тук липсва такъв. Няма на кого да се гласува доверие за такъв.
  Очаквам все повече блогове, вкл. и тук да чета, ако ще и наивни да са, но някакви решения, възможности и начини за достигане на „престиж“ без етимологията в значението му.
  Поздрави 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s