Тази фабрика трябва да бъде съборена

Пося ли си картофите, чобанино?

Пося ли си картофите, чобанино?

От няколко дни в България се наблюдава здраво объркване на причината и следствието. Резултатът са размирици, призиви за линч, закани, заплахи и какво ли не. Всички – насочени към циганите.

Приближен на самозабравил се местен феодал показно прегазва човек. В резултат определени групи от хора се вдигат на оръжие и копнеят да избият родата на Айшето и Хасан до девето коляно. Айшето и Хасан, да напомня, нямат нищо общо със самозабравилия се местен феодал.

Само дето показното прегазване посред бял ден е следствие, а не причина.

Кълна се, не разбирам.

Циганите са крайният продукт на една отвратителна в дейността си фабрика. И какво, ако здравият прав български младеж с великолепно тренирани мускули и закърнял мозък действително избие родата на Айшето и Хасан до девето коляно? Това ще спре ли фабриката да бълва уродливата си продукция?

А продукцията е навсякъде около нас. Натрапва ни се безплатно и обикновено – против волята ни. Грозните й опаковки са заринали целия пейзаж. Това е рефренът с аромат на кебапчета, в който знойна леля дрезгаво се лигави: „Бясно карай на червено“. Това са шофьорите, които профучават през пешеходните пътеки, размахвайки среден пръст на майките с колички, пред погледа на униформения „блюстител на закона“. Това е сборището от проститутки, сводници и евтини жигола, които вечер през вечер се лигавят от телевизионния екран, при това в компанията на действащи политици, като цялата тая адска смес се е самообявила за елит със същата показна наглост, с която Киро се е самокороновал за цар.

Това са „дарителските“ кампании от типа на българската коледа (нарочно го пиша с малки букви), с които президентът лъска патинирания си имидж, докато болниците ни приличат на нещо, извадено от лош хорър. Това е здравеопазването, това е образованието, това е културата. Това е и министърът на културата.

Това е безсилието, което те обзема всеки път, когато трябва да идеш на лекар, да си освободиш покупката от митницата, да пропътуваш хиляда километра за нещо, което можеш да пратиш по мейла си, защото в канцеларията на университета никой не е чул за съществуването на интернет.

Това са показни акции с хеликоптери, съчетани с пълно нежелание да се проследят кой, защо и как е успял да осее местността със замъци.

Това е лунната настилка по пътищата ни, съчетана с премиерските брътвежи, според които през всеки ден на управлението си оставял по 20-30 км нов асфалт.

Това са решенията, които се вземат пост мортем. Трябва да се пролее кръв, за да се сложи парапет на опасния мост, за който от години знаем, че е опасен; едва когато има затрупан човек да се събори опасната сграда, която е опасна от десетилетия; да се залови опасният бандит, заклал двете си деца, за който си знаем, че рано или късно щеше да стори нещо подобно.

И да, това са и циганите. На които предизборно им се пуска ток и ги гощават с кебапчета. Това сме и ние, нециганите, които знаем, че няма на кого да се оплачем, ако ни разбият имота, ако ни оберат лозето, ако ни пребият, изнасилят, убият… или ако ни потрябват лекарства за скъпо лечение, макар съвестно да си плащаме всички възможни осигуровки.

Списъкът всъщност май е безкраен.

Защото това е гетото България. Това е страната, в която прозорецът е счупен от години, поради което дограмата се е разсъхнала, мазилката се е олющила и се рони, събрал се е боклук и се носи смрад. И е съвсем естествено в гетото да плъзнат и банди, които призовават за мъст и кръв, които са готови да отидат да бият и рушат, без много-много да им пука дали са нацелили точно тоя, който ги е разярил.

И не, категорично не може, а и не бива да се говори за някаква колективна отговорност. Това не е социализъм. В цивилизованото общество всеки член си има своето място и не се бърка в работата на другите. Не му влиза в задълженията на автомонтьора да върши работата на полицая, така както полицаят не следва да лекува болни сливици, а лекарят не бива да поставя електрически инсталации.

Когато обаче определена част от обществото отказва да изпълнява задълженията си, едва тогава обществото просто е задължено да я приземи.

В конкретния случай идете и демонстрирайте пред полицията. Пред парламента, пред министерския съвет. Искайте да застанат на местата си и да почнат да си вършат работата. Поискайте сметка от премиера за инфантилното му поведение, поискайте сметка от полицията за неадекватността й, поискайте сметка от парламента, който така и не намери възможност толкова години да поправи прозореца, заради което в момента цялата сграда се е превърнала в руина.

Защото тая фабрика трябва да бъде съборена, за да не може да бълва повече скверната си продукция. Крайно време е.

Advertisements

4 thoughts on “Тази фабрика трябва да бъде съборена

  1. Всичко написано е истина, която платените медии се стремят да прикрият. Аз не мога да запаля каруците, ( от няколко дена ги няма в квартала) които пренасят ограбеното от мазета и входове, вдигат капаците на шахтите, та иначе асфалтирани улици са набучени с клончета да не си потрошим колите в дупките, не съм съгласен полицаите да се правят, че не виждат как някой кърти водосточната тръба за вторични суровини на метри от тях, или техни „колеги“ нарушават правилника за движение, докато мене ме усукват за преминаване на жълт светофар, не искам да плащам чужд ток и чужди здравни осигуровки, свръхпечалбите на топлофикация, енергоразпределение и вода.

    Битовизми, ама съществени. И затова ще гласувам – яд ме е , че няма графа против всички. Ако трябва ще ходя и пред парламента и на Дондуков. В края на краищата трябва да се появи държава. Явно е, че т.н. политическа класа е за боклука. Един боклук, ако не се намери начин да се рециклира се изхвърля. Взе да мирише много.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s