Особености на българския национален предизборен живот

Когато преди 10 години чумата на Сакскобургготите се завърна в България, приносителят й обеща да срине политическата система в страната. По ирония на съдбата това беше единственото обещание, което въпросното лице изпълни. Сриването на политическата система започна със систематично бягство от всички възможни политически дебати. Напук на всички теории и в пълна противоположност на здравия разум, тази стратегия се оказа изключително печеливша, вследствие на което се превърна и в извънредно практикувана. Оказа се, че за да се спечелят избори в България, кандидатите чисто и просто не бива да участват в диспути.

Щафетата бе поета от президента Първанов, който благодарение на въпросното ноу-хау изкласи цели два мандата. На предходните парламентарни избори, натресли ни ГЕРБ, фронтмените на образуванието старателно се пазеха да не се озоват насред някой дебат и участваха основно в one-man шоута, в които можеха да си плямпат необезпокоявано от журналиста, който стоеше в студиото колкото да не изпадне поканеният в неудобното положение на човек, заловен да си приказва сам на публично място.

Днес нещата не са по-различни. Според всички природни и физически закони кметицата Фъндъкова би трябвало, образно казано, да се е обесила сама, след отказа си да участва в предизобрен дебат за кмет на столицата, но нищо чудно безхаберното й пренебрежително отношение към съгражданите й да й донесе единствено активи.

Та значи, предизборната кампания не бива да е обвързана с политиката, а случаите, в които не е с политическа насоченост, са следните:

– билбордове, плакати и пр. рекламни материали
– еднолични изявления в медиите, често съпровождани с откровения, че еди кой си е положил 16000 км нова пътна настилка, открил е неизборимо количество детски градини и търговски обекти, помогнал е на спорта и в частност на художествената гимнастика (последното един Бойко знае точно как е станало) и всякакви други такива проявления
– рекламни клипове по телевизията, призоваващи „Гласувайте за…“, без да се пояснява защо пък точно за тоя да трябва да гласува човек.

Така че, нека не политизираме… предизборната кампания, ако може.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s