Цунами във Варна. После и в други градове

Мине не мине време и по медиите изтича ексклузивната „новина“, според която Варна можела  да бъде пометена от цунами. В буквален смисъл това е твърде малко вероятно, но в метафоричен вече е факт. Осеяната с различни по размери дупки, ями и трапове рушаща се „морска столица“ и бъдеща „европейска столица на културата“ (според делюзиите на политическата проститутка, сраснала се с кметското кресло) отдавна е под мътните вълни на цунамито ТИМ.

ТИМ е навсякъде и очевидно се радва на височайша благословия. Това, че цунамито е удавило града и напредва и към вътрешността на страната обаче не му е достатъчно. То иска всичко и ще си го получи. За момента обаче най-много му се ще да потопи под вълните си Морската градина. И успява. С мълчаливото съгласие на медиите и с окуражителното потупване по рамото от страна на настоящия лидер на Вечния кмет.

Според телевизия и вестници във Варна всичко е спокойно. Толкова е спокойно, че Варна практически в момента не е част от територията на страната. Неотдавна настоящият лидер на Вечния кмет обяви града за село горе-долу по същото време, когато прилежащото село Игнатиево беше обявено за град. Това е Варна днес. Глуха провинция, в която нищо никога не се случва и поради тази причина тя просто няма място в новините по националните телевизии и националния печат.

На път е да бъде обезличена емблематичната за града Морска градина. А идеята за градината, за сведение, възниква още през 60-те години на 19 век, когато градът е под турско управление. Съвременната Морска градина обаче се ражда от идеята на Михаил Колони през 1881 г. Може би не знаете, но с осъщестяването на мечтата на тогавашния градоначалник се заемат двама чехи: Карел Шкорпил, който кани Антон Новак да поеме задачата. С времето градината нараства. Възникнала идеята за прекарване на алея от Шокъра до Горчива чешма. Тази алея трябвало да минава през имота на дипломата Димитър Станчов. Човекът някак се съгласил и така била създадена Станчовата алея. Когато човек минава оттам, все едно се намира сред гората. Гъста растителност, катерички, диви птици… и велосипедисти, майки с бебешки колички, играещи деца, излезли на разходка хора.

Днес Станчовата алея вече я няма. Оградена, осакатена, растителността е изсечена… от българи, които юначно се тупат в гърдите и не пропускат да обявят за неразбралите, че са „булгар, булгааар!“. Очаква се да започнат строителни дейности. Крайбрежната алея е превърната в шосе, което вместо с тротоар за пешеходците е снабдено с паркинги за автомобилите.

Снимки няма да слагам. Нещата са сиви и не смятам да добавям някаква украса. Елате и вижте. А ако чакате да чуете нещо по новините за бедствието, сполетяло града ни, забравете. Времето е резервирано за София Хай Тек Парк, Крайдунавската велоалея, клъстърите по екоземеделие и преклонението на катарския премиер пред Булгарбаши. Голяма работа, че цял град е залят от цунами, което напредва и към вътрешността.

Advertisements

6 thoughts on “Цунами във Варна. После и в други градове

 1. Марфо ма, ти как пък и да не знаеш, че не се казва „паркинги“, а се казва „паркинзи“!
  А инак, сериозно, много ми е мъчно за Варна. Ама много. И не само за Варна. И ми е едно такова отвратително безсилно и отчаяно.
  😦

 2. При вас — цунами, при нас — земетресение :S Очакваме включване от дедо Николай, който да разясни къде сме сбъркали стъпките. Вие сте ясни, сложихте някакви изчадия адови в Морската градина и ви налегнаха ТИМ и скакалци, ама ние?

 3. На, хапни си малко за утешение…

  [b]ФАРШИРОВАНИ ЯЙЦА

  Необходими продукти[/b]

  10 яйца
  300-400 г майонеза
  1 кутия риба консерва, за предпочитане дребна, например копърка

  [b]Приготвяне[/b]

  Яйцата се сваряват добре, да станат съвсем твърди. Разрязват се напряко на 2 равни половинки и се получават 20 половинки. Свареният жълтък се отделя, смачква се и се разбърква добре до гъста хомогенна смес заедно с рибата от консервата (без мазнината) и майонезата. Белтъчените половинки се напълват със сместа, може и повече от обема им. В плоска чиния за сервиране се нанася пласт майонеза, дебел около един пръст, и напълнените вече белтъчени половинки се нареждат в нея. Ако е останала майонеза, може да се сложи по малко допълнително върху всяка половинка. Може и да се украсят със стръкове магданоз. Сервират се студени.

  Забележка: Фаршированите яйца стават много по-хубави, ако се направят с натурална майонеза, забъркана у дома от пресни жълтъци, олио, лимонов сок и сол на вкус, но е повече играчка.

 4. Дойдох и видях. Отново. Извинявай, ама винаги съм смятал, че Варна е много „задръстен“ град. Сегашният ми престой от 2 седмици само го потвърди. Какво видях:
  1. Някакви откачени светофари, които имат секция „на право и на дясно“ и същевременно секция само за дясно. Най-изненадващо секцията само за дясно светва зелено, а секцията „на право и на дясно“ остава да свети червено. Другият ужас е, че дясната секция няма друга светлина освен зелено. Трябва да се сетиш, че щом не свети зелено, значи не минаваш. Умствено да се сетиш.
  2. Бул. 8-ми приморски полк в отсечката от Цар Освободител до Васил Левски. С какво е интересна тази отсечка, ще попита някой. Ами в тази отсечка има поне 5 спирки на градския транспорт. Нищо странно нали? Има изградени едни голеееми навеси. Чудесно. Минават поне 4-5 автобусни линии от там. Още по-хубаво, ще каже някой. Да, ама ако си от Сусурлево и попаднеш на кръстовището с Цар Освободител и застанеш на спирката няма как да разбереш кои автобуси минават, къде отиват, на какъв интервал се движат. Това пък карта на транспорта в града да видиш си е направо абсурд. И това по цялата отсечка. Признавам, че тук-там из града има по някоя табела с името на спиркта и евентуално номера на автобуса, който минава.
  3. Една симпатична зоологическа градина. Признавам, аз като един любител на животните, останах приятно изненадан от пернатите видове и близоста с тях. Буквално можеш да пипнеш пеликан, щъркел, патици и гъски, пуйки. За моят син на 1 година и 5 месеца беше много интересно. Понеже съм го научил да ги имитира повечето, показвайки му ги на картинка, сега с интерес ги гледаше на живо и им се радваше и им подвикваше.
  4. След зоологическата градина се опитахме да слезнем на плажа. Цяло изпитание беше да слезнем по едни пътеки, някога били с мраморна настилка. Количката на детето как издържа, не ми е ясно.
  5. За няма и една седмица изровиха, асфалтираха и нанесоха нова маркировка на една 2-километрова отсечка от пътя за Златните в двете посоки – от Ботаническата градина над Константин и Елена посока Варна и 2 километра от другата страна.
  6. За толкова години ходейки на Константин и Елена (от 2000 година) как съм пропуснал да отида, не ми е ясно. Всъщност ясно ми е, но определено следващият път, ще отида пак.
  7. Наложи ми се да търся класическа хомеопатична аптека. Познайте къде във Варна има. Никъде. Просто няма. Вярно, че сигурно това е глезотийка от моя страна, но ако във втория по големина град в страната няма, такава аптека, къде на друго място да има. Веднага ще ви кажа – в Добрич.
  Сигурно имаше и други неща, които са интересни, но стига толокова. Следващият път като дойда – повече.

  • Любо, хомеопатичните аптеки са ни най-малкият проблем и не щото аз лично намирам хомеопатията за глупост (разбирай лечение с подсладена вода). В аптеките „Санита“ има щандове с хомеопатични илачи. Но ако опрем само до тях, сигурно заря ще организирам. Да, и светофарите ни са дивни – едновременно светва зеленото и за минувачите, и за правещите ляв завой, та настава една хекатомба, един ми ти сървайвър, не си е работа. Кметът ни е живо съкровище, дето трябва да бъде освидетелствано в ЮНЕСКО, ама се бавят, щото Премиерът бил с предимство. Сега обаче на първа линия е Морската. Не щото внезапно съм станала „зелена“ романтичка, ами от чист местен патриотизъм и от здрав инат. Всяко търпение си има граници. Някви мутрогени искат да дерибействат в нещо уникално. Искам да им попреча, колкото ми позволяват възможностите. Пък да видим.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s