Да се гръмнеш като скандинавец

Или суицидния сарказъм на един премиер

Форбса се изявява в сутрешния блок на btv в първия ден на Страстната седмица. Водещата го поздравява с „Добро утро“. Той отговаря с „Добър ден“, понеже, за разлика плебса, е станал с кокошките и вече работи с пот на чело. След като с едно простичко „Добър ден“ към осем и половина сутринта Форбса показва колко по-напред е от мат’рияла, водещият го сюрпризира с новината, че според не знам си какво изследване българите били сред най-нещастните нации в света. „Обвързват го с благосъстоянието и със скандинавските държави, където жизненият стандарт, благополучието, удовлетвореността, чисто битово и финансово да имат повече щастие.“ Да оставим настрана доста несвързаното изречение – те в btv често говорят така. Пък и освен това, в интерес на истината, по-нататък в разговора го попритиснаха… Форбса обаче отвръща с контраатака*: „В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха. По 70-80 човека, от голямо щастие.

Тъй, тъй, тъй…

Нашока ли им канчетата на Ани и Виктор, пита електоратът? Сега, ако този психиделичен разговор в понеделничната сутрин се водеше примерно в Германия, някой от екипа зад кадър щеше да чукне в Гугъл и пет секунди по-късно на Форбса щеше да му се наложи да разсъждава над статистиката, според която България е на първо място в Европа по успешни самоубийства (и там сме първи, грешка няма, да). Разговорът обаче се насочи натам, закъдето беше обявена първоначалната му дестинация – Захариев, Кърджали, Костов е виновен, но пък Бориславова – не, още повече, че Форбса от пет години не живее с нея и доколкото знаем от прежните му изповеди, кукува сам като куче в Банкя и няма женски гащи в спалнята си.

Малко се пие в тая държава, както обичаше да казва Румен Белчев в някогашното предаване „Добро утро“, дано почива в мир Сашо Авджиев.

––––-
*Не става въпрос за партията на Капка

Advertisements

4 thoughts on “Да се гръмнеш като скандинавец

 1. Марф, тая статия е пълна глупост:
  първо опитите за самоубийство за последните 2 години(2009+2010?) били +/-1600, по – нататък:
  „През 2009 г. 308 деца са се опитали да сложат край на живота си, като 271 от тях са момичета. Най-възрастният човек, посегнал на живота си, е бил на 92 години, а най-младият – на 9 години. Общо в България са регистрирани 2712 опита за самоубийство, от тях със смърт са завършили 673.“
  Очевидно ако 2009 има 2712 опита не може за две години да са 1600.
  Да приемем че изреченията не са свързани и 2712 е общия регистриран брой – излиза че статистика има от около 3,5 години – недостатъчна база данни за да се обработва статистически.
  Но освен това от 2712 опита 673 са успешни т.е. 24,82% – не знам къде ни поставя това в класацията за успешни самоубийства, но е очевидно че автора не го бива с числата.
  И последно: Имам чувството че Бойко е имал предвид Брейвик, не самоубийствата.

 2. Нда, разбрах къде им куца статистиката. Не цитират коректно. Около 1600 са жените – кандидат-самоубийци. Инак общо са 2700+. Колкото до това, че коментирал Брейвик – това вероятно го оневинява по някакъв начин? Особено като вземем и последващата част от интервюто, която може пък да се обобщи като „ми в САЩ пък постоянно застрелват ученици, следователно нашето образование е по-добро“.

  Все едно, оправих линка. Благодаря за забележката.

 3. Ок, статията на ъТВ е по – добре написана, само тези две изречения ме разсмяха:
  „По разпространение на самоубийствата водещи са развитите страни. За Стария континент това са страните от Източна Европа“

  Но в нея никъде не се твърди че сме на първо място по каквото и да било свързано със самоубийства.

  И като цяло смисъла на тия статии е:
  – „психолог прави ритуален молебен за пациенти като цитира статистически данни“ -в първата
  – “ зам.директор на НЦООЗ (за пръв път го чувам) прави ритуален молебен за финансиране като цитира статистически данни“ – във втората.
  Просто за първата автора си е изсмукал от пръстите някаква простотия за по – ефектно заглавие.

  А за казаното от Бойко – Брейвик застреля много хора в нещо като пионерски лагер, организиран от местната соц. партия. Голяма част от тях деца на имигранти, някои от които вероятно и мюсулмани. В България такъв случай, за щастие, не е имало в последните двайсетина години.

 4. В дневник има статия по въпроса, тук:
  http://www.dnevnik.bg/zdrave/2012/04/09/1804439_liderstvoto_na_skandinaviia_v_samoubiistvata_e_mit/
  В нея се дава по – смислена статистика – брой самоубийства на 100 000 души (за неясен период от време) и България е на 30 място с резултати +/- като скандинавските.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s