Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!

Гледах публикациите, посветени на новото лого на България. Със сигурност не съм първият човек, натъкнал се на кранчето с топла вода, но все пак не мога да не споделя прозренията си, предизвикани от анализи на специалисти, предвиждащи бъдещето на Евросъюза. Евросъюзът няма да го бъде. За доброто на всички се моля да спре да го бъде колкото се може по-скоро, преди да сме се докарали до положението, в което ще е по-евтино да налепиш апартамента си с банкноти, отколкото с тапети, което пък, от своя страна, като нищо ще избълва на повърхността някой съвременен неолиберален Хитлер.

Защо няма да пребъде ли? Ако изключим всякакви възможни външни фактори, които биха могли да се намесят, (земетръси, студени/топли вълни, астероиди, комети, пандемии от заразени краставици, гняв Божи и пр.) ЕС няма да го бъде, защото изначално е мъртвороден евфемизъм за бюрокрация, която не само, че гълта пари по-бързо отколкото някой ТЕЦ гълта въглища посред свирепа зима, ами е склонен и да гори пари. Не се задоволява просто да ги хвърля на вятъра – така биха могли случайно и да стигнат до някой приемлив получател. Не. Там на дребно не се играе. Въпросното образувание буквално гори пари. Сипва ги, без да очаква нищичко в замяна. Сипва с голямата лопата в мъртвородени европроекти, проектчета и всякакви недоносчета, зарежда с пачки и пачки банкноти де що пещ намери и после с умерен интерес седи и се наслаждава на красивите пламъци. Жълтеникаквата цвъчка от нашето лого е само жалък пример, който дори не показва истинските мащаби на ставащото. Де да беше само тя.

Говорим за впечатляваща с размерите си бюрократична машина, която се подчинява на някакви свои бюрократични правила и дори говори на свой бюрократичен език, който пък няма нищо общо с нормалната човешка реч. Личното ми впечатление е, че когато някой преднамерено говори така, че да остане неразбран, то това е защото или няма какво да каже, или много държи да остане неразбран. А може би и двете.

Advertisements

One thought on “Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!

  1. Никой не ме е питал искам ли в ЕС или не – ако се разпадне още по-добре за България. Все си мисля, че най-яко ще е да затворим границите и България за започне да получава пари от преминаващите хора, стоки и т.н. и да видим като е кръстопът дали на кръстопът може да се живее добре.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s