Quo vadis, vulva hypnotica?

Чистата ми човешка радост, породена от спасяването на чилийските миньори, беше ненавременно помрачена от откритието, че Пернишкият университет по телекомуникации, компютри и архитектура не се казвал съвсем така, че не стига това, ами безвременно и спонтанно бил наречен Европейски политехнически университет в Перник. А щеше да е толкова хубаво да си остане така, както бе речено изначално! Нали се казва, че това, което първо ти дойде на ума, идвало направо от сърцето? Следователно, каква е причината внезапно да смени гордото си наименование? А вече виждах филиала на катедрата по Зимбабвийска архитектура, средиземноморска педагогика и албано-литовска алопатия, който без съмнение скоро ще се открие я в Каспичан, я в Сунгурларе, но както е тръгнало, с далеч по-неитересно име.

Но все едно. Честито. Най-сетне България се сдоби с 52-рия си университет, от който, без съмнение, изпитваше неистова нужда. Нали и хората, които не са успели да влязат в търговищкия филиал на Варненския свободен университет също трябва да има къде да завършат заветното “вишо”? Плюс това този университет е уникален и с нещо друго, освен с първото си (и апокрифно по същност, но не и по дух) име, с което, подозирам, ще остане за поколенията. Само този университет не мрънкал за пари, твърди министърът на образованието. Колко хубаво! Значи в този университет ще се развива нàука! И нека помълчим пред словата на новия доктор хонорис кауза:

„Тук виждам около 70 студенти. Рано или късно ще дойде и метрото до Перник, магистрала вече имате. Кварталите Люлин, Модерно предградие и Нови Искър в София по магистралата по-лесно ще стигат дотук вместо до Софийския университет“.

Мълчите ли още? И правилно. Така трябва. И аз така мълчах, когато за пръв път гледах „Смело сърце“ и слушах как Мел Гибсън надъхваше шотландците с „Виждам армия от победители!“ или каквото там беше. Сигурно лично ще го издълбае това метро премиерът, а ако трябва – на гръб ще им го пренесе. Между другото, дали университетът не трябва да влезе в Гинес като рекордьор по най-скоростно присъждане на титла? Така де, висшето учебно заведение още не съществува, дето се казва, но Борисов вече е доктор на ПУТКА. Което вероятно осигурява благословията за откриването на катедрата по Гинекология, аномални латентни електрофорези и народна акапела с филиал в село Остра могила.

Във връзка с горното, понеже една приятелка скоро ще ражда, дай Боже, сериозно я навиваме да покани г-н д-р премиера да дойде и тържествено да пререже пъпната връв на бебето. Дали той би се съгласил?

8 коментара за “Quo vadis, vulva hypnotica?

 1. Хранилка за пенсионирани професори, доценти и политици които само ще се водят на списък, а упражнения и лекции ще се водят от световно неизвестни асистенти.

  А началната абревиатура действително звучеше впечатляващо.

 2. Бях замислила текст в същия смисъл, но си го казала прекрасно. 🙂
  Аз значи ще се посветя на темата за заветното вишу. 🙂

 3. За заветното вишу трябва не тема, ми цяла съвременна Илиада да се изпише. Многотомна. И някой ден, когато звездите се подредят подходящо, ще си излея душата. Ще им се и на университетите на глава от населението, ще им се!

 4. Аз потресена немея, но на геният народен не можеш му запуши устата:

  „– Какво си завършил?
  – Компютри.
  – Къде?
  – В Европейския в Перник. „

 5. Поздрав. Отдавна не се бях смял така. Няма ка да не ми мине през главата, че е време да се отоговори подобаващо с основаването на хуманитарен университет по йезуитство. Като може би е правилно първия доктор хонорис-кауза да е жена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s