За един по-добър унисекс свят

Повод за настоящото писание е прочетеното по-рано днес откровение в любимия ми форум ShadowDance, където потребителката Zee обърна внимание на един доста особен феномен, а именно маскулинизацията на българския език или иначе казано унищожаването на женския род в полза на мъжкия.

Ще си позволя да цитирам:

Дни, след като Ани Салич съобщи, че е починал „известният ясновидец и лечител Вера Кочовска“, в електронното издание на Дневник четем:

Писателят Джон Скалзи описва как взел назаем една статуетка от приятеля си Пам Уолъс (тя спечели оскар за „Свидетелят“)

Това, уважаеми читатели, е изключително неправилен подход, сексистки по своята същност и на практика обяснява едно доста странно търсене, посредством което неизвестно лице е попаднало на моя блог, а именно твърдението „ти си мъж”.

Опасявам се, че не съм. Но да оставим това.

Думата ми е за тази притеснителна тенденция, чиито корени са ми абсолютно неясни, но за сметка на това крайната цел е тъй ясно забележима, каквато би била например хипотетична прясно асфалтирана варненска улица, ако съществуваше такава въобще. Истината е, че наблюдаваме действията на движението „Да утрепем женския род с права лопата” и аз някак се чувствам морално задължена да въстана.

Тук му е мястото да изповядам, че когато чуя изречение, в което се съдържа например „Пък колегата Ангелова каза…”, това ми въздейства точно така, както на някоя по-чувствителна натура ще й понесе, ако чуе: „Да, ама защото не знаеш какво направи колежката Йордан Тодоров!”

С други думи, хайде да си имаме уважението. Предлагам следното:

1. Долу лапите от женския род!

Ако това не сработи, имам алтернатива:

2. Всички съществителни, указващи професии или всякакви други статуси, да минат в женски род. Да, вероятно на мнозина ще им звучи тъпо, като чуят, че съседката Георги се е прибрала късно, защото до по нощите е гуляла при приятелката си Атанас от горния етаж или пък прочетат в светската хроника, че холивудската красавица Брад Пит ще се снима в турски сериал по сценарий на българката Виктор Чучков-син, но ще свикнат. Унификацията иска жертви.

Ако това се окаже прекалено неприемливо решение за академичната и журналистическата общност, винаги съм готова да предложа и трети вариант.

3. Всичко в среден род!

Доколкото ми е известно, при арабите май било така и въобще не се оплакват. Същото в общи линии важи и за англоговорящите. Следователно го можем и ние.

Разбира се, процесът ще е труден и продължителен, но така поне всичко ще е честно. За всеки, дори и за Брад Пит.

Средният род трябва да стане повсеместен и всеобхватен. Предлагам само мъжът и жената да са си с родове, всичко останало – под ножа. Осъществяването на това решение, види се, няма да е леко. Хайде, „домат” лесно ще го направим в среден род, то по принцип там правилното е „домати”. Едно домати, много доматита. Но какво правим с… с масата например? Просто да се обяви, че от утре „маса” ще е в среден род, ами не, не става. Но и тук имам решение. Дълго мислих и на практика не попаднах на съществително, което да не може да се сведе до среден род посредством някоя умалителна форма. В случая с масата отговорът е „масенце”, защото „масичка” не върви. По този начин ще работим и срещу дискриминацията към децата, които ще бъдат в един род с всички останали.

За да има смисъл във всичко това, промяната трябва да обхване и имената. Ето как би звучала една произволна журналистическа статия, списана съгласно предлаганата тук езикова реформа:

„Не се притеснявам от проверчето за Цветаново. Престанете да ме питате.“ Това каза в Разлог министър-председателчето Бойче Борисово, цитирано от агенцийче „Фокусче“.
„Тъстче, което да е мъж, нямам и защо аз да се притеснявам за тъстчето-мъж и тъстчето-жена на Цветаново“, каза Борисово. То посочи, че тъстчето-мъж на Цветаново трябва да се притеснява за това, ако го хванат с любовниче, но данъчновете са друго нещо – всякое трябва да си плаща данъчетата.
На въпросче дали Цвете Цветаново ще бъде отстранено от постчето на вътрешно министърче, след като е избрано за председателче на изборното щабче на ГЕРБ, Борисово каза, че председателчетата на всички други партийчета са и председателчета на изборните щабчета, но тъй като то е премиерче, затова е избрано Цвете Цветаново. „Ако не е Цветаново, трябва да сложа друго лице, което кметчетата не познават и то ще бъде просто едно фасадче на щабчето“, отсече Борисово.

По материали от в. ТРУД

И въобще, крайно време е най-сетне да влезем в новото хилядолетие и да последваме примера на пратчетовите джуджета.

Искрено ваше: Веселко Едродупе

P.S.

Не съм само! Прочетете още „Репортер роди момиченце“
Оле мале…

Advertisements

32 thoughts on “За един по-добър унисекс свят

   • Тази алтернатива ми е изключително симпатична, но, за да не те обвинят в профеминистични настроения, родили гореописания начин на изказ, предлагам в него да вкараш и правилото за употреба на „й“ и „и“ в изреченията и направо да пристъпим към празнуването на новите „Кйрйлчо й Методйи“… :)))

 1. Заставам, за първи път, на страната на жените. Не може екстрасенса да бъде Сотирова. Освен ако не си е направила операция на половите органи и още да е неопределим субект. Аз съм против и от определението „на живо“. Това май Кеворкян го наложи. Ама се пиши българин. Алтернативата е „на умряло“. Кеворкян виеше “ на умряло“. Защо пък не. Става. Абе не ми обръщайте внимание. Разсъждавам и аз по женски вече.

 2. Много ми хареса предупреждението, Марфе, внимавай, сакън да не те обвинят, че си феминистка… обяснявай после, че не си камила. 🙂

  Как точно можеш да си критичен към тези неща БЕЗ да зачекнеш феминизма, ми е супер интересно, наистина.

  • Можеш да си критичен без да зачекнеш феминизма, разбира се. Достатъчно е да зачекнеш спазването на елементарни граматични правила. Оттам нататък друмища много.

   Марфа, аз имам конструктивно предложение, това за средния род много ми хареса, но за да го обединим с така назрялата тенденция за правилна употреба на низвергнатото до сега и твърде рядко употребявано, сиреч, дискриминирано Й, да стане така – всяка дума се превръща в среден род, като й сложиш Й накрая. Демонстрирам:

   едно масай, едно столй, едно дядой, едно компютърй, едно детей

   Така с едно куршумй два заякий – кардинално решенией на проблемай и спазваней на разпространенитей сред народай тенденцИЙ!

   К’во ша кайш?

 3. Виждам, че обичаш да иронизираш проблемите, нормална реакция, когато човек се чувства безсилен да се справи с тях.

  Сега малко сериозно: проблемът (според мен) идва от факта, че някои медии (а може би всички) се стремят към политическата коректност, такава, каквато се диктува. Ако трябва да иронизираме ситуацията, най-подходящ е примера с преводача на Google, който по едно време превеждаше от английски така:

  „I would like to buy 1 kilogram white paper and 1 kilogram black“
  „Бих искал да купя 1 килограм бяла хартия и 1 килограм афро-американска“

  Съответната ‘обърквация’ настъпва от факта (пак според мен), че вие (жените) държите на равенство, но ‘само понякога’. Тоест измислили сте си някакви правила кога трябва да бъдете третирани като абсолютно равни и кога като ‘по-равни’. Няма да изброявам примери, защото е безсмислено, всеки ден го виждаме това докато се возим в градския транспорт. Редовно роптаят пътниЧКИТЕ, че не им се отстъпва място. Защо? Защо да не отстъпя примерно на някой симпатичен млад господин (в случай примерно че леко мина на левия бряг според мен би било много по-логично ако предположим че жеста се прави от симпатия, а не заради неравенството на половете).

  Иска ми се да се вземете в ръце (вие, жените) и да ги напишете най-сетне тези неписани правила, кога аджеба сте специални и кога равни. Аз поне, като мъж на бая години вече, все още не мога да схвана кога какво трябва да направя така, че да не сте нон-стоп обидени, докачение, неравни и прочее.

  По отношение на глупостите по медиите – да, навярно преиграват с избягването на женския род на думите, но предполагам, че това си е просто смесица от липса на грамотност и насаждана ‘политическа коректност’. От друга страна в медиите всякакви неща има, наскоро прочетох, че именно ОРФЕЙ е търсил златното руно. Боже и аз толкова много години съм живял в заблуда… добре, че са българските вестници да ме осветляват.

  Понеже почнах, с това как освен да редиш перли не правиш друго, вземи сега напиши едно електронно писмо до БТВ и им кажи колко ти си потресена от факта, че не разбират как да употребяват българския език правилно и как трябва да им станеш един редактор. Ако имаш късмет може и да станеш и тогава… трябва да почерпиш.

  • Трудно ми е да си обясня как успя да разтеглиш изложението ми до „вие, жените“, местата в автобусите и не знам още какво там, при условие, че говоря за нещо съвсем различно, но все едно. Не ме интересува. Очаквам следващата ти стъпка да е под надслов всевечната борба София срещу България.

 4. марфе, колега (в латинския язик – всички родове) – предлагам да изпием по една бира (ж.р.) в кръчмето (ср.р.) на булеварда (м.р.) пред вас.

  в темпорално измерение – неопределимо 🙂

  • То и теорема, ако се погледне отде произхожда, на теория е от мъжки род, ама а кажи „един теорема“ пред алдиторията и дори тия, дето стръвно припяват „С деца и старци ще стъкмя огньове“ ще те гледат умно ей така: 😯 И лозунг е от женски род по майчина линия, ма на, глей к’во ста’а. Така че нищо ѝ няма на колежката. Остави я да живей жената.

   А за бирата – прйема се отвсякъде! \m/ 😀

 5. Марфе, много ясно, че това е вина на политическата коректност И на жените… кой друг може да бъде обвинен, че няма грамотност. Жените и коректността са виновни, а не да кажем, сериозните проблеми с образователната ни система.
  Иначе, при положение, че default рода, в който се говори винаги е мъжки, нормално, че понякога се получават абсурди като родилия репортер и прочие подобни.

  Сега малко по-сериозно, като изключим, че одеве се пошегувах, че няма как да се дискутира подобна тема без да се намеси феминизма (в смисъл, че ако случайно споменеш темата, няма как да не го вържат за феминизма, а не, да речем, за елементарна грамотност), реакцията на Петър е уникална.

  Разбираш ли, ние жените, специално ние, искаме хората да са грамотни, за да ни отстъпват места в автобуса… обаче само понякога и трябва някъде да го напишем, за крехки цветя като Пешо, който не може да прецени кога би било уместно да отстъпи мястото си на друг човек.

   • Веселко, а БАН Българско агенцийче на какво е, че нещо не ми хрумва? Знание си е в среден род, но ще трябва да го прекръстим и да сменим абревиатурчето.

 6. Това си го мисля отдавна, хубаво че си написалА статия по въпроса та да мога да коментирам. Нито българският нито английският език са перфектни в това отношение. Примерно за такива съществителни като маса, стол и т н. (не знам как се наричат) няма нужда от род, в това отношение английския ни превъзхожда. Обаче за приятел(ка), скъп(а)/и – там има нужда за да се знае дали обръщението е към мъж или жена. Тук пък българския има предимство пред английския. Така че нека да си остане вариант 1. Вариант 3 само за неодушевени предмети. Интересно ми е дали има такъв език ?

 7. Основното е пренебрежението към грамотността. Всички медии всеки Божи ден са пълни с всевъзможни грешки. Толкова, че вече престават да бъдат грешки.
  Оттам нататък оправдания от рода „политическата коректност” не са проблем при нужда…

 8. И на мен не ми се нрави никак тази маскулинизация и точно защото тенденцията има сексистка основа: мъжкият род се превръща в норма, което възпроизвежда патриархалния рефрен, че мъжете са дифолта, а ние сме някакво отклонение, в най-добрия случай – вариация.

  Обаче не е толкова просто на практика, за съжаление. Пак благодарение на сексизма, женските варианти на „министър“, „професор“, „доцент“, „доктор“, „президент“ и прочее много престижни титли/професии имат ясно доловим насмешлив отенък, защото, когато в тези професии са навлезли жени, реакцията е била присмех. Не са ги взимали насериозно, защото жени да се мъчат да бъдат мъже (често срещано объркване между стремежа към свобода и желанието жена да бъде мъж), а това е смешно и невъзможно. И така ние сме наследили тази конотация – доста показателно е, че колкото по-висока е титлата, толкова по-абсурдно звучи женскородовото съществително. Така че ако има някакви идеи как да изчистим „професорка“ и „президентка“ от подигравателното им звучене, аз гласувам с две ръце за запазване на женския род при съществителните, назоваващи професии/титли.

  • един от начините е носещите съответните титли дами да се постараят да не бъдат обект на чак толкова много и непрекъснати подигравки 🙂

   • Това предполага, че те са 100% виновни за подигравките, когато най-често истината е точно обратната. Човек рядко може да контролира изразите на предразсъдъци срещу него, а и не би трябвало да се очаква да го прави – трябва да се очаква хората да не се отнасят с предразсъдъци.

    • пред-разсъдък.

     характерен е за хората, които не могат да разсъждават самостоятелно. след като те това не го могат не виждам как да искаме от тях да взимат самостоятелни разумни решения. и други подобни.

     да продължавам ли?

   • Не задължително.
    Например ако някой се отнася с предрасъдъци към друг, просто защото не е научен на по-добро или е дете… ситуацията никога не е черно/бяла.

    Разбира се, ако говорим за зрели хора, които просто си забиват главата в пясъка, о, да, носители са.

 9. Pingback: За един по-добър унисекс свят | Bulgarian Blog

 10. Pingback: Marfa: За един по-добър унисекс свят « HEIL GRAMMATIK!

 11. Pingback: Marfa: За един по-добър унисекс свят « HEIL GRAMMATIK!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s