Дано да дойдат по-светли дни

Четири часа сутринта, веднага след Възкресение. Светлина от храма, яйчица и домашен козунак.

Христос воскресе! Пожелавам ви повече светлина в душите. Желая ви здраве, щастие и любов, независимо дали сте вярващи християни, иноверци или пък невярващи. Но би било чудесно да сме по-добри, да не допускаме мрака в душите си и да се опитаме да живеем така, че да не пречим на никого. Да не причиняваме болка – било то с дела или с думи, да не сеем скръб, за да не берем после в някой най-неочакван ден плодовете й, да мислим, преди да кажем или направим нещо, а ако сбъркаме, да имаме доблестта да поемем вината, вместо просто да я стоварим на плещите на някой друг.

Непразнично: Кое точно морално качество трябва да ти е ампутирано по рождение, за да навреш микрофон и камера в лицето на скърбящ родител, за да разкаже пред всички как се чувства, след като поредният терорист в автомобил, от ония безсмъртните, е помел от тротоара детето ти? И да не спреш дотам, ами да си навреш микрофона и камерата в лицето на оцеляло от катастрофата момиче, което наскоро е излязло от тежка операция, и да го питаш какво знае за случилото се? Какво им става на хората?*

––––––––
*По повод трагедията в Симеоновград, където 23-годишен младеж помете от тротоара група хора и уби шестима от тях, 15 минути преди камбаните да възвестят Възкресение.
––––––––

Advertisements

4 thoughts on “Дано да дойдат по-светли дни

  1. Значи имало поне още един човек освен мен, който си е задал същите въпроси, които си зададох и аз.

    А иначе, во истина воскресе!

  2. На хората нищо им няма. А на онея, дето са четири нива и половина под циганите – журналята, им паднаха и последните задръжки.

    Во истина воскресе, ама, както сами знаем от „оня филм“ – истината е някъде там.

  3. И друго се питам от вчера – журналистите вече нямат никакъв морален праг при гоненето на новини – а лекарите? Знаят какво е състоянието на момичето, че би могло да изпадне в шок, ако му се каже какво е станало, но е достатъчно добре да му наврат микрофон в лицето? Как го решиха това? Кой и срещу какво пусна журналистите? И тъй като то едва ли можеше да отговаря за действията си в момента, някой поиска ли разрешение от родителите му да се пускат чужди хора при него? Въобще правила някакви съществуват ли в такъв случай? Защото етични норми явно не.

  4. Pingback: Дано да дойдат по-светли дни | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s