С аромат на гнило

Още преди изборите да станат факт, Сергей Станишев обяви, че дори БСП да ги спечели, той няма да е премиер. Стана ясно, че премиер ще е Орешарски.

Дотук добре.

БСП не спечели изборите въпреки водевила в деня за размисъл, но това не им попречи да се държат като победители. Това би било странно само ако Борисов и Ко. не се държаха като победени.

Все едно, да не навлизаме в пошлата нашенска постановка на Игра на тронове, защото наистина не е ясно кой какво гласи, кой чия шапка крои и всъщност дали шапката, която крои, не е всъщност риза с дълги ръкави, само че подготвяна за някой съвсем различен персонаж от задкулисието.

Голите явни факти, с които разполагаме, са:

Веществено доказателство А под формата на премиера Орешарски.

За повечето хора, които следят напоследък водевила „Българска политика“ беше ясно, че който и да дойде след управлението на ГЕРБ, трябва да е с ясно изявени суицидни наклонности и да е склонен да се самоубие публично. Този факт беше ясен дори и на ГЕРБ и е една от причините Бойко Борисов скоропостижно най-сетне да си извади оставката от джоба и да й даде ход. Това беше и една от причините ГЕРБ да застанат в позиция партер още преди изборите официално да са приключили. Естествено фактът беше ясен и на БСП. Логично е да е бил ясен и на всеки потенциален кандидат за премиерския пост, който е в състояние едновременно да върви и да премигва, без да изпитва особени затруднения от съвместяването на двете несвойствени дейности.

Така че как така Орешарски се съгласява да поеме премиерския пост?

Логичният първи отговор е, че вероятно става въпрос за пари. Само че веднага след натрисането му на премиерския стол, веднага след срамотното поведение пред камерите, където става видно, че той не знае имената на министрите, които предлага, та се налага Станишев да му ги диктува, веднага след скандала с кандидата за министър на инвестиционното проектиране Калин Тихолов – пост, създаден специално за него – по разнообразните медийни канали плъзват разнообразни партийни функционери, които започват напоително да обясняват, че всичко това било дело на Орешарски и само на Орешарски. Че за цялото правителство само той носи вини и отговорности и въобще, това не е правителство ни на БСП, ни на ДПС, ни на никого, а е на Орешарски.

Само че Орешарски стоически мълчи и предлага нов прочит на „Балада за комуниста“, защото не просто е не човек, а желязо, а е не човек, ами неразрушима с конвенционални и неконвенционални средства неизвестна за науката титаниева сплав с диамантено покритие или нещо подобно. ОК, би си казал тук страничният наблюдател, значи става дума не за пари, не дори за много пари, а за много, много пари.

И тук някъде следва да излезе наяве и Веществено доказателство Б, а именно президентът Плевнелиев с притеснителните си действия или по-скоро бездействия при изменението на закона за ДАНС.

Два дена преди Веществено доказателство В в лицето на Делян Пеевски да загрози пейзажа, парламентът тихомълком приема промени в закона, които да позволят на медийния „император“ да поеме високия пост. Това как да е. Не е първият такъв случай, засега няма надежда и да е последният. Само че парламентът, пардон, сбирщината, прави и други промени – лишава държавния глава от правото да получава информация от службите наравно с другите два високи поста – премиера и председателя на парламента.

Обяснението на Плевнелиев защо не е наложил вето върху тоя закон и по тоя начин да осветли готвените промени, е направо непонятно. Искал бил да им даде шанс и още купчина бюрократични фрази, които всъщност не казват нищо и не отговарят на никакъв въпрос. Няма и обяснение за мълчанието на Веществено доказателство Г, а именно ГЕРБ. Добре, на теория в залата са малцинство, но нали поне можеше да има дебати, можеха да тръгнат по телевизиите и да обясняват какво се замисля, да опитат поне да сведат щетите до минимум?

Все едно. Да оставим задкулисието на спокойствие.

И така стигаме до избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Това беше толкова нелепо решение, че направо взе хляба на Тони Филипов и на Не!Новините, но все пак се оказа истина.

След разигралите се в ответ събития, по медиите отново хукнаха активисти на БСП, които отново се заеха да обясняват, че това било решение само на Орешарски. Той и никой друг. Орешарски измислил Пеевски, той го предложил, той си носи отговорността, БСП и ДПС нямат отношение по въпроса, защото Орешарски го бил решил… Орешарски, Орешарски, Орешарски. Простете, ние не знаехме какво вършим, не знаем защо Орешарски реши това, не знаем и защо го подкрепихме, но при всички случаи кръвта е на неговите ръце.

Не, няма чак такива пари, които биха накарали нормален човек да продължи да участва в подобна водевилна роля, освен ако БСП и ДПС някак не са успели да ограбят до шушка Бил Гейтс.

Орешарски не е чак галфон, не е известно да е освидетелстван, няма данни да страда от форма на олигофрения или друго подобно заболяване, дори не е сенилен като Симеон Царя, та да му се налага да играе ролята на марионетка. Не е известно да има и хазартни или други зависимости.

Тогава какво става тук? Отвлекли са жена му и сина му и ги държат в плен, задължавайки го по този начин да върши всевъзможни глупости? Или пък го имат заснет в порнофилм с участието на тригодишни момченца? Честно, не мога да си представя нещо по-малко от това. Очевидно е, че тук става въпрос за нещо сериозно и то не е нещо толкова просто като „много пари“.

Както написа Стоян Михалев във Фейсбук след като станаха ясни резултатите от изборите, „Лошото мина, дойде страшното“.

Факт. И все пак, какво става тук? Кой, по дяволите, управлява България?

2 коментара за “С аромат на гнило

 1. Ако беше послушала предишния ни премиер и беше започнала да садиш картофи и да пасеш овце, вместо да стоиш по цял ден за една заплатка в библиотеката, то нямаше да имаш време да се занимаваш с подобни черни мисли 🙂

  И аз не знам. Имам една хипотеза, а тя няма как да е безспорна.

  Човек много трудно възприема очевидното. Може би Местан и Станишев са глупаци. Не идиоти, не някакви с малоумие, просто глупави и неумеещи да мислят. Не могат да предположат, че народът ще се вдигне като тръгнат през просото. Това може да се случи на Бойко (ама щото не е от нас, не защото е тиран и мутра като тях), но не и на нас, мислят си. Захитрели от далавери, не усещат кога почват да дерат на живо демокрацията, вместо само да я стрижат до голо.

  А Орешарски – това, че човек носи панталон, не означава че е мъж. Това, че човек носи панталон, не го прави нещо различно от магистралките.

  Много опростена изглежда такава причинно-следствена схема, ама имаме ли основания да смятаме замесените в нея за нещо особено?

 2. Никой не я управлява . . . Те нямат и намерение да я управляват, защото за да управляваш държава, па било то и България( за съжаление ), трябва да имаш някаква отговорност, някакво чувство за отговорност към страната, към народа . . . малко . . . капчица, но да имаш ! А то българските парламентьори са се опиавичили и ако ги оставите ще изсмучат всичко възможно и невъзможно от България и народа и. Има ли един, един дето да може да му се вярва ? Един ?!! . . . . . . . . . …….. Май няма , а ?!?!!! . . . .
  Махнете ги тияяяяяяяяяя !!!!!!!!!! Махнете ги !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s