СС на БПЦ strikes again

Тази сутрин се почувствах много объркана и то благодарение на сутрешния блок на Нова телевизия, „Здравей, България“. Причината за объркването ми беше дискусия, посветена на ин витро процедурите и сурогатното майчинство, както и на позицията на Светия синод по въпроса, изложена от богословката Десислава Панайотова. Ще намерите дискусията на 1 ч. и 33 мин.

Доколкото успях да схвана, ако човек има репродуктивни проблеми, то той трябва не да ходи на лекар, а да се моли на Господ и Богородица. Като пример за хора, станали родители в зряла възраст и след усърдни молитви бяха дадени познати на госпожа Панайотова, които се молили на точно определена икона на Богородица, както и Йоаким и Анна – родителите на самата Богородица, а също и Захарий и Елисавета – родителите на св. Йоан Кръстител. Също така следвало да се поучим на смирение и от Йов – главният герой в твърде дуалистичната по характер библейска притча, която всъщност е истинска история. Ако, не дай си Боже, се поболеем от нещо друго, дето не е стерилитет, тогава вече можем да търсим медицинска помощ, защото в тези случаи лекарите не си играели с душата на човека…

Както се казва, честита Нова година и на синодалните старци. Той пловдивският Николай няма да е сам де…

Не знам какво точно цели БПЦ с подобни действия и изказвания. Вероятно се опитва да постави паството си в позицията на Йов, за да провери дали накрая ще му остане вярно. Това би било доста притеснително, защото ако случаят е такъв, то тогава БПЦ се мисли за Господ. Но все едно. Цялата тази ситуация е абсурдна, та чак сюрреалистична. А пък аз продължавам да се чувствам объркана. Нали съвсем наскоро посрещнахме 2012-та година?

Edit:
Сега разбирам, че част от хората, които дадоха всичко от себе си, за да превърнат безбожието в религия, в момента дават всичко от себе си, за да защитават светия синод. Наистина не разбирам.

Advertisements

10 thoughts on “СС на БПЦ strikes again

 1. Ама вижте ги бе!

  „Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство“

  Просто отказвам да повярвам. А бе кой си ти, дето ще решаваш има ли право някое семейство да има дете или няма право! Да не говоря, че по тая логика въобще следва да отпишем медицината във всичките й проявления. Макар че според Панайотова не било точно така… Само при ин витрото лекарите си играели с душата. Ми welcome back to 1012, какво да ви кажа.

 2. Айде, тия глупости да излязат из устенцата на някой замонашил се преди половин век синодален старец, пак е срамотата, но някакси по-обяснима. Но една честна попадия да ги говори такива…

  Дали пък моите собствени изследвания няма да бъдат анатемосани като некромантия? Все пак, отговорът на въпросите, които задавам, поне в част от случаите идва от мъртви хора, и то мъртви от 10-15 години. Дали не изпадам в безбожие и богохулство, като вместо да се отдам на смирена молитва, посредством която по Божие дозволение да ми бъде разкрито кой точно полиморфизъм на ТИМП-1 е отговорен за дисекацията на аортата, аз, видите ли, дръзко и безотговорно правя лабораторни експерименти?!… Да… Намирисва ми на анатема… Отивам да се покая.

 3. А, била станала грешка. Не били срещу ин витрото. Ами да бяха го споделили и с Десислава Панайотова, която защитаваше становището като същий Матросов на амбразурата, та сега да не й се налага и на нея да обяснява, че това, което е казала, въобще не е това, което сме разбрали и няма нищо общо с това, което е мислела. Дори си позволи да опрости на бърза ръка събеседничката си в студиото, която вместо да чака на Богородица да й поникнат нови тръби била прибегнала до ин витрото, при което лекарите си играели с човешките души…

 4. Ами, да се разберат помежду си за какво и против какво се борят, че тогава да пишат „методите на асистирана репродукция“. Щото те са доста методи…
  Между другото, в самото Св. Писание има прецедент на сурогатно майчинство, който не само че не е бил наказан от Господа, но дори напротив.

 5. Не знам дали има някакво съмнение за модерния и разумен, мислещ човек какво представлява религията понастоящем. През 12 век тази машина за пропаганда и манипулации може да е била необходима, за да не се изколят всички и да не се удавят в собствените си отпадъци, но модерният свят няма нужда от религията, той си има политиката. Във време, в което отглежда изкуствено ухо върху гърба на мишка, за да го присадят на човек, е пагубно и безумно да говорим за някакво тайнство на Създателя и прочее. Тръгнем ли по този път, ще стигнем до лечение на рак с пускане на кръв. А Българският свети синод е толкова свят, че не мога да го гледам – ще ослепея – и буквално и преносно. Тъжното е, че Църквата все още има някакво влияние и получава медийно внимание.

 6. Религията е опиум за народа. И така, както опиумът, в пречистен и дозиран вид (Морфин, ампули от 10 и 20 мг/мл), има своето място в медицината, също и религията си има здравословното място в съвременния живот. Просто не бива да се пристрастяваме и да злоупотребяваме с нея. Да си стои заключена в шкафа „Venena A“ и да се изписва на зелена рецепта, когато е нужно. А не да се ползва и за диария, и за кашлица, че и за безплодие.
  Естествено, като умре човек, той отива в Рая да чака Второто Пришествие, а не влиза директно в кръговрата на веществата, от където да чака костите му да продължат напред във фосфатния цикъл.
  По същия начин, като се разболее човек, отива на лекар, за да получи терапия. А не ходи на черква да пали свещи и да се моли на Богородичка.
  Всяко нещо си има мястото и дозата.

 7. Панайотова по повод отец Иван беше казала презрително, че той се занимава със „социалната функция“ на Църквата. Рядко противна вещица.

 8. Тези които ръководят църквата са много объркани хора и май взеха много популистки да го карат… Само за техните идеи и противопоставяне на всичко и всички + щедри подаръци към тях от разни бизнесмени…
  Взе да смърди покрай тях.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s