Опит за систематизация на едно убийство

1. На 7 ноември 2011 г. в Перник изчезва момиче. Според сестрата на момичето е проведен един телефонен разговор с изчезналата. Похитителите искат откуп. Тук може би е мястото да се спомене и фразата „Има замесени полицаи”, която, според думите на сестрата, е изрекло похитеното момиче, но пък така филмът ще стане излишно нагнетен. А има и обяснение. Същото пишело и в писмото, но то било, защото „Стойчо каза, че това е било написано нарочно, за да не се обаждат на МВР.“ по думите на Велина Владимирова, криминален психолог към МВР. Стандартна процедура, един вид.

В същата статия от дадения линк четем още:

„Стойчо разказа всичко – как се е зародила идеята и защо са решили да отвлекат Мирослава. Тя е била по-удобна, защото има предвидимо ежедневие. Следили са я дълго време, тъй като повече от месец не е ходила на тренировки. Стойчо разказа как са я нападнали и какво е станало след това. […] (Мирослава) е оказала съпротива при нападението. Стойчо каза, че не са били наясно, че тя е тренирала свободни боеве. Била е много добра на терен…“

Някак не мога да не запитам кой ще разследва самите разследващи. Все едно, дотук нещата са горе-долу разбираеми.

2. Според полицията няма похитители и никой не иска откуп, момичето е избягало в Германия.

3. Два месеца по-късно… Премиерът ни рисува с гогенов замах следните събития: Налице са двама задържани, които изповядват, че са убили пленницата си и водят полицията на мястото, където са я заровили. На мястото започват изкопни работи с помощта на тежка техника, но в крайна сметка тялото бива изровено от куче на Червения кръст. Премиерът, министърът на МВР и директорът на РДВР-Перник от два месеца работят по случая („Два месеца работихме заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и с директора на РДВР-Перник за разкриването на убийците на Мирослава от Перник“). Последната нощ даже премиерът толкова се отдал на случая, че чак не бил спал. Оказало се, че още както са подозирали от самото начало, момичето не било избягало, а е било похитено, като в това са замесени най-близките й, които искали пари. („Така, както и предполагах, то е с фатален край и най-близки хора там са искали да вземат пари. Това момиче още същата вечер са го удушили, но вече ги задържахме.„) Така че семейството трябва да се извини на МВР, задето го било охулило.

Оттук насетне събитията навлизат в сферата на сюрреализма и започват да приличат на филм по сценарий на Йонеско, преработен и заснет от Алмодовар в тежка депресия.

Набеденият за убиец на Мирослава, Стойчо Петров, се самоубива при меко казано странни обстоятелства, обяснени с епидемията от хронична умора, върлуваща из МВР и ГДБОП. Според директора на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев, именно този Чочо бил убиецът. Съмнения по този въпрос няма, и полиграфът го бил доказал. Според шефа на ГДБОП пък, Станимир Флоров, вихрещ се два дена по-късно при Карбовски, Стойчо Петров не е минавал през полиграф… Но инак престъпниците са двама – Стойчо и Марио. Марио бил съучастник. Докато се разпитвали и се изяснявали, въпросният убиец (Стойчо) станал защитен свидетел.  Все едно, за да разберем какво все пак е ставало, вече ще ни трябва медиум… Защитеният свидетел е заведен във вече обискирания апартамент с цел повторен обиск. Там заглавичкал уморените си пазачи и се гръмнал с предварително скрит в тайник пистолет…

Колкото до другия задържан от премиера и компания (инак не е ясно как трябва да се тълкуват думите „вече ги задържахме“), ами той се оказва, че не е точно задържан, а предвидливо е започнал да чува гласове от Космоса, поради което понастоящем отлежава в лудницата…

Мотивите за отвличането да кажем, че са ясни – пари. Мотивите за убийството ги знае само покойният. Мотивите за самоубийството не е ясно знаят ли се. Според Неделчо Стойчев убийците са мислели, че един телефонен разговор и едно писмо щели да са достатъчни, за да вземат парите. Не се сетили, че хората ще искат доказателства, че Мирослава е жива, а освен това Чочо нямал пари да я гледа и затова я убили. А после той се самоубил, защото не можал да преживее провала си или нещо такова.

Стойчо, между другото, е бил шофьор на гаджето на сестрата на Мирослава, от когото престъпният тандем се е  надявал да вземе пари. Но той/те не отвлича/т „милионера“, отвличат сестрата на гаджето му…

Като стана дума за телефонния разговор.

Според Неделчо Стойчев това, че Мирослава се е обадила лично на сестра си показвало, че похитителите са аматьори и че между тях и жертвата е имало доверие, защото първо, че въобще й позволили да говори по телефона и второ, тя спокойно е можела да каже на сестра си „намирам се еди-къде си или отвлече ме еди-кой си“, но тъй като им имала доверие, взела, че не казала. Това го твърди директорът на института по психология към МВР, да напомня. Едва ли има нужда да се коментира.

МВР през цялото време обгрижвало родителите, но водено от професионални съображения не се сетило да работи съвместно с тях за откриването на дъщеря им. Вместо това, докато угаждало на прищевките им да се подлагат разнообразни хора на детектора на лъжата, ги убеждавало, че Мирослава е някъде в Германия. Това било с цел да объркат престъпниците, разбира се. Приказките, че майката била алкохоличка, а бащата – някакъв пропаднал тип, не е ясно кого са целели да объркат.

Но това не е всичко. Тази сутрин (14 януари 2012 г.) министър Цветанов от ефира на ТВ7 заяви, че извършителят на физическото убийство не е Чочо, а другият члена на тандема – Марио. Именно затова самоубитият… ааа, самоубиецът де, бил защитен свидетел.

Истината, както ми се струва, явно пладнува някъде в близост до някоя картофена нива.

Все пак много ми се иска поредната случка от нашата китна психиатрия да не потъне в плаващите пясъци, погълнали всяка изцепка на Голямата уста и верните Му другари. Ама сигурно няма да ми се сбъдне желанието.

Advertisements

5 thoughts on “Опит за систематизация на едно убийство

 1. Marfa, само да спомена, че единствено самоубитият се е бил на изкопните дейности, не двамата.

  Има и още нещо по т. 2 – именно МВР и по-конкретно Гранична полиция е тази, която знае кои лица напускат страната ни. Та, знаела ли е полицията по справките си, че момичето е заминало за Германия, за да го твърди, и през кой граничен пункт. ИЛИ към онзи момент са си признавали, че контрола е близък до нулата и допускат издирвана непълнолетна, нехаресваща живота си, необезпокоявана от МВР да е напуснала страната…

 2. Говорели са така, за да объркат похитителите, но не са казали на родителите, за да не вземат да споделят с похитителите и да прецакат следствието. В което щеше да има смисъл, стига единствено МВР-то да гледаше нашумели криминални сериали. Ама сега с тези сателити и кабелни телевизии електоратът съвсем се разпаса.

 3. Освен това, доколкото разбрах, ама това също не може да бъде сигурно, защото, живеейки в нещо като Страната на чудесата и Огледалния свят наедно, като нищо ще се окаже утре нещо съвсем друго, та – Стойчо се бил гръмнал всъщност с оръжие на полицай, а освен това тия въпросните полицаи не били всъщност полицай, а от ГДБОП. Сипи ракията и да гледаме сериала, защото скоро ще дръпнат щепсела таман на най-интересното.

 4. Разбира се, аз нямам ни най-малка представа от психология. Така че отговорите на два от въпросите, поставени пред психоложката, може и да не са взаимно изключващи се:
  „- Какъв човек е Стойчо?

  – Абсолютно садистичен. Той каза, че е недоволен повече от това, че не са доизпипали нещата и са направили много грешки, отколкото, че си е отишло едно момиче на 17 г. Каза, че се притеснява много повече, че са му спрели тока и че няма пари, отколкото, че е извършил това. Не изрази съжаление, нито чувство на вина.
  …………………..
  ………………..
  – Защо Стойчо се е самоубил?

  – За него това е огромен неуспех. Видял е, че всичко приключва и планът му не е успял. Той е егоцентричен, садистичен и психопатен.“

  Не се чувства виновен, а се чувства провалил се, защото са го заловили, и затова се самоубива?! Вярно, че хората не се държат рационално, но все пак…

 5. Все пак да не забравяме, че професионалистите знаят по-добре от нас кое, какво и защо.
  Hещата невинаги са такива, каквито изглеждат.
  Между другото, „шоу за пред роднини и свидетели“ е обичайна практика – в нея няма нищо ново или странно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s