Дума дупка не прави

Ще започна с пояснение за неварненци, за млади варненци, както и за хора, придошли в града през последните 10-15 години и съответно са напълно незапознати с легендарната Варненска Дупка™.

Дупката (заслужава си главната буква) се намира от бившата „Валентина“ надолу. Да де, бившата „Валентина“ понастоящем е New Yorker. Сетихте ли се? В наши дни Дупката е завардена от павилиони и бараки, а някога беше оградена с ламарина.

Какво е имало там, преди да се появи Дупката, не помня. Легендите говорят, че там са били домовете на стари варненци. Отчуждават им имотите, когато решават да строят ЦУМ или нещо подобно, но като почнали да дълбаят, попаднали ненадейно на някакви „археологии“, както би се изразила днес Лилето Павлова. Така ЦУМ не видял бял свят, но за сметка на това Варна се сдобила с Дупка баш насред центъра. Ето тук по-подробна информация по темата, ако сте се заинтригували.

Отварям дума за Дупката поради нещо, което прочетох днес и което ме озадачи. Публикацията е на Varnautre.bg и гласи: „Борисов налива 2,5 млн. лева в Дупката“. В случай, че не ви се чете, ще преразкажа накратко.

Премиерът явно е бил във Варна. Причината за това вероятно е, че е започнал и втора работа – куриер, предполагам. Ами вижте сега. Пристанище Варна станало спонсор на баскетболния клуб „Черно море“, поради което премиерът е връчил половин милион лева на спортистите. Вие имате ли друго обяснение защо Бойко Борисов предава чекове от една институция на друга? Е, и аз така.

Допълнителната му работа обаче не пречи на потока на мисълта му. Премиерът лично се е заел да маха бараките около Дупката и на нейно място сега ще изграждаме археологически резерват, който да станел символ на Варна. Междувременно министърът на културата, с извинение Вежди Рашидов, заедно с финмина Дянков щели да инспектират как върви ремонтът на драмтеатъра (извинете, но ме избива да съкращавам по съветската метода, не знам защо), а после щели да идат и да се любуват и на Дупката. Сигурно искат да видят археологиите в нея, не знам. Мисля да ги използвам да ми платят телефона и кабелната, че не ми се мъкне дотам. Едва ли ще откажат – все пак и шефът им изпълнява подобни функции.

На тоя фон не намирам нищо необичайно в изявлението на Лилето Павлова в Гроздьово, че рязането на ленти било европейска директива. Може пък и да е вярно. Имам едно руло панделка, останало от невръстните ми години, така че сега ще си го взема, ще хвана ножицата и почвам да ощастливявам Европата.

Десет минути по-късно:

Действа успокояващо, да ви кажа. Почти колко пукането на мехурчеста опаковка.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Дума дупка не прави

  1. Това наистина според мен беше едно от най-грозните места във Варна. От 12 години се чудех какво е. Голяма грозотия са и тези павилиони. Това лято като минавах направо избеснях като трябваше да мина с количката на детето от там. Как не получи сътресение на мозъка не ми е ясно още. Хубаво е да изчезне всичко това, ама много пари беееее …..

  2. Нищо ти няма. Не си минавал оттам когато разстоянието между ламаринените ограждения и магазините отсреща беше къде метър и половина максимум. Все си мечтаех на мястото на Дупката да бъде построена сграда за библиотеката, ама щом Боеций и Веждито са рекли да е амфитеатър, коя съм аз, че да споря.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s