Нещо, което ме дразни

Значи, много се дразня, когато напиша или споделя, че нещо по телевизията ме е издразнило, да почнат да ми се изреждат тузари с дежурното „ама ти телевизия ли гледаш?!“ Да, по дяволите, от време на време гледам телевизия. Понякога има неща, които ме интересуват – дискусионни студия с участник, когото искам да чуя, някакво конкретно предаване, филм, дето не съм гледала или пък такъв, дето съм гледала, ама като съм видяла, че го дават нямам нищо против да изгледам пак, сутрешен блок, докато си пия кафето. Или пък някоя кулинарна програма, щото ме кефи. History, Discovery-тата също са ми в списъка.

Ето защо имам правото да се нервирам, когато екранът почне да бълва Валерия Велева, Петьо Блъсков, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и разнообразни Янета с честота, която далеч надхвърля пределно допустимите норми. Защото се присещам, че за разлика от мен 3/4 от населението не прекарва 3/4 от времето си пред компютъра и в интернет, то седи пред телевизора. И седейки пред телевизора е системно облъчвано с Валерия Велева, Петьо Блъсков, Карбовски-Кеворкян, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и разнообразни Янета с честота, която далеч надхвърля пределно допустимите норми.

Резултатът е, че някогашният син екран в момента е бозав. Оня никакъв цвят, който означава нещо като безцветие. Българската телевизия потресаващо прилича на дежурната новогодишна програма, в която Васил Найденов пее за клоуна си, Силвия Кацарова рони сълзи по минаващия голям кораб (как пък не потъна това чудо?!), а Кеми Тодоров реве за последните таксита. Едновременно по всички канали.

Българската телевизия в момента ужасно се нуждае от човек като Сашо Авджиев, Бог да го прости, който да внесе някакъв свеж полъх в застоялото вонящо медийно блато. Но Сашо Авджиев почина, съсипан от някакъв скандал с досиета, от който стана ясно, че никога за никого не е докладвал и в резултат екранът бълва Валерия Велева, Петьо Блъсков, Карбовски-Кеворкян, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и разнообразни Янета с честота, която далеч надхвърля пределно допустимите норми. На тоя фон дори „професор“ Вучков почва да изглежда като свеж полъх.

Премиерът е преизпълнил дневната си доза тъпизми? Няма проблеми, насреща – освен Люба Кулезич – са Валерия Велева, Петьо Блъсков, Карбовски-Кеворкян, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и най-разнообразни Янета. Починал патриархът? ОК, ще се допитаме до Валерия Велева, Петьо Блъсков, Карбовски-Кеворкян, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и някои от Янетата. Южен поток? Ей сега ще разберем какво мислят по въпроса Валерия Велева, Петьо Блъсков, Карбовски-Кеворкян, двама-трима дежурни политолози/журналисти/интелектуалци и някое Яне, което от известно време и по някаква причина сме забравили. Никукулай, Кирил или някой друг? Марковска? Момент да поканим Вал… ААААААААА!!!!!!!!!

Така. Аман. АЛО, НЕ ЖИВЕЕМ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА НИТО В СЕВЕРНА КОРЕЯ! (Слава Богу за Северна Корея де). Обаче живеем в интересни времена и то такива, че ако бяхме нормална държава (както щете разбирайте курсива) правителството щеше в момента жига да играе и щяха да хвърчат оставки като конфети по време на карнавала във Венеция. Щото журналистиката не е някакъв хартиен щит, който по дефиниция те пази от поругание и ти дава правото да задаваш тъпи въпроси, тя е скапано задължение. Именно тя е гласът народен, тя е стъпалата на стълбата, ако ме разбирате. Тя може да препъне тоя, дето вече си вярва, че боговете са му братя. А може и просто да извади бидоните с бозава боя и да почне да маже ли, маже… Ами, аман.

3 thoughts on “Нещо, което ме дразни

 1. History и Discovery също са много зле. Ще научиш повечко за динозаврите, ако се заровиш в някоя книга. Няма да си ги представиш нещата в картинки, каквито Дискавъри ти представят, ама кое те кара да мислиш, че съзадателите на филма са по-наясно от теб как следва да се представят нещата? Те просто ти облекчават въображението от задължението да си представяш как са изглеждали ония големи животни. И незнайно доколко правдиво. Ако не беше Хисторито нямаше да разбера как американци и британци са наритали Хитлер, докато на източния фронт все едно нищо не се е случило – руснаците са си садили картофи и са си пиели водка и не са се занимавали с упадъчни неща като ВСВ.

  Сутрешните блокове (па и другите уж публистични предавания) ги гледай не заради участниците, а заради водещите. За това едва ли е нужно да се обяснявам, ама ако трябва – казвай.

  • Аз малко не мога да схвана ролята ти на мое лично гуру, което ме напътства какво да гледам и защо да го гледам. Тоест, ако имах нужда от подобна персона, определено щях да си кажа.

 2. Заради кои точно водещи да гледаме предаванията, бре Курте?
  Баречката, кошлука и вся остальная сволочь ли?
  Ще осветлиш ли оскотялата ми душа дето е свръх изпростяла от гледане на Дискъвъри-та и прочее буржоазни шитни – теб пък какво те кара да мислиш че автора на книгата дето ти си прочел за динозаврите е търчал след диплодокусите да описва естествения им хабитат и диета, а?

  Я вземи се осъзнай малко какви ги плещиш наляво-надясно с поучителен тон. То бива енциклопедизъм, ама това твойто самочувствие чак пък толкова…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s