Предизборна селф хелп литература

Миглена Кунева била във Варна, за да представи най-новата си творба, озаглавена „31 неща, които ще променят нашия живот“.

Те ги и нещата:

1. Ще започнем широк дебат за приемане на нова конституция, която да гарантира, че онези, които упражняват власт, ще носят отговорност.
– Тук вероятно лирическият герой иска да изтъкне, че според настоящата конституция на онези, които упражняват власт, им е гарантирана безотговорност или нещо подобно.

2. Ще изчистим избирателните списъци от „мъртви души“ чрез активна регистрация.
– ОК. Това основно предполага забрана на българите в чужбина да гласуват. Що не го каже направо така каката, а и какво разбира под „пасивна“ регистрация?

3. Ще намалим наполовина размера на държавната субсидия за политическите партии.
– И какви са очакваните резултати от това?

4. Ще отменим привилегиите на народните представители – в това число ползването на служебни автомобили, безплатното паркиране и почивните станции.
– Ъхъ, със сигурност, направо повярвах. Освен това ще ги задължим да ходят на работа с градски транспорт или с колело, а в конституцията – тъй и тъй ще правим нова – изрично ще бъде инкриминирано идването на работа и със собствен автомобил, за да е по-яко.

5. Ще гарантираме, че след две години нито едно българско дете няма да чака за детска градина.
– Ашколсун, булка. Сега да обясниш и как точно ще го гарантираш, както и каква точно отговорност според новата си конституция ще носиш, ако и когато се издъниш.

6. Ще увеличим бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева.
– Давай, изцяло съм за. Този щедър половин милиард за какво точно ще бъде похарчен или няма значение, то само ще се нареди?

7. Ще стартираме 4-годишна програма, при изпълнението на която във всяко българско училище ще има спортна зала или физкултурен салон.
– Още сме на стъпка седем, а вече почвам да се чувствам окрилена. Спортната зала или физкултурният салон в какъв цвят се предвижда да са издържани според конституцията, дето ще я ковете, или дотам още не сте стигнали в полета на мисълта?

8. Ще удвоим средствата за развитие на масовия спорт.
– Е тука вече ме спечелихте! Ако обещавахте директно безплатна карта за фитнес, още отсега се куквах пред изборната секция, че да не ме превари някой.

9. Ще създадем условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.
– Тук ще си позволя да критикувам. В един момент го даваме на едро – валят стотици милиони, градят се спортни зали, за всяко дете се предвижда детска градина, дето се вика, а пък новите работни места – само 150 хиляди. Ми не се прави така. По-мащабно трябва. Обещайте минимум по пет работни места на всеки български гражданин, дето да ги връткаме на ротационен принцип, от всяко работно място да вземаме по три средноевропейски заплати и ей тия три неща. Постна работа е стъпка девет, не я одобрявам.

10. Ще улесним инвестициите, като премахнем „данък несигурност“ и „такса административен произвол“.
– Еха! Да не пропуснете да го опишете в новата констипа… конституция, пардон.

11. Ще отменим данъка върху лихвите и ще върнем събрания данък на всички, чиито депозити са не по-големи от 5 000 лв.
– Благодаря от името на госпожа Тасева, която си говори с телевизора в апартамента на Боневи, където се е събрал целият вход, за да слуша трепетно за цифровизацията.

12. Ще увеличим поетапно бюджетните заплати, като започнем със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията.
– Опа, забрави армията.

13. Ще улесним достъпа до кредитиране на малки и средни предприятия чрез промяна в приоритетите на Българската банка за развитие.
– Тук вече рязко увеличихме дебита на горещ въздух, очаквам с нетърпение следващата стъпка.

14. Ще създадем програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.
– А? Това вероятно е пряко следствие от предходната точка…

15. Ще приемем Закон за подпомагане и развитие на българската култура, който да гарантира държавните ангажименти към културата и да улесни инвестирането в културни проекти.
– Това само по себе си не е нещо лошо, само дето не ти вярвам, защото няма и една причина, поради която да ти повярвам и се благодари, че успявам по някакъв начин да се спра дотук, щото ако река да напиша всичко, дето ми напира, можеш да измислиш специална глава в конституцията специално за мен.

16. Ще осигурим безплатен интернет във всички училища, болници, читалища и административни сгради.
– Тука Сергей те надцаква, той пък обещава безплатен интернет за всички.

17. Ще спрем източването на парите от здравни вноски, като забраним те да се използват за друго. Ще въведем електронен здравен паспорт.
– А, почнахме го и здравеопазването.

18. Ще реформираме спешната помощ така, че линейката да идва за не повече от 30 минути във всяка точка на страната.
– Мхм. Добре.

19. Ще възстановим училищното здравеопазване.
– Тук съм за. Ма както казах, не ти вярвам и на една дума.

20. Ще направим безплатни 100% от лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст.
– Искаш да изместиш Станишев от ръководната позиция в ПЕС ли, що ли?

21. Ще ограничим корупцията в обществените поръчки, като опростим правилата и изградим електронна система за кандидатстване.
– Направо така ще направите, да. Значи, опростяваме правилата, въвеждаме електронна система и корупцията е капут?

22. Ще въведем тестове за лоялност с детектор на лъжата за ръководителите в митническите и данъчните органи, в МВР и специалните служби.
– БУАХАХАХАХАХАХХАХАХ!!!!!!!!!!! 😆 И врачката на Берлускони ще ги преглежда с Унилсъна вероятно?

23. Ще спазваме правилото, че без полагането на централизиран изпит за прием в държавната администрация, нито едно лице не може да бъде назначавано в администрацията, дори при условията на заместване.
– Като цяло няма лошо, ма искам и там детектор на лъжата и безплатни пуканки за публиката.

24. Ще забраним на администрацията да изисква от гражданите документи, които може да получи по служебен път.
– Тази точка май вече е просто щото трябва да запълним квотата до 31, а?

25. Ще осигурим гражданско участие в държавните регулаторни органи.
– Изцяло подкрепям. Само че може ли да се представлявам сама? Категорично отказвам някакъв урунгел, дето нито го познавам, нито искам да го знам, да се вее из държавните регулаторни органи от гражданската квота.

26. Ще въведем санкции за банки, които съзнателно са допуснали свръхзадлъжнялост на техни клиенти физически лица.
– И няма да има ни една такава банка, защото всички клиенти ще се окажат свръхзадлъжнели несъзнателно, но няма значение. Важни са добрите намерения.

27. Ще задължим всеки монополист автоматично да проверява сметките на потребителите, ако те са по-високи с повече от 10% в сравнение с предходния период.
– Кое, какво? Какъв предходен период? Миналия месец? Миналата година по същото време? И като ги провери и те все пак излязат такива, каквито са били, какво ще стане? И все пак ще си имаме монополисти, ама вие ще ги контролирате?

28. Ще стартираме 15-годишна програма за саниране на всички панелни сгради в страната с европейски средства и със средства от държавния бюджет.
– Що пък само панелните? Калпавото тухлено строителство що тъй го отписахте?

29. Ще намалим наполовина населените места, засегнати от воден режим.
– Това само на мен ли ми звучи зловещо? Надявам се да не използвате химическо, бактериологично или ядрено оръжие, ако обичате, а по възможност преди да пристъпите към тая крута мярка, евакуирайте населението.

30. Ще стартираме мащабна програма за възстановяване на поливното земеделие.
– След предходната стъпка тази не ме впечатлява.

31. Ще изградим и ремонтираме повече пътища от което и да е правителство досега.
– КАКВО??? ПАК ЛИ?!?!?!?! 😯 А толкова добре вървеше дотук!

–––––––––
Ма сте ми напълзели като едни хлебарки от канализацията… Всеки път като видя мутрата я на Янето, я на Меглена, я на оня Чегеварата, и ми иде да се обадя на службите за дезинсекция и дератизация. Оня лумпен от Мадрид навремето ломотеше за осемстотин дни, духовното му чедо днес пък плещи за 31 стъпки. Де гиди…

Advertisements

18 thoughts on “Предизборна селф хелп литература

 1. освен злобна и в повечето случаи неаргументирана ирония, нищо смислено не виждам в коментарите… пример, активна регистрация -всеки който иска да се гласува, трябва да се регистрира, за разлика от сега, когато всички + още около 1 млн. души отгоре присъстват в списъците. ако се бяхте замислили, щяхте да се сетите, че всъщност точно българите в чужбина и в момента имат активна регистрация, защото трябва да подадат заявление и на база на броя заявления се разкриват избирателните секции в представителствата в чужбина. ама нали по важно е да се оплюе, а не да се види кое става и кое е булшит…
  може би всички трябва да си говорят с теменужките, за да сте доволна?

  • И аз съм „за“ активната регистрация. Но не мисля, че е „неаргументирана ирония“.
   Факт е, че много от тези 31 точки, за мое огромно съжаление, са чиста форма популизъм. Самият факт, че се започва с „ще променим конституцията“ говори за това.
   И след това следват неща, които (както Марфиета правилно е посочила), изместват по социализъм даже гняста Станишев. Предполагам това е подразнило авторката, както между другото, дразн и мен.
   Имам чувството, че всичко това се прави по същата схема, по която на времето щяха да ни оправят (благодарение на „пословичното ни трудолюбие“), за 800 дни.
   No offence иначе, успех на изборите. По-добре „България на гражданите“, отколкото „Атака“ или ДПС…

   • Действително ако творбата беше озаглавена “31 неща, които ще променят нашия живот за 356 дни”, определено щеше да бъде и по-завършена, и по-съвършена. Но аз съм оптимист и твърдо вярвам, че скоро ще имаме второ разширено издание, което ще принуди Станишев да се оттегли засрамен от поста си на башбакан на ПЕС и да кандидатства в някое по-радикално крило на ЕНП.

  • Ама нашите са хитри! Те ще минат на твърдо гориво, ако трябва. Пък и я колко баби се оказа, че сеят марихуана из по-затънтените области на родината, сигур се на ток я гледат тая трева. 🙂

  • Не знам дали го осъзнаваш, но ти току-що отговори на въпроса на Цв.Цв. какво правят престъпниците в първите редове на протеста — сметката им за тока е станала толкова голяма, че тревата е непродаваема 🙂 Ми то така живее ли се, бе!

 2. Силно изненадана съм от интелигентността на г-жа Кунева.
  В смисъл, че очевидно не е достатъчна да си даде сметка, че единствено аз и други абдали като мен въобще бихме се замислили дали да гласуваме доверие на евробюрократ с очилца и физиономия на булонка и прилежащия му екип. Ако се беше прицелила в мен, имаше шанс да вкара групичка в Парламента.
  Вместо това, госпожата се цели в Сульо, Пульо, леля Кичка и комшийките й накацали пред входа на панелката, инж. Паднимазилков и полуфалиралата му строителна фирма и цялото население на село Горно Кукуво, чието единствено и последно желание е да си умре с доктор. А как не разбира, че в очите на всички тях се конкурира с Батман Борисов?
  Толкова е жалко, че даже не е смешно.

 3. Бая си набрала на Кунева, че да си играеш да изпострелваш едно по едно предизборните й обещания 🙂 . По някои точки не съм съгласен с теб, ама каквото повикало, такова се обадило – на популизми следва да се отговаря с твоя подход.
  Според мен, мерки за справяне с положението (или кризата – напоследък е модерно да я споменаваме) следва да дойдат след анализ на ситуацията, цели за развитие, източник на ресурсите и едва след това идват мерките – за да бъдат изпълнени целите. Аз бих могъл да оценя смисъла на предложените от ДБГ мерки единствено ако съм запознат с анализа, ресурсите и целите, които се преследват. Те обаче залагат на популизма – предоставят ни мерки, които може и да звучат добре за улицата, но без да знаем мисловния процес, който ги е извел не ни остава нищо друго, освен да ги изпострелваме една по една – за кеф. А ако искам да гласувам за популисти и без тях има за кого – ГЕРБ и за мое огромно разочарование БСП. Та ДБГ ми бяха на много сериозна позиция сред партиите, за които мислех да гласувам. Сега са ми някъде около последната опция.

 4. Много ниско интелигентен коментар. С някаква тъпа ирония, от която ти се иска да да затвориш страницата. И едни и същи клишета – популизъм, пуканки и глупости на търкалета. Най вероятно това е писано в някакво умопомрачение обляно в алкохол или наркотици. Липсата на аргументи се прикриват с тъпизми и будещи недоумение сравнения и изводи. По добре си кажи, че си платен явно опонент, но поне посочи кой ти е фаворита. Но много добре знаеш, че същата помия че пасне и на неговата програма и за това по селски си замълчаваш. Най добре си намери друго занимание, явно интелектът ти е силно ограничен и не се напъвай повече.

  • „по селски си замълчаваш“

   Моля да си имаме уважението. Аз съм от село и не допускам дискриминация на базата на това дали живеем на село (village), малък град (town) или голям град (city).

   Пък и да не забравяме, че дядовите ни цървули стоят на тавана на градската ни къща, та айде да не се правим на много големи граждани.

   Марфиета, разбира се, е платена. Тя работи в библиотека, на държавна издръжка е, следователно налива вода в мелницата на ГЕРБ.

   А ти за кого работиш?

  • Вероятно в мен дреме някакъв садизъм, но по някаква причина ми става страшно приятно, когато виждам колко му е кофти на тип като теб. :mrgreen: А пропо, има едно доста старо и доказано правило при споровете: когато вместо аргументи получаваш обиди, значи си прав, а опонентът ти, ако може да се нарече така в случая, не разполага с инструментариума, за да те обори и се отличава с доста разклатени нерви. Сега вдишай дълбоко и се примири, че по тоя начин няма да успееш да намериш достатъчно граждани, дето да запълнят партийката на моля другарката. 😉

   • Като става дума за аргументи, и в твоя коментар присъствието им е нулево, ама нали това си е твоя блог, може да си пишеш каквато боза искаш…

    • Ми нямам навика да се аргументирам на хора, изпаднали в нервна криза, щото обикновено няма смисъл. Ако очакваш, че ще тропкам с краче и ще вряскам „ма не пиша в умопомрачение, обляно в алкохол и наркотици беееее“, размахвайки резултати от кръвна проба, значи доста си ме подценил. И именно, добре си нацелил, блогът си е мой. Приеми като бонус, че имам висок праг на търпимост и не съм сложила филтър за одобрение, като по тоя начин допускам всякакви коментари, включително и твоите, да не говоря за горния коментар. Само предупреждавам, че колкото и да е висок въпросният праг, има немалка вероятност в един момент да бъде надскочен. Намираш се чужда къща, дръж се възпитано. Благодаря.

 5. дооооста слаб анализ, от които прозира липсата на елементарни аналитични способности..

 6. Нещо за икономика, едно-друго? Междуфирмена задлъжнялост? Банковите закони, които са най-скапаните в целия ЕС? Образованието точно салоните ще го оправят, няма как. Кадри няма, новите се обучават по системи от 70те, но кат сложат навсякъде спортни съоръжения, ще цъфнем и ще вържем. Администрацията е огромна и крайно неефективна, НО няма да я реформираме структурно, ще държи изпит. Здравеопазването и то там. Никва реформа. Ма лекарствата за малките безплатни, нищо че скоро няма кой да ги предписва.
  Анализът на Марфа бил постен, па и злобен. Мили хора, ми то няма какво да се анализира. Във всичките 31 точки няма ни една, която да засяга наистина основни неща. Всичките са едни метафорични бонбонки за маймунки. Със същата дъвка с подсладител бат ви Бойко дойде на власт, но той дъвчеше инфраструктурата и Тройната.
  На Марфа всъщност й е прикипяло, щото държавата е тръгнала по дяволите, а всичките партии без изключение мелят като мелници точно това, което хората искат да чуят. Спорт искате? На ви. Лекарствата са скъпи? Ще ги направим безплатни. Теглили сте лош кредит? Ще наплескаме банката.
  Няма партия, която да си признае че положението е лошо и че без яка и болезнена реформа няма да стане. Ако се появи някой и заяви че ще реформира администрацията така, че да съкрати 1/4, а парите за заплати първите 5 години ще отиват за скъп софтуеър за електронни услуги и обучение, дали тук коментиращите дини ще гласуват за него, как мислите?
  Такива си ги избираме, такива си ги получаваме.

 7. „България на баламите“ , ръководена от една лъжкиня и национална предателка като М.Кунева явно привлича късопаметни или правещи се на такива „объркани“ кариеристи или мечтатели.

  Достатъчно ми беше да вляза в сайта й и да прочета рубриката „Узнай истината“ (за енегретиката в България), да си спомня, как излъга, че държи изключително много да бъде избрана за евродепутат от НДСВ на изборите за ЕП, а след това остана на поста „комисар по потреблението“ и така влязоха в ЕП А. Първанова и Ст. Илчев. След което пък се кандидатира като „независима“ на изборите за президент, с помощта на БСП, разбира се.

  Прочетете и изказванията на Г-н Кърлев от ФПотр. в България, за да видите какво точно е направила срещу монополите в Европа.

  Много може да се пише за футуристката и мяукаща Кунева. Вижте също как през 2010 г. франк-масонът Кийярде я е предложил за председател на масонската ложа в ВЕРА.

  Партия „България на баламите“, водена от защитаваща чужди интереси – за пари и влияние, разбира се, предателка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s