Това трябва да спре!

На фона на събитията в Япония и борбата на хората да се справят със ситуацията в АЕЦ Фукушима 1, намирам поведението на българските медии за цинично. Коментирам нашите медии, защото нямам кой знае какво впечатление от чуждестранните – може и там да закусват и вечерят с „адрения апокалипсис в Япония“, не знам. Всъщност, май в братска Русия медийната деградация като че води с едни гърди пред родната журналистика, което донякъде обяснява положението у нас – просто стремежът към стръвно подражание на Големия Брат явно никога не ни е напускал.

И така, с какво разполагаме днес? Зачитам вестник „Стандарт“ и що да видя? Заглавието на първа страница гласи: „Ванга видяла ада в Япония“. Подзаглавие: „Русия в шок от предсказанията й за ядрен апокалипсис“. Разбираме, че Русия е в шок, защото вестник „Комсомолская правда“ правдиво ни запознава със сензационното разкритие, а именно предсказанието на Ванга, според което през 2011-та щяло да има ядрена катастрофа. По-нататък разбираме, че светът е в паника заради заплахата от нов Чернобил и следва „дословен“ цитат на думите на „българската пророчица“: „В резултат от радиоактивно замърсяване в Северното полукълбо няма да останат нито животни, нито растения“. Досега хипотезите били, че ядреният ад щял да е в резултат от сблъсък между двете Кореи, но сега опасенията били, че Ванга е „прозряла страховит развой на драмата в Япония, пометена от трус и цунами“. Което донякъде обяснява странното търсене днес, по което някой е попаднал в блога ми: „причини за цунамито в япония-коментар на ясновидци“. Ами, вижте, веднага ще ви кажа, че вината доказано е на Мадона. И Ванга ако беше жива, и тя щеше да го потвърди… А терорът продължава на стр. 38. След малко и аз ще ида там, но преди това ще си позволя коментар на прочетеното.

Като начало искам да запитам кому е нужна подобна статия. Заявявам най-отговорно и се подписвам под думите си, че хората, публикували подобна простотия в масов ежедневник, който поне на думи не е „жълт“ (макар очевидно е именно такъв, въпреки че е обилно наплескан със синя боя), са абсолютни духовни кретени. След това много бих искала да знам кога, къде и пред кого Ванга е казала точно това и е използвала точно думите, които са й приписвани. Щото изразът „в резултат от радиоактивно замърсяване…“ някак не мога да си го представя в устата на неука жена, говореща на силен диалект. И понеже през 80-те се разпространяваха на циклостил предсказанията й, които впоследствие излязоха и в нормален книжен вариант, та аз ги четох и в двете им инкарнации, твърдя, че поне там подобно нещо не е казвала. Но може пък да е давала интервю на представител на „Комсомолская правда“, нали? Казва обаче, че след 200 години унгарците щели да осъществят контакт с някакви извънземни, което вероятно следва да покаже, че ако искаме да оцелеем, е добре да налазим Унгария. Вероятно това ще е единствената страна в Северното полукълбо, която няма да погине в резултат на радиоактивното замърсяване.

Да оставим костите на жената и да минем все пак на стр. 38 и 39. Следва продължение на сагата с Ванга, но заглавието е съкратено: „Ванга видяла ада“. Останалите заглавия са: „Европа сканира храни за отрова“, което на първа страница е резюмирано като: „Европа сканира суши за отрова“. „Камикадзета спасяват Япония“ с подзаглавие „Хеликоптери и оръдия безуспешно „давят“ врящите уран и плутоний със 70 тона вода“. Очевидно усилията им са наистина безуспешни и най-добре да емигрират в Унгария, (но не и в Америка или Франция) защото „Броят часовете до нов Чернобил“. От следващото заглавие става ясно защо Америка и Франция отпадат като дестинации за бягство: „Облак радиация над Америка и Франция“. На това ще се спра малко по-подробно. Вижте сега: шведският експерт Ларс-Ерик де Геер съобщава, че облак с малка концентрация на радиоактивни частици, изхвърлени от Фукушима 1, се движел към Северна Америка и можел да достигне Европа. Снощи облакът трябвало да е някъде около Аляска, а днес да акостира някъде в района на Южна Калифорния. Експертът казва, че не е изключено частиците да дойдат до Европа. Шефът на френския институт по радиационна защита очаква следващата седмица облакът действително да мине над Франция. Само че радиацията била ниска и опасност за здравето нямало… Все едно, вие си пийте йода. Като казах йод, та да мина нататък: „Паника за йод и сол в САЩ и Китай“. Ми то… Ако и там четат подобни неща… Вземам си назад думите за българските медии и разпространявам гнева си и над световните им събратя. По btv пък Трайчо Трайков се опитваше да обясни, че цунами в Дунав не може да има, но водещият Виктор Николаев държеше все пак да научи какво щяло да станело, ако Дунав залеел АЕЦ Козлодуй.

От 11 март насам имам чувството, че психиатриите официално са закрити. Като че ли невероятното хладнокръвие на японците се компенсира от масовата психоза, която кара инак привидно нормални хора от другия край на света да посягат с трепереща ръка към шишенцето йод.

И все пак, кой има нужда от това? Знам, че съм прекалено наивна, не го отричам, но наистина си мисля, че далеч по-уместни биха били репортажи, които разказват за волята и самообладанието на японците, които вместо да си копаят гробовете, правят всичко възможно да овладеят положението, без да се поддават на излишна паника. Простете патоса ми, но наистина вярвам, че далеч по-уместно би било да се коментира бързината, с която се поправят щетите и вместо да се пълнят страниците с врящи урани и плутонии, да се предложи трезв разказ за саможертвата на хората, които правят всичко възможно, та да не се налага да си сканираме сушито за отрови и да не чакаме радиационния облак над Америка и Франция. Но май искам много. Жалко.

Advertisements

8 thoughts on “Това трябва да спре!

 1. Ами защото, Марфе, трябва да отклонят хорското внимание от личната ни финансова и икономическа криза – я глейте какви беди им се струпаха на проспериращите японци, бъдете доволни за хала, на който сте. Какво сте ми се развикали и запротестирали? Вървете да се оплачете на Кадафи! Пфу! 😡

  Има и хубаво обаче, а то е, че се засили вниманието към бездънния гьол АЕЦ Белене. 🙂 🙂

 2. марфе, ти нали знаеш простите орица на какво викат „книга“? онуй, дет го закачат на пироня в нужника?

  те поне са откровени…

 3. Бг медии отместват истинския въпрос с паника
  Ето как стоят нещата наяве, син на колежка е решил да помага на едно японско семейство.
  – Но ние трябва да отидем д аги вземем с колата, защото имат вода в мотора
  Хуманитар. На 6 !

 4. Ами подобно загшавие просто продава повече вестник. Приказки за неминуемата катастрофа карат хората а купят вестника (че и следващите), за да не би да пропусне спасението.
  А тук идва и разликата с белите страни. Там ако вестникът пише подобни простотии еди и два пъти, на третия вече е станал за присмех и е загубил всеки читател. Следователно моментния пик на продажбите е следван от смърт.
  У нас не става така и явно никой няма очаквания вестникът да казва някаква истина. И по-точно – никой не проверява дали нещото е станало или ще стане, а вярва безрезервно. Което позволява, че и поощрява подобни писаници.

 5. Отдавна ти следя блога и харесвам стила ти на писане, както и обикновено съм доста съгласна с мненията, които изказваш. Но сега реших да напиша коментар, защото постове като този ми дават някаква надежда, че все още са останали някакви разумни хора сред масовата психоза, медийни истерии и откровени идиотщини, които се случват в последните дни – по света и у нас. Вече напълно съм се отказала да следя българските медии, но лошото е, че световните са също толкова зле. Истински сериозните проблеми – ужасната трагедия на толкова загубени животи, на хиляди хора, останали без дом и загубили близки, трудностите, които спасителните екипи трябва ежедневно да преодоляват, за да доставят неща от първа необходимост – вода, храна и лекарства, изключителната смелост и жертвоготовност на „50-те от Фукушима“ (които всъщност са много повече)… Да не продължавам да изброявам, ти си ги казала – но това са истинските новини, това са нещата за които трябва да се говори, а вместо това те се загубват сред лавината от истерични апокалиптични писания из медиите.
  Не се съмнявам, че японците ще се справят с Фукушима 1, ще построят отново унищожените градове и пътища, ще си възстановят икономиката и скоро пак ще са проспериращи, защото те просто са такива хора, с такъв манталитет и възпитание. За което изключително ги уважавам. А ние и останалия свят можем само да вземаме пример – за съжаление можем, ама не го правим.
  P.S.: А Стандарт наистина са ударили дъното! Като прочета подобни писания, изпитвам силното желание да посъветвам любезно авторите им да вземат да се гръмнат и да се спасят от мъките си. С извинение за грубото изказване.

 6. Pingback: Това трябва да спре! | Bulgarian Blog

 7. А относно това кой има нужда от такива репортажи – медиите имат, защото истерията и страхът се продават по-добре от безпристрастната информация. Даже си представям всички Тайчо Трайчовци как са инструктирани от шефовете си: „И значи непременно трябва да има описание на подобен български сценарий. Питай какво ще правим ако залеят АЕц Козлодуй.“ – „Ама то няма откъде…“ – „Нищо, питай, настоявай – репортажите тип „как да реагираме“ са много вървежни.“ Или нещо от тоя сорт – не съм била на тв оперативка…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s