Децентрализация? Да, ама друг път

Как Дянков разбира децентрализацията:

Хващаш няколко агенции (а защо не и министерства) и ги разпърцваш из цяла България. Същевременно лишаваш общините от правото да определят бюджета си.

По този повод ще си позволя да цитирам Тери Пратчет от „Последният континент“:

За жалост, подобно на мнозина, които по природа не ги бива за нещо, Ридкъли направо се гордееше с некадърността си. Набезите му в мениджърското изкуство имаха същите последици, както и приносът на цар Ирод за предучилищната педагогика в град Витлеем.

Подходът му лесно можеше да бъде изобразен на структурна диаграма — отгоре кръгче с надпис „Аз, който казвам какво да става“, свързано чрез отвесна чертичка с много по-голям кръг, пояснен с „Всички останали“.

Доскоро обаче нямаше особени тревоги, защото макар Ридкъли да се проявяваше като най-неуспешния мениджър, Невидимият университет пък изобщо не се поддаваше на ръководство, така че всичко вървеше по мед и масло.

Уви, той започна да открива смисъл да чертае перспективи в кариерата на подчинените си. Ставаше и по-зле — реши да съчинява функционални характеристики на заеманите от тях длъжности.

Нда. Обяснението се крие в непоклатимото убеждение, че всички около теб са идиоти и не биха могли да си вдигнат гащите, освен ако не си им начертал подробни напътствия. Топката е в полето на общините. Дали ще си замълчат, примирявайки се с поредното решение – плод на очевидно неуравновесени, но за сметка на това забележително некадърни хора, или ще се обявят против, прибягвайки ако трябва и до гражданско неподчинение, зависи от тях. Ама като гледам състава на общинските ръководства, някак ме наляга пристъп на песимизъм.

Така, да видим, какво остава? Ами като гледам, въвеждане на планова икономика и евентуално състезания между трудовите колективи. И искате ли студентите с доброволен труд да идат да строят магистрали, вместо да си губят времето из университетите? Щото, в интерес на истината, те тъй и тъй си го губят там – и тези, дето наистина учат (понеже никой не се трогва дали и каква диплома имаш), и тези, дето са само за дипломата, защото си знаят, че никой се трогва от това дали и каква диплома имат.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Децентрализация? Да, ама друг път

  1. Това е защото никой в България все още не е схванал, че не е важно само какво се прави, а и как се прави.
    По принцип когато се повдигне какъвто и да е въпрос в общественото пространство, почти всички хора се делят на две предубедени кресливи групи за и против и въпроса КАК остава в девета глуха. Ваксините да не са задължителни? Чудесно, само че някой да поеме грижата на родителите да им се разяснява подробно и с актуална медицинска и статистическа информация какво могат да причинят на обществото и на детето в частност тези болести, а не единственият източник на инфо да са истерясалите кокошки от бг мама и апокрифни сайтове. Домашно образование? Пак много добре, но ако социалните работници се уверяват във всеки конкретен случай, че родителите са компетентни и детето има осигурена нормална социална среда, следователно няма да бъде възпитано например като религиозно фанатизиран социален инвалид.
    Децентрализацията е чудесно нещо, ако бъде проведена обмислено и ефективно. Ама очевидно управляващите толкова си могат.

  2. Аз бих добавил към този списък и домашното раждане.
    Забележителна е тази склонност на нашия народ да хареса нещо у някого и да реши да си направи същото у нас. Така се взима някаква практика от някъде, където тя действително работи както трябва (а понякога и не работи, но това е друга тема), посажда се на наша почва и като не се прихване, някой особено изненадан нововъведител заявява: „Ама те гражданите трябва да имат едикакво си съзнание, поведение и пр.“ и изрежда необходимите условия системата да работи. Ами, да ви бера лайката! Вие като решавахте да въвеждате тия неща, къде бляхте, та не забелязахте какво е у нас съзнанието и поведнението? „Ама този манталитет трябва да се промени…“ Е, сигурно трябва, ама още не се е. Изчакайте го да се промени, пък после си въвеждайте каквото искате.
    Това е все едно да пресметнем, че черният пипер е скъп и доходоносен и да решим да го отглеждаме в Самоковско. А когато измръзне още на първата есен, да започнем да се оправдаваме, че климатът не бил наред. Това са неща, които трябва да се преценяват предварително. Той, климатът не се пази в тайна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s