Нова гавра с българското образование!

Поредното предложение на КЗД е на път да се превърне във факт от учебната програма. След гаврата с Ботев и Левски сега е на път да бъде забранено обучението на български език в българските училища! Според КЗД преподаването на уроците на български език представлява дискриминация спрямо гражданите на страната с чуждо етническо самосъзнание. Съгласно изготвения законопроект и след консултации с водещи международни правни организации е било решено учебната програма да бъде изнасяна единствено на монголски език.

Причините за това са тривиални – български граждани с монголско етническо самосъзнание дори и да има, са пренебрежимо малко като бройка, така че няма опасност преподаването на монголски да рефлектира върху мултиетническото ни общество и да засегне някой негов представител. Да не забравяме, че преди време Премиерът призова народа към овчарлък, което показва, че няма как да не е знаел каква манджа се готви в котела на КЗД и Министерството на образованието! Освен това монголците пишат на кирилица, което ще е улеснение, докато не се избере неутрална азбука или друга графична система, към която да се премине впоследствие. В този смисъл преподаването на учебните дисциплини на монголски е палиативна мярка, докато не се намери по-добро и ненакърняващо ничии права решение.

Вече е одобрен и първият урок от учебника по Околен свят за втори клас. Понеже времето за подготовка до 15 септември е малко, той е взет директно от монголската уикипедия, но според образователното министерство нещата много скоро ще се нормализират и ще си имаме собствени уроци на монголски език домашно производство.

Излишно е да се обяснява какъв скандал е това. Въпросното решение е гавра с паметта на Свети Кирил и Методий и брат му, които проляха кръвта си редом до Ботев и Левски на връх Шипка, за да могат бреговете на България да се мият от три морета!

ДА ВЪЗРОПТАЕМ! ДА КАЖЕМ СВОЕТО „НЕ“ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ В РОДНИТЕ УЧИЛИЩА! ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!

Advertisements

15 thoughts on “Нова гавра с българското образование!

 1. Бъзик е това, нали? Решила си да пуснеш една тънка шега и да видиш колко тъпака ще се хваната на въдицата? Нали? Че не е като да има кой знае какъв смисъл в подобно предложение. Старобългарският, че и праславянският нямат нищо общо с монголското езиково семейство. И от друга страна не е като първоизточникът на монголския да е некъв супер якия език, от който са произлезли всички останали езици на планетата. Та смисъл в начинанието никакъв. По-голям късмет имат с китайски или някой романски език (че са наследници на латинския). Не че пак има смисъл, ама поне някой би поспорил, че подобно предложение би имало културна основа (доста бегла, глупава и паянтова, но все пак).

  Та с други думи, такова предложение наистина няма, нали? Кажи, че се шегуваш…….. и просто оплете празноглави главици като моята в изисканата си шега….. нали? нали.

 2. Най-тъпото е, че от такива източници тръгват подобни „новини“ и може да се стигне до грозни сцени, като побой над монголски граждани, защото някой си решил да си направи шега. Вече е напълно нормално да видя по блогове и форуми новини, на които източника е nenovinite

 3. „байгуулан баттай мандаж яваад,“ Човече!!!
  никва кирилица, шльокавица, че да не се сърдят братята македонци 🙂
  bajguulan battaj mand6ak qvaad!!! Баси, това си звучи гордо! 🙂

  пп.Браво!

 4. аз съм фен на автора. обаче те този пост не ми се връзва нещо.
  предписанието на КЗД гласи:
  “ На базата на проведеното изследване деветчленният състав от предишния мандат на Комисията за защита от дискриминация се произнесе с решение, в което дава следните препоръки на министъра на образованието, младежта и науката:

  1. Да синхронизира нормативната уредба на МОМН, регламентираща образователните програми и планове и в съдържанието на учебниците и учебните помагала в подготвителна и основна образователни степени с нормите на ЗЗДискр. чрез въвеждане на антидискриминационни критерии.

  2. Да извърши актуализиране на действащата нормативна уредба на МОМН, уреждаща процеса на оценка и одобряване на учебниците и учебните помагала чрез въвеждане на формални и съдържателни критерии и изисквания, по отношение на съдържанието и графичния дизайн, с цел осигуряване и регламентиране на недискриминация и равенство.

  3. В състава на комисиите, оценяващи и одобряващи учебниците и учебните помагала, да бъдат включени експерти по защита от дискриминация.

  4. Да създаде и въведе в дейността на МОМН институционален механизъм за регулиране изпълнението на специфичните изисквания на разпоредбите на чл. 35 от ЗЗДискр, който да координира въпросите по защита от дискриминация, осигуряване на превантивни дейности в сферата на образованието и предотвратяване на дискриминационните практики.“

  А „цензурирането на Ботев и Левски“ е „новина“ от открито писмо на собственика на най-голямото учебникарско издателство. Ако се чудите защо, жената е написала писмо с невярно съдържание, което медиите тиражират като полудели имате избор между следните причини:

  – за не се заглеждаме в това което се случва с цените на горивата и дпуги акцизни стоки и да не си задаваме неуместни въпроси, като що се качват, тия цени аджеба?
  – за да не вземе държавата да „забрави“, че издателствата чакат поръчки за нови учебници от миналата година и няма да могат да чакат до 2014 когато се предвижда новия ЗПУО за почне да влиза в сила и да им поръчта нови учибници
  – за да се премери температурата на електораните нагласи, които служат на партии от етно-патриотическия спектър, за да почне да се планира какви дози патриотярство да се сложат в кампанията за идвъщите избори.
  – горните три в едно , настящите ни управляващи са много големи клиенти на няколко в едно техники.

  Честно, очаквах поста по този точно „скандал“ да казва несъгласие, че КЗД свали всички текстове, вкл. решението си от едни мижави 4 точки, от сайта и ние загубихме като граждани възможността да си съставим мнение върху 24-те доклада и решението.

 5. 😯
  Авторката на поста смята, че гражданите имат предостатъчно проблеми, за които следва да си съставят мнение и съответно да изразяват позиции, поради което няма никаква нужда да бъдат изкуствено създавани проблеми, които евентуално да имат нужда от каквото и да било разрешаване. Плюс, че гражданите, дето ще изчетат 24-те доклада и решението, че ще си съставят и мнение по въпроса, са значително по-малко като брой от тези, дето са убедени, че рептилите управляват Америка и света.

 6. Да не смесваме, значи, работите. Те баш рептилите искат да ни направят безмозъчни безродственици, които говорят на монголски (там имат най-много остатъчно рептилско ДНК), та да забравим славната си история и светлия подвиг на Кирил и Методи, които колиха турските пълчища при с. Ключ (не на Шипка, както твърдиш ти), чакайки оня предател Стамболов да се включи във въстанието.

  Четох разните доклади и още не вярвам на очите си — «Майчина сълза» не бивало, понеже лястовичката изоставяла лястовичето, Ивайло Петров съвсем не бивало, понеже със себеироничен тон затвърждавал стари предразсъдъци, Добри Чинтулов подтиквал към междуетническа омраза, в учебника по биология било грешно да се обяснява, че децата имат лоша хигиена (зер не са само те) в урока за червеите и глистите, в учебника по физика не бивало да показват на картинка ток да удря дете (да не се уплашат трайно)… ама колко шум може се вдигне около Ивайло Петров, а Ботев — ехе-хе!

   • Начи, оставили Стефан Караджа във Върбишкия проход до Плевен да дебне в засада турците, а те отишли да помагат на Димитър Общи, който се сетил да ограби едно турско инкасо, ама го хванали. Эв нэгдэл бол хүч!!!

   • ТИ ДА ВИДИШ! Өнгөт төмөрлөгийн үйлдвэрүүдтэй!!! Винаги съм вярвала, че Стефан Караджа се е бил рамо до рамо с Иван Асен II при Сливница!

 7. Аз се чудя Любен Каравелов как е минал между капките, та не го споменават… Или може аз да не съм чел достатъчно задълбочено докладите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s