Понеделнично

Нова седмица, нов късмет. Конкретно тази започна с научен експеримент, проведен върху група гербери, целящ да докаже пряката връзка между жегата и повяхването на венчелистчетата на споменатите цветя. И ето как точно повяхват венчелистчетата:

Въвеждането на данък „училище“ е най-новата идея на властта за пълнене на общинските хазни. До 2% върху доходите ще отиват в кметството, където учи детето.

Предложението е огласено от зам.-министъра на финансите Владислав Горанов по време на заседание на Министерски съвет, съобщи агенция „Стандарт Нюз“.

Събраните пари ще отиват за улици, детски градини и паркове.

Оттук. Значи, с парите от училищния данък ще поправяме например дупките в асфалта. Ми добре. То и аз вчера от жегата, докато се борех да преведа един текст от английски, написах „турка“ вместо „пуйка“ и известно време се чудих какво не е наред, та предполагам, че и тук случаят е от подобно естество.

Advertisements

5 thoughts on “Понеделнично

 1. Стандарт нюз четат стенограмите на МС с 1 месец закъснение или ти сега просто зачепкваш темата?

  За да е коректно всичко трябва да уточня няколко неща:
  1.Това е искане на НСОРБ.
  2.Има два варианта – единият е да се дадат 2% от 10-те %, като се запази финансирането за делегираните от държавата дейности. Това би означавало няколко крачки назад в „децентрализацията“. Стандартите за делегираните от държавата дейности именно затова се създадоха, за да може държавата изцяло да поеме отговорността за тях. Отделен е въпросът, че за някои дейности сатндартите са недостатъчни като размер.
  Вторият вариант е именно обясненият от г-н Горанов – към съществуващият данък да се добавят 2% за общините. В този случай обаче би следвало да отпаднат със сигурност стандартите за делегираните от държавата дейности и да се оставят да се оправят общините сами. Това води до връщане с 8 години назад.

  Аз лично съм против и двата варианта и съм по-скоро за това стандартите реално да покриват разходите за всяка дейност, без да се налага на общините да дофинансират със собствени средства.

  Спирам, че по тази тема мога да ви загубя целия ден в обяснения.

 2. Баси наглостта.
  Разбирам, да отиват парите за ремонти в училищата, или за добавка към заплатите на учителите, или където и да е другаде, в многото дупки в образователната система.

  Ама какво общо имат пътищата с образованието?
  А и всеки лев, даден за запълването на дупките по пътищата до сега по правило отива за запълване на нечии бездънни джобове.

 3. Напълно съгласна с Любо.
  Също препоръчвам четенето на тази стенограма без любезната и закъсняла помощ на Стандарт нюз. Защото в нея същият Влади Горанов (зам. мин. фин) съобщава в прав текст как Мин.фин. гледа на т.нар. „резерв“ на НЗОК, който е 1/2 милиард лв. На мен ми настръхна косата от тази част на разговора в МС.

  Ей тук се публикуват стенограмите. Общо взето до 48 ч. след заседанията. Което е един от малкото актове на настоящетото правителство без прецеденти в предишни правителства, които заслужават похвала.

  http://pris.government.bg/prin/document_browser.aspx

 4. Pingback: Понеделнично

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s