Развенчаване на митовете

Всеки човек си има нужда от своите герои. Ако започнем да надграждаме, спокойно можем да кажем, че всеки народ, всяка нация, си има нужда от своите герои. Ако някой ден потеглим из вселената, ще заявим, че си имаме свои герои. И съответно – своя история.

Повод за днешната публикация е статията във вестник ТРУД, озаглавена „Свята и чиста република“ не е израз на Левски“.

Може и да е, може и да не е, кой знае? Вероятно само Левски може да отговори на всички поставени въпроси.

Но какво представлява човекът, написал в тефтерчето си „Народе????“, докато се опитва да организира организацията по освобождаването му? По страницата, на която е написал това, има следи от сълзи… Това еднословно изречение с четирите питанки може да каже много. Точно толкова, колкото и мълчи. Може би безгласните сълзи най-много говорят. Защото Левски е това, което наистина бихме искали да бъдем. Не е случайно, че е наречен по библейски Апостола. Той е един обикновен човек, като нас. И е искал обикновени неща. Като нас. И ако тръгнем да го развенчаваме усърдно, вероятно някой учен човек би му поставил и диагноза, защото той наистина, съвсем съзнателно, се е пожертвал заради нас. А е вършил дела, които в подходящото време можеха да доведат до създаването на религия.

И ако днес си пием ракийката със салатката пред телевизора, докато обсъждаме по ганювски политиката, то го правим точно защото Левски се е захванал с това, с което се е захванал и е свършил така, както е свършил…

Днес имам усещането, че Левски много би се срамувал от България, да ме простите за клишето. И не защото не сме на три морета и два континента, а защото не сме сбъднали мечтата му – просто да живеем добре. Не знам ние ли сме обърнали времето, или то нас ни е завъртяло, но знам, че това не е оправдание. Утешава ме мисълта, че преди зазоряване наистина е най-тъмно. Е, дано по-скоро се зазори.

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s