Ваксината – посегателство срещу личността

Ужасяващо и болезнено е как се връщаме назад към времената на Средновековието и на най-лошите му черти – отрицанието на науката, каза днес една приятелка. Поводът беше обсъждането на промени в Закона за здравето, според които няма да имаме право да следваме или да почваме работа, ако нямаме задължителните ваксини. За въпросното предложение разбрах днес от не знам колко бяха там възмутени статуси във Фейсбук.

Ваксинацията била плод на личен избор…

Определено. Никакъв проблем.

Миналата година из циганските махали бяха плъзнали морбили и коклюш. Детският паралич пък никога не ги е напускал. Обитателите на въпросните махали, за съжаление, нямат навика да си седят само и единствено в гетото, като под обитатели разбирам и съответните вируси.

И така, хващате коклюш. В началото не знаете, че е коклюш и мислите, че е обикновена настинка. Започвате обичайното хомеопатично лечение и с бодра стъпка се отправяте на лекции. Сядате до бременната си колежка и всичко е ОК…

Това, което не мога да разбера при антиваксерите, е следното: що не се забият в някакво родово имение или както там им се вика днес на хипи комуните, не си пригодят село някакво насред гората и не почнат да си живеят природосъобразно, ами умрат да са насред цивилизацията? То не може хем така, хем душата в рая. А, верно, няма да имат достъп до интернет и бг-мама…

Advertisements

26 thoughts on “Ваксината – посегателство срещу личността

 1. Ако зависи от мен, родителите/хората, които решават, че знаят повече от медицината и учените, трябва да не плащат здравни осигуровки и да губят пълно право на медицинско обслужване на преференциални цени (тоест да плащат на 100 % лечението си). Като това се отнася и за децата им, за които те смятат, че ще са по-здрави без ваксини. Или поне докато се гътнат от някой иначе банален вирус, дето можеше да не пипнат, ако бяха ваксинирани. Щото бясът и тетанусът не са само научна фантастика и наистина убиват доста окончателно, ама това ваксините са опасно нещо.

 2. Е няма как този път да съм съгласен с това разсъждение. Определено съзнавам, че по принцип, „антиваксерите“ както ги наричаш са си секта. Аз не споделям пълното отричане на ваксините, но определено смятам, че някои ваксини идват в повече на децата. Ако ваксините бяха такъв спасител на света, както ги изкарват, защо тогава във всички държави по света не се ваксинират всички задължително с всички налични ваксини? Или поне не се определи един задължителен минимум за всички? От приятели в Германия, Австрия, Англия, Франция, Белгия и САЩ знам къде какви ваксини слагат. Никъде няма толкова много като в България да са задължителни и да се плащат от държавата. В общи линии има една група, която се повтаря, но другите … От друга страна, 3-дневните странични ефекти на ваксините може да са детска игра, в сравнение с това което може да се случи на детето, ако не му се сложи някоя ваксина. Всеки трябва да направи своя избор за това дали би искал да причини евентуално тежко страдание и дори смърт на детето си. Аз лично си задавам този въпрос всеки път, когато дойде време за поредната ваксина на детето ми. Подробно се информирам за последствията, които биха се породили от липсата на всяка ваксина. Определено има ваксини, които идват в повече на децата.

  • За другите страни не знам, но за Германия грешиш. Тук има, плюс задължителните за България ваксини, масово се слага и ваксина срещу варицела. По-скоро по избор, но заплатени от касата, са ваксините срещу пневмококи и някакви тежки диарии при малките деца, за чиито име не се сещам в момента.
   Ваксините в Германия НЕ са задължителни. Но благодарение на добрата медицинска култура, разяснителните кампании и обществения натиск се ваксинират около 90% от децата.
   След бумът на биото и „природосъобразният“ начин на живот преди двайсетина години много хора не си ваксинираха децата. След това тръгнаха няколко тежки епидемии. Слава Богу, обществото тук се учи от грешките си.

 3. Когато човек си надвие на масрафа и една епидемия, която да очисти 50% от населението вече не му се струва опасна, защото никога не я е виждал, то на преден план като най-страшни излизат ваксините…
  Може да прозвучи жестоко, но в един момент естественият подбор сам ще се погрижи за тези, които откзват да се имунизират.
  Между другото, за да дойда да работя в Япония, ми изискаха специално удостоверение от НЦЗПБ за това какви ваксини се правят задължително в България и дали са ми правени. Отделно, трябваше да си направя проба на Манту. Знам от колеги, че са им искали същото за Германия. Така че, не виждам никакви чак такива посегателства срещу личността в новия законопроект. Нима принудителното лечение на сифилиса също да е посегателство срещу личността?

 4. Логиката е жестоко обърната — онова малцинство, дето не се ваксинира, без друго не се е изкинало от работа, а сега му дават желязно оправдание да не си намира такава. В същото време съм склонен да разбирам млади майки, които казват, че бебето им не е наркоман или проститутка, та да хване хепатит Б на третия ден. В Азия може и да има смисъл, тук (пу-пу) все още не. Ваксинациите бива да се сведат до някаква разумна бройка.

  • Тя, ваксината против хепатит В не се прави по това време защото бебето е наркоман или проститутка, а по други причини. 🙂
   Освен, че никой не е застрахован от необходимостта да му се правят разни кръвни медицински манупулации в която и да е възраст, то това бебе, живот и драве, ще порасне. И ако му дойде нужда от ваксина, тя вече и да се направи, не хваща така, както ако е била направена в ранна възраст (в смисъл, може и да хване, ама може и да не хване). Дори да не стане наркоман или проститутка, кой може да каже колко непредпазени контакта ще има с някой, който преди това си е полегнал с наркоман или проститутка? Да не говорим, че (пу-пу) може пък да реши да стане лекар, да отиде в Азия, или да се заеме с друга подобна рискова дейност… Затова, то си е измислено кое и как.

 5. За мен противниците на ваксините са хора, на които им е все едно дали ще изгори градът, стига да не пламне собствената им барака. Истината е, че едно здраво дете може да изкара повечето детски болести без проблеми. При една епидемия ще пострадат чувствителните групи – новородени, бременни, възрастни хора… Знаете ли че в края на бременноста дори и имунитета срещу караните болести е сериозно подтиснат? Ама кво ми дреме че ще пукне съседката на химиотерапия, няква бременна продавачка ще пометне или бебето на колежката ще оглушее?
  Истина е че ваксините имат странични ефекти. Такива имат всички лекарства. Ако се хванете да четете официална статистика, а не бг мама, ще видите че най-много деца са пострадали от антипериптиците. Защо няма истерия и за тях?
  Няма нещо, добър здравен статус или полезно хранене, което да може да предпази детето от тетанус. Всеки ръждив пирон и разкървавено коляно е опасно.
  По принцип няма лошо ваксините да не са задължителни, НО ако хората са надлежно информирани и разбират рисковете. И ако учебните заведения и градините имат право да отказват прием на неваксинирани.

 6. Естествено, че ваксинацията ( и това какво човек прави със себе си) е право на личен избор! Останалите нали са ваксинирани, т.е. описаните тука „последици“ за останалото население са леко „преувеличени“.

  Между другото, ония – тъмнозелените почти не страдат от алергични заболявания, за разлика от „белите“ хора“ дето използват „антибактериални“ сапуни и т.н.

  Да, естествения подбор ще се погрижи, ама нещо ме съмнява, ще ще отсее точно тези дето си мислиш ти.

  Не мисля, че имаш правото да ме задължаваш да си правя например ваксина за грип , за останалите трябва да решават родителите.

  А пък безумните (милиционерски) промени в ЗЗ не искам и да ги коментирам. КАК ЩЕ НАКАЗВАШ някого , който НЕ Е БИЛ ДЕЕСПОСОБЕН във времето, когато е трябвало да се ваксинира !

  • „Естествено, че ваксинацията ( и това какво човек прави със себе си) е право на личен избор!“ А това, което правиш с детето си твой избор ли е? ПИтал ли си го дали иска или не да се разболява като порасне от разни гадни болести. Разбира се, то още не може да изрази мнение и позиция, за това грижата има родителят, но не мисля, че човек, който не е лекар е достатъчно компетентен да решава такива важни въпроси.

 7. ss7,
  Първо, при епидемия страдат най-много не здравите неваксинирани или ваксинирани, а хората които не могат да се ваксинират или по различни причини нямат имунитет – бебета под възраст за ваксинация, хора с определени заболявания или на определени лекарства, стари хора с подтиснат имунитет, хронично болни, бременни в последната третина.и тн.
  Очевидно за някои тези са просто статистика.
  Второ, ваксината за грип е абсолютна глупост и е много заблуждаващо да се слага на една плоскост с ваксината срещу коклюш и детски паралич. Дори и хората в болниците спряха да се ваксинират срещу грип.
  Трето, не смятам че на родителите може да се остави абсолютното право да решават за децата си, защото децата имат право да израстат здрави. На мнение съм, че за да се откажеш от ваксина, представител на държавата или дори детския ти лекар първо трябва да се увери, че разбираш последиците. Маса хора са с ужасяващо ниска здравна култура, и решават на базата на „Жени от магазина каза че..“
  И не мога да разбера, защо едно училище да не може да решава дали ще излага учениците си на риск от потенциална епидемия? Това не е ли отново принуда? Защо моето семейство, където има пеленаче или възрастен човек, или просто човек който не реагира на ваксини (до 10% при някои ваксини) трябва да поема негативите на нечие чуждо недалновидно решение?
  Освен това, къде точно ще учат децата с прекарана левкимия или трансплантация? В изолатор?

 8. Бе не е ли по-добре да възродим лагерчето в Белене, специално за тях и да ги набутаме там?! Ама преди това щателно да ги облепим с всички възможни етикети и после спокойно да седнем да си пием ракията.

  Изобщо, подобна нетолерантост и ровене в чуждата кочина са ми далеч по-бързоходно връщане към Средновековието. И към разни клади и прочее възпитателни мерки.

 9. @Ралица Жечева – да, отказът да се съобразиш с това, че създаваш опасност за здравето и живота на други хора е висша форма на нетолерантност!

 10. Въпросът с ваксините като повечето медицински въпроси е спорен, аз лично се доверявам (имам ли друг избор, не разбирам повече от тях) на лекарите и епидемиолозите, които чрез опит, изследвания и статистика са стигнали до заклюението, че има болести, срещу които е задължитлно да се ваксинираме. Донякъде обаче приемам и мнението на противниците на ваксините. Това обаче, което НЕ мога да приема е, че родителите имат право да се разпореждат с живота на детето си. Това, че си създал един живот, не означава, че имаш право да го отнемеш или най-малкото да го излагаш на риск, както и този на околните. Затова позицията на антиваксерите ми се струва твърде егоистична и на всичкото отгоре не достатъчно аргументирана.

 11. @ss7
  Второ, ваксината за грип е абсолютна глупост

  ето как обобщенията не са хубаво нещо 😀

  Всичко зависи от конкретния случай и индивидуалните особености. Аз специално почти никога не пропусках грип. От 14 години, от както се ваксинирам, съм боледувал 5-6 пъти само от грип. Включително „пропускам“ и априлските грипове, нищо че тогава действието на ваксината трябва да е отслабнало.

  От друга страна жена ми и дъщеря ми не са толкова прилепчиви към грип и с ваксина или без не се забеляза някаква промяна, така че за тях няма смисъл от ваксина.

  Така че и от противогрипните ваксини има смисъл, макар че при тях идивидуалните разлики са по-силно изразени.

  • Имах предвид масовите имунизации срещу грип. Разбира се, че при твоя частен случай има смисъл.
   В Германия години ваксинираха масово хората в старческите домове. Логично, те са рискова група. После се разбра, че по не съвсем изяснена причина след ваксината за грип тръгва масова вълна от настинки и други леки неразположения. Така че сега се решава във всеки частен случай дали ползата ще е по-голяма от вредата.
   Същото като при жена ти се случи и в болниците. Повечето медицински работници спряха да се ваксинират, защото се разбра че и с ваксина, и без нея е горе-долу същото.
   За мен грипната ваксина трябва във всички случаи да е по избор.

 12. Не съм съгласна с това, че едва ли не експертите са си свършили работата и кои сме ние, че да мислим другояче.

  Ваксините са различни. Някои определено са животоспасяващи. Някои са особено важни. Но в някои случаи здравното ни министерство се увлича.

  Например скоро решиха да ваксинират 25% от българските момичета срещу HPV вируса, което може потенциално да намали риска от рака на маточната шийка. Идеята е след време да го правят задължително и фирмите разпространителки на ваксините приветстват това решение, защото става дума за много пари. Страничните ефекти от тази ваксина, която не е с доказана превенция, са неприятни (стомашни разтройства, чувствителна кожа) и могат да траят дълго. А ако се проверява профилактично всяка година състоянието на маточната шийка, тази ваксина е напълно излишна.

  От твоята позиция излиза, че е честно когато направят тази ваксина задължителна (както планират) дъщеря ми да няма право да следва, ако е решила да се преглежда редовно и да избегне тази ваксина. В никакъв случай не съм за сляпото отхвърляне на каквото и да е, но трябва да има някаква опция за информирано решение. Да ми кажат, че държавата е решила, че рисковете от странични ефекти си заслужават, не ме устройват всеки път и предпочитам да се запознаем подробно и да решим за себе си в конкретния случай.

  • Стомашното разстройство и чувствителната кожа действително са огромен проблем. Сравнен с тях ракът е като хрема. Стига – сериозно ли? Съгласна съм с това, че въпросът с всяка ваксина, която искат да ни наложат като задължителна, трябва да бъде проучван от всички хора много добре, но да се правим, че знаем повече от лекарите и учените говори зле за нас. А за „недоказаната“ превенция – доколкото знам от лекар епидемиолог, един от най-добрите в Пловдив, превенцията е 100% или хайде 99%.

 13. Не станаха ли прекалено „модерни” всевъзможните претенции за нарушаване на личните права за щяло и нещяло?
  Както е тръгнало очаквам да прочета за протести от арестувани крадци за нарушаване на личното им право на избор…
  Ваксините по принцип не се правят от грижа за индивида, а в защита на общността. А всеки член на човешка общност не може да поставя своите лични права над общностните такива.
  Нали така?

  • Именно затова съм на мнение, че трябва да са задължителни ваксини срещу болести, които предизвикват опасни епидемии. Коклюш, детски паралич и редица други болести от стария имунизационен календар са такива. Нормалният сезонен грип – по-скоро не. HPV – изобщо не.

 14. Аз лично смятам, че както във всичко в живота истината е някъде по средата. Повечето ваксини са с доказана превенция и са абсолютно необходими според мен. Въпросът е да не ни налагат някои задължителни ваксини само за да напълнят касичката на някоя фармацефтична компания. От друга страна пък и това ми се струва малко теория на конспирацията, защото нали тези, дето ще го приемат това, го приемат и за себе си и за своите деца и внуци и пр. Ако знаят, че това ще навреди или най-малкото, че няма да помогне едва ли биха го причинили на себе си и близките си. Та изводът е, че всяко нещо трябва да бъде подлагано на обстоен анализ от страна на специалистите и на обсъждане от страна на обикновените хора. Само така истината би могла да излезе наяве и всички (или поне повечето) да са доволни.

  • Ваксините се полагат на обстойни анализи. И не, обсъждане от обикновени хора що се отнася до въпроси, за които има специалисти е безсмислено. Може би звучи цинично, но хората не са адекватни на такива въпроси (видимо дори от коментарите тук), а много често и на каквито и да е въпроси.

   Също така, истината никога не е някъде по средата. Животът не е преразказ с елементи на разсъждение. Ако имаш една котка и ти ми кажеш, че е женска, а аз ти кажа че е мъжка, не се „разбираме“ преди някой да отиде и да погледне под опашката.

 15. Забележително е, че дори в примера с котката истината отново е по средата (между двата задни крака на котката). Важното в случая е човек да има перцепцията за среда.
  Това, което аз не мога да разбера е защо толкова много се изписа за противогрипната ваксина, като тя не е задължителна, никога не е била и никога няма да бъде. Законопроектът, който така „грубо посяга на свободата на личността“ се отнася за задължителните имунизации по Имунизационния Календар на Република България, който от край време има силата на нормативен документ.

 16. Изключително досадни са коментарите по темата от хора, които: 1. – чули са, че „на запад е задължително“ и 2. – не са чели друго за ваксините въобще, освен „Имунизационния Календар на Република България“ и изписват (по английски тертип!). 3. Не са лекари или биолози.
  Но тези факти не им пречат (или може би точно заради това!) да говорят авторитетно, да иронизират и откровено да обиждат хора, които са чели повече от тях, но, видиш ли, имат различно от ОБЩОТО мнение.
  Ало-о-оу! „Повече“ НЕ Е равнозначно (=) на „истина“. По тази профанска логика имаше едно време клади за тези, които твърдяха, че земята… ама к’во ли дрънкам глупости.

  • Ако не беше забележката ти за имунизационния календар щях да си помисля, че коментираш някаква съвсем различна тема, но по погрешка си сложил коментара си тук.

   1. Никой не е казал, че на запад е задължително, цитират се определени факти.
   2. Немалка част от коментиращите са лекари и биолози
   3. Образованието и опитът им им дават пълното право да говорят авторитетно, което вероятно обижда много хората, изчели последното изследване на известния холистик Ненабутаев от Новогуевския филиал на университета в Чукотка и сравнили познанията си с други доморасли хомеопатки, споделящи си във форума на бегемама.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s