Най-добре е махмурлукът да дойде

„Летели два крокодила – единият зелен, другият – наляво. Какво е решението на задачата при условие, че карото е коз?“
Според Иванчо правилният отговор е, че учителят е идиот. Още по-правилният отговор е, че учителят е убеден, че класът е съставен от идиоти.

По природа не съм чак толкова мнителен човек, но когато в едно уравнение са намесени Мая Манолова ведно с цялото БСП плюс изключителното съдействие на ДПС, изпитвам обосновани съмнения, че някой е подменил неизвестното и като цяло задачата, която си мисля, че решавам, въобще не е такава, каквато всъщност е.

Свободата води народа - съвременен прочит

Идея си нямам дали наистина е имало 350 ооо бюлетини, годни да влязат в употреба, колко е бил бракът, какво е намерено и какво е било укрито. В случая е добре да се прочете и статията „Капутовата революция от 11 май“ от Руслан Йорданов. Просто така, за по-алтернативно мнение. А най-добре е да изчакаме и да видим в крайна сметка окончателните резултати от разследванията на прокуратурата. Факт е обаче, че единственият начин цялото това огромно количество бюлетини да бъдат употребени неправомерно, е да се създадат секции фантоми, в които гласуват избиратели фантоми. Впрочем подобно нещо не би било прецедент, доколкото на първите „демократични“ избори, характерни с това, че продължиха до пет сутринта на следващия ден, след като се разбра, че управляващата Партия губи, бяха измисляни цели блокове с обитателите им.

Но дори и досегашните управляващи да бяха решили да се поучат от точно този опит на най-обемния си опонент, те би трябвало отдавна да са  разпределили бюлетините в съответните фантомни секции, а не да чакат петдесет и деветата минута, след която като пълни олигофрени да ги превозват в бусове с двойни дъна и после да правят каквото там ще правят. И всъщност, за да си измислят гласоподаватели, гласуващи в измислени секции, въобще не им трябват никакви бюлетини. Трябва им краен резултат, който спокойно би могъл да бъде вписан в измислен протокол, подписан от измислени членове на измислена комисия с измислен председател.

Колкото до подмяната на бюлетините. Повече от очевидно е, че тя не би могла да се състои – поне не и  по внушавания начин. Разбира се, напълно възможно би било бюлетините да се подготвят така, че да произведат желания резултат, но би трябвало предварително да бъдат напъхани в запечатани със съответните печати урни и да се измисли как тези урни да сменят истинските урни, без членовете на комисията да забележат. Напомням, че истинската урна през цялото време стои на масата пред очите на цялата изборна комисия. Естествено, че изборната комисия би могла да бъде купена. Но защо в такъв случай някой би си играл да организира подобна бюлетинна вакханалия? Просто в протоколите ще се попълнят резултатите, които биха удовлетворили купувача, и готово. Без излишни драми, без нуждата от присъствието на Дейвид Копърфийлд или Крис Ейнджъл, които да подменят пред очите на смаяната публика  една голяма прозрачна кутия с друга, без всякакви такива извращения и усложнения.

А всъщност просто бяхаме натикани с главата напред в евтин политически трилър. Истината е, че по-скоро бих повярвала, че Бойко Борисов е продължил развитието си и след „Винету“ на Карл Май е минал на „Оцеола“ от Майн Рид, отколкото, че Мая Манолова и Сергей Станишев са гласовете на законноста, справедливостта и честния изборен процес, а БСП е „партията“ гарант за непорочни избори. Още по-малко пък ДПС. Е това вече е абсурдно. Простете, но говорим за групировки, специализирани в изборни фалшификации, в масово купуване на гласове, в изборен туризъм, а през последните десетина години – и в черен PR. А по-наситено черен PR от станалото на 11 май сякаш досега не сме имали.

Нелепо беше и поведението на десните сили, които побързаха да се включат в сблъсъка на титаните с нелепи искания за отлагане на изборите. Николай Бареков по сигнал на Мая Манолова „предотвратил“ подготвяна мащабна фалшификация на изборите… Хайде пак прочетете това изречение и се опитайте да изстискате някакъв смисъл от него. Напомням, че към момента на изявленията на ръководствата на ДСБ и ДБГ вече целият интернет беше наясно, че сигналът най-вероятно е подаден от Мая Манолова, а че именно Бареков беше този, който си вярваше, че е журналист от CNN, който предава директно бомбардировките в Газа, се виждаше и с невъоръжено око. Логичната позиция би била следната: „Призоваваме нашите симпатизанти и всички граждани на страната да не се подвеждат по опитите за компрометиране на вота посредством опорочаването на деня на размисъл. Ще оставим прокуратурата да извърши съответните проверки и да огласи резултатите. Нашата позиция е, че действията на ТВ7 и БСП нарушават както писаните, така и моралните закони. Напомняме, че високата избирателна активност е най-добрата защита срещу изборни манипулации…“ И така нататък, в този смисъл. Но не би.

Все едно. Станалото – станало. Да ги оставим да се обединяват. Искрено се надявам това да не се превърне в бутафория и да завърши с резултата, на който немалък процент хора се надяваме.

Да се върна към същината. Мачът беше разигран на много черно тото и завърши с равен резултат, приближаващ се до остър шизофренен пристъп. Партията, която спечели най-висок резултат на изборите, иска касиране. Партията, която искаше касиране на изборите до вечерта преди ГЕРБ да поискат касиране, заяви, че подобни искания били нелепи и с тях ГЕРБ искали да дестабилизират страната. Подобен поведенчески лупинг най-добре би могъл да бъде обяснен от някой следовник на Фройд, но точно в това уравнение неизвестното се показа иззад хикса. До момента, в който ГЕРБ поискаха касиране, Корнелия Нинова напоително обясняваше как се опитват да убедят АТАКА, че минимална заплата от 1000 лв била нереалистична, което даваше да се разбере, че наблюдаваме началото на едно красиво приятелство. После пък ГЕРБ поискаха касиране, БСП се възмутиха, а Местан даде пресконференция, в която с видимо задоволство обяви, че са победили ГЕРБ, защото заедно с БСП имали 120 гласа…

Което поне на мен ми говори, че ГЕРБ до последно са се надявали на някакъв следизборен достлук, което би обяснило безпрецедентното им мълчание до обявяването на официалните резултати, обаче явно надеждите са се оказали напразни.

Но това, разбира се, са само догадки.

Сериозно се притеснявам, че докато хората се захласват по сапунката с бюлетините, по другия канал ще цъфне такова правителство, което наистина ще изиска да бъдем целокупно освидетелствани и поставени под запрещение. Не че не бих искала да видя правителство на БСП с участието на ДПС и подкрепяно от АТАКА, разбира се, само че бих предпочела това да бъде художествена фикция с надписи, обясняващи че всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.

И предварително се извинявам, задето ще сипя лъжица катран в кацата с мед на общонародната радост, но свалянето на имунитета на Цветанов (и евентуално на Борисов) въобще не означава, че двамата ще бъдат съдени, още по-малко, че ще бъдат осъдени, а най-малко, че и да бъдат осъдени, ще влязат в затвора. Когато и ако това се случи, ще се радвам. Дотогава обаче нямам никаква причина да вдигам метафорични наздравици с шампанско.

Advertisements

2 thoughts on “Най-добре е махмурлукът да дойде

  1. В крайна сметка наистина получихме „такова правителство, което наистина ще изиска да бъдем целокупно освидетелствани и поставени под запрещение“. Но пък му липсва легитимност, така че може би ще успеем да го ограничим в правенето на глупости. Ето ги моите пет стотинки по темата: http://e-lect.net/?p=6715 :).

  2. Евтините (забележете – не нискобюджетните) политически филми в последните години са единственото, което се разиграва пред народа т.е. пред обикновените хора.

    За съжаление колкото и да мисля, единственото, до което стигам като решение е, че мога само да науча децата си да бъдат по-добри. Да, но стигаме до средата и пак става омагьосан кръг. Как да науча децата си да бъдат по-добри, честни и да обичат другите, когато около тях по телевизии, в нета и на всички други възможни места те виждат как хора за хората са вълци ?

    Продължавам да размишлявам.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s