Бъг в Матрицата

Не, не става въпрос за дежа вю… Не помня какво сънувах снощи, обаче се събудих значително по-уморена, отколкото си легнах, а около пет минути преди да стана се опитвах да подредя по ненормалност събитията от последните дни. „Последни дни“, наистина звучи библейски, нали? Все едно. Не ми се получи упражнението, защото напълно си забравих съня, а това, по някаква причина, беше важно за постигането на крайната цел.

Само дето събитията от последните дни са натоварени с толкова противоестественост и невероятности, че нормалното взе да става луксозна и трудно намираща се  стока, дефицитна като разум в министерски съвет.

Крайбрежният град
го помита цунами.
Жасминът вехне.

И  хайкуто ми не се получи. Явно не ми е ден. Но не ви ли е странно като гледате как Кадафи запазва властта си благодарение на цунами, предизвикално авария в японска АЕЦ? Някой някъде настъпва пеперуда, а после… Междувременно България се представя доста убедително в световната надпревара по масово подлудяване на къси разстояния. Все повече хора започват да надигат глави, за да видят радиационния облак, преди той да ги е видял. Така обаче не си гледат в краката, което крие допълнителни рискове – например могат да не забележат преминаващия на червено автомобил на НСО, с което могат да си навлекат обвинение за умишлено предизвикване на престрелка. Директно от лудницата.

Мирослав Найденов е вече съвсем извън пътя, Симеон Дянков го задминава с едни гърди, но никой не може да се мери с Бате.

Там е работата, че цунамито в Япония попречи не само на несъстоялата се либийска революция, ами оказа и гибелно влияние върху плановете на Бойко Борисов за построяването на светлото бъдеще на страната. Същата, която с писъци и дърпане оказва съпротива да бъде въведена във Века на Плодния Прилеп, както би отбелязал Пратчет, ако някой се сетеше да го попита. Защото българинът е вечно недоволен, той се е докарал до там да няма работа, твърди премиерът и за кой ли път заплаши, че ако въпросният българин не го харесва, ей сега щял да сдаде поста, за който Станишев чакал с оплезен език като японска радиация пред студио на btv. Но дори радиацията и Станишев да ни връхлетят накуп, Борисов щял да остави нещо на света: метрото (в София), спортната зала (в София)*, магистралите „Тракия“, „Струма“ и „Хемус“, както и Южната дъга и Околовръстното шосе (на София). Тук вероятно трябва да напиша нещо, свързано с построяването на магистрала „Хемус“, примерно, но защо да развалям хубавия виц с обяснения?

 

Не знам, някак не се чувствам особено добре. А вие?

 

 

–––––––––
* Необходима е не защото спортните зали принципно са хубаво и правилно нещо, макар и не първо по значимост в кризисни времена, а за да може Премиерът да удостои с присъствието си мачовете на националния ни отбор по волейбол, защото, докато въпросните мачове се играят нейде из дълбоката провинция,** той ще ги следи единствено по телевизията.
** Варна. Там има дракони.

Реклами

4 thoughts on “Бъг в Матрицата

 1. „Някой някъде настъпва пеперуда, а после…“ – много сладко се изрази! 🙂 На хората им предстои да осъзнаят, че светът е едно цяло – един общ организъм, в който всеки от нас е важен – не само с делата, но и с мислите, думите, настроенията си. Затова, ако можем, нека добавяме повече плюс със собственото си участие в „кръвоносната система“ на света, вместо минус. Дори трагедиите се случват за доброто на човечеството и за осъзнаването, за което говоря. Една трагедия, като тази във Фукушима, може да обедини цял народ, да му придаде урок по състрадание, да даде стимул за още по-интензивно развитие на технологиите в роботиката, за да не умират повече млади хора от облъчване, да покаже действието на Нютоновия принцип в действие – дълго време японците безчинстваха с живите, интелигентни бозайници в Тихия океан, сега океанът им напомни, че те изцяло зависят от неговата милост – не само за прехраната си, но и за живота си като цяло. Дори трагичните революции имат смисъл в дългосрочен план, защото ще научат народите в Близкия изток на повече мъдрост. Ще им покажат, че успешните революции само заменят един деспотичен режим с още по-деспотичен, а неуспешните такива са стимул за развитието на свободата. И един ден хората, призвани да управляват тези народи ще разберат, че с куршумите, които обстрелват тълпата, стрелят по себе си, че парите, които ограбват от ресурсите, принадлежащи на народа си, ги грабят от самите себе си, че изобилието се постига с даване, не с взимане и няма успешна / щастлива / стабилна държава, в която хората гладуват или са нещастни… Всичко се случва за добро. проблемът е, че не виждаме „голямата картинка“.

 2. Извинявай Тихомире, но това е най-голямата простотия, която съм чувала.
  Природата си отмъщавала… ако го замениш с бог, спокойно ставаш класически зийлот. Или ако се беше аргуемнтирал, че е отмъщение за Пърл Харбър или каквато друга такава глупост може да ти дойде наум.

  Значи е ок кофти неща да се случват, защото те злоупотребявали с морето…
  Извинявай, обаче елементарния здрав разум тук може да посочи, че тук няма Гея, няма планетно самосъзнание, което е причинило събитието, а съвсем обикновени и нормални тектонички събития.
  Иначе казано, японците нямат отношение и вина за събитията, не повече отколкото ти носиш вина за земетресението дето люля България преди време.
  Егото…

  Подобни милозливи „всичко се случва с причина“ ми се вижда толкова егоцентрично, толкова самодоволно, толкова… интелектуално абстрахирано, че ме вбесява.

  Японците си го били заслужили…. наистина ли?
  По тази логика защо да не вземем да се застреляме всички, защото всеки един то нас живее в това общество, което злоупотребява с природата, с животните и с …. де факто всичко.

  Разбира се, лесно е да се коментира как ЯПОНЦИТЕ са си заслужили земетресението, защото както знаем, напълно всички хора в Япония носят лично отношение, понеже е било тяхно лично съзнателно решение за абсолютно всяко нещо.

  А западния свят, който НЕ живее в опасни земетръсни райони? Фактът, че не се случват нещастия доказателство е, че не злоупотребява ли?

  Аман от генерализации, аман от желание да се приравняват отделните индиви към правителствата им, аман от глупости.

 3. Pingback: Бъг в Матрицата | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s