И какво след Кирил Йорданов?

Докато вървях към работа днес, си представих как ми навират микрофон пред лицето с въпроса как виждам разрешаването на обстановката във Варна. Ако ми се беше случило подобно нещо, вероятно щях да погледна умно към камерата и да отговоря: „Ъъъъ…“

И варненските деца обичат Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

И варненските деца обичат Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

Истината е, че на тоя етап бъдеще за Варна не виждам. Ама наистина. Дори ей сега да се окаже, че Кирил Йорданов си е подал оставката, какво точно ще последва? Наистина не мога да си го въобразя. Защото наистина има причина вече толкова поредни местни избори основните участващи партии да не предлагат никакъв смислен кандидат. Има причина, простете за патоса, кандидатите за варненски кмет да водят фиктивни полукампании и да полагат неистови усилия тази чаша да ги отмине. Тук не коментирам Марешки, защото той е още от същото, само че повече, ако ме разбирате. Той наистина би искал да стане кмет, което неизбежно изправя варненци пред избора между него и местния любимец, наречен с много любов Киро Дупката.

Така де, кой здравомислещ човек с действащ инстинкт за самосъхранение би се осмелил да тръгне да разчопля тимаджийските структури, дето вече са пуснали метастази не само в други градове, но и в цялата страна? Може и да има такъв, който е готов да се пожертва за родината, само дето много се съмнявам в съществуването му. Публична тайна е кой наистина действа във Варна. Кой държи варненското пристанище, варненското летище, Химимпорт, ЦКБ, авиокомпанията със статут на национален превозвач и какво ли още не. Честна дума, не мога да си представя човека, който би се осмелил да започне провеждането на химиотерапията срещу ТИМ.

Подвизите на ТИМ наистина са публична тайна, само че историята е малко като с Ал Капоне – всички знаят с какво се занимава, но никой не може да го докаже. Разликата е, че онази държава отвъд океана е имала желанието да се справи с Капоне, докато тук, по най-различни причини, държавата се прави, че ТИМ не съществува.

Не знам дали всички съзнават колко сериозен е този проблем. Не говорим за забутано селце нейде из балкана с дерибействаща ловна дружинка. Тук става дума за една паралелна власт, която превръща легалната власт във фиктивна. За истинската власт в един от най-големите градове в страната, а вероятно и в други градове.

Така че, какво ако Кирил Йорданов си подаде оставката?

4 коментара за “И какво след Кирил Йорданов?

 1. Всъщност тим-аджиите не са като ал капоне, защото целият им бизнес е легален, а и най-вероятно са прилежен данакоплатец. Каквото е имало да заграбват със сила са го заграбили и озаконили. Чак се чудя защо не си живеят живота, а са тръгнали да правят мизерии в родния си град.

 2. Трябва ви някой с благ поглед и голяма гьостерица, задължително идеалист, а по възможност и луд, с чугунена глава и бронежилетка. Полу-Чък Норис, полу-Че Гевара. Ха късмет, па дано го найдете. А микрофонният мотив, който пак се промъква като тънка червена нишка, носи ли някакъв скрит смисъл? Е ли той една синекдоха за нашите медии и какво иска да каже авторът? *почес*

 3. Скрити смисли няма, за медиите имам какво да кажа, но то е за друга тема – доста по-дълга и по-обширна. Един пример: докато във Варна няколко десетки хиляди души искаха оставка на кмета в най-голямото шествие след 97-ма година, по ьтв показваха стотина пияни младежи, които обикаляха като гламави столицата. От Варна се обаждаха хора да питат защо никой не предава оттам, отговорът беше: ми изпращайте ни репортажи, драги зрители, изпращайте ни репортажи.

 4. Аз следя какво се случва във Варна с огромен интерес, но едно не мога да разбера: Как така от протест срещу тока, изведнъж стана протест срещу Киро? Той някаква вина ли има? За тока и монополите? Ако ТИМ са монополи, той ли е главният виновник? Или изведнъж стана неудобен. Включително и на ГЕРБ, та чак се наложи да свалят доверието си от него? И защо? За да си спасят миризливите ГЕРБ-ерски задници? Толкова ли е къса паметта на варненци, че ББ лично ходи да го кандардисва да стане ГЕРБ-ерски кмет? Сигурно на това разчитат!?!?! И като от човек работещ с числа, да попитам, кой е гласувал за Киро? Аз ли? От София?

  1995 г. – 53 620 от 116 312 (неуспешно)
  1999 г. – 61 834 от 113 807 (2 тура)
  2003 г. – 54 805 от 89 986 (1 тур)
  2007 г. – 64 794 от 121 303 (1 тур)
  2011 г. – 69 880 от 117 445 (2 тура)

  Видно е, че всеки път е избиран с все по-голям резултат, с изключение на „революционната“ 1999 година (Варна от „синя“ става „червена“).

  И пак да питам – кой и защо протестира и иска СЕГА оставката на Киро?
  Като ежегодно посещаващ Варна и околностите от 12 години, мога да посоча поне 10 неща, които мен ме дразнят, а сигурно и всички варненци. Всичките съм ги казавал на хора от общината, които познавам. Не защото съм очаквал нещо да се промени. Оказваше се, че те си ги знаят тези проблеми от години, но ….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s