За какво са ни детските градини?

Когато едно решение се взема на нервна почва, полученият резултат не е особено добър. Да вземем за пример приумицата на Сергей Игнатов предучилищната за петгодишните да бъде задължителна.

Снимка: http://mamita-bg.com/Не, в това няма нищо лошо, а още по-добро щеше да бъде, ако имаше къде да бъдат наврени тези допълнителни задължителни групи. Защото ето какво се получава.

В България, както знаем, местата в детските градини и яслите са крайно недостатъчни. Недостатъчни до степен да се разиграват на лотария. Задължителната предучилищна за петгодишните обаче доведе до несъществуващи места в детските заведения. Реално погледнато, в момента единственият начин някоя майка да успее да си запише детето, е или да се обяви за самотна, социално слаба и пр., или да действа с подкупи. Плашещото е, че напоследък дори и подкупите не вършат работа, просто защото поради пълната липса на места подкупваните могат да помогнат само по един-единствен начин на майката – например да приберат детето й и да си го гледат у тях.

Добре, тук говорим за добре организирана и институционализирана глупост. Липсата на достатъчно места в детските заведения води до невъзможност на майките да работят, от което губи икономиката. Не всяко дете има баба и дядо, които да го гледат, така че родителите се виждат в чудо пред прелестния избор:

1. Единият родител (най-често майката) си остава вкъщи без заплата и си гледа детето
2. Въпросният родител започва работа, но си дава заплатата за гувернантка или за частна градина
3. Възможно е закъсалите майки да почнат да отглеждат децата си на някакъв комунален принцип, обаче наскоро по телевизията беше обяснено колко лошо и противозаконно било това, понеже нямало било педагози и не помня още какво

Улицата е задъдена, остава само да бъде открита официално – с рязането му на ленти там и с девойките в народни носии.

Advertisements

6 thoughts on “За какво са ни детските градини?

 1. за съжаление дефиницията „самотна майка“ я тълкуват много широко. аз де юре се водя в тази категория, но де факто не ми се полагат никакви права, тъй като детето ми е признато (?!?). та по този параграф не се влиза нито в ясла, нито в градина. вече втора година.
  средностатистическата частна детска градина е около 300 евро или 600 лв. месечно. в тези,

 2. дето са по-евтини места обикновено няма и това не е учудващо. жена, която гледа дете взима също горе-долу толкова. плюс минус стотина лв. средната давана заплата (като говоря за София, но предполагам в другите градове е.. хм.. малко?!?.. по-зле). е около 400 л. нето. т.е. алтернативите е да си го гледаш сама, да го водиш с теб на работа или да правиш незаконни съюзи със съседки.

 3. Ма моля ти се. То не е за приказване просто. Една приятелка в момента на фльонга се връзва да запише чавето в ясла, познай дали има шанс. Яслените групи редуцирани заради на Сергей изгъзиците, редуцирани и малките групи. Ти можеш ли да си толкоз прост, ама не, то не е прост, то е архиидиот да си някакъв, да измисляш някакви такива неща,без преди това да си подсигурил терена! Ми постройте достатъчно градини, пък после каквото ви дойде на сърце измисляйте, гиди кърлежи ненасмукани!

 4. За да внеса още една яснота, по въпроса защо не се строят детски градини.
  Както е известно, а може би не, детските градини са делегирана от държавата дейност, но не съвсем, защото държавта поема разходите за заплати , осигуровки и др.възнаграждения, а издръжката се поема от общината. Като прибавим това, че стандарта, по който държавата дава пари на общината не е актуализиран от 3 години, а и четвъртата като гледам няма актуализация, се поражда от необходимостта общините да дофинансират и държавната част. Имането на детски градини, вкарва общината в допълнителни разходи, от които няма никакви ползи. От всички глупости изписани до тук се стига до следния извод: има градина – има проблем, няма градина – няма проблем. Някакъв дръгар го беше предположил.

 5. „Имането на детски градини, вкарва общината в допълнителни разходи, от които няма никакви ползи.“
  Абе то тъй си е, но нали същото може да се каже и за другите дейности на държавата и общините? Нали затова имаме държава и общини – за да опазват реда, да строят училища и детски градини, да изнасят боклука, да строят пътища.
  Което носи пачки, е работа на частния сектор.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s