Механикът

Участват:
Долф Лундгрен, Бен Крос, 90% от столичните театрали, Мария Илиева, Любо Ганев и София. Столицата тоест.

Сюжет:
Началото ми се губи, но действието се развива в Русия. Злият мафиот Саша (в ролята: Иван Петрушинов) избива цялото семейство на Николай Черенко (Долф Лундгрен това) пред очите му, ама не разбрах защо. В резултат Николай Черенко заминава отвъд Голямата Вода, където започва да работи като автомеханик. Пак там, в Щатите, едни Лоши отвличат едно Американско момиче и го пращат за бяла робиня в Русия при злия мафиот Саша (когото Черенко мисли за мъртъв).
Майката на Американското момиче намира Черенко  и го кандърдисва да иде да спаси дъщеря й. В началото механикът отказва да ходи по Русиите, за да спасява американски момичета, но майката му казва, че баш Саша е отвлякъл щерка й и нашият се навива.

Като отива в Русия, се среща с Уилям Бъртън (Бен Крос), който е американец, но не разбрах какъв го дири в Санкт Петербург (в ролята: София). Все пак въпросният Бъртън поддържа гореща и донякъде едностранна връзка с проститутката Наталия (Мария Илиева), която работи при Саша. Накратко Бъртън и Черенко се ашладисват, събират другари и хукват да спасяват Американското момиче. Докато се размотават из Санкт Петербург, те се возят на такси, пилотирано от Руши Видинлиев. По едно време се мярка и Йоана Буковска, ама много епизодично. Но, да продължим по същество!

В момента злият Саша седи в компанията на няколко момичета. Той е много зъл. Има белег отляво на лицето, гледа „Ну, погоди!“ и се смее, докато е прегърнал няколко мурви. Влиза един зъл злодей, негов охранител, който му казва нещо от сорта: „У н.а.с. ессст. про-бле-ма!“ Саша му отговаря нещо в смисъл да се оправят с проблема и продължава да си гледа мултипликацията. Злият злодей – гадиборд обаче успява да вмъкне името на Николай Черенко. Това вбесява Саша, който извиква ААААААААААА, събаря де що има по масата и общо взето става ясно, че ще се лее кръфф.

В това време Николай и Бъртън участват в няква престрелка нейде из района на Президентството, обаче се мятат на един мотор и се оказват внезапно по крайбрежието на Нева. Междувременно ухиленият Дмитрий (Деян Мачев – оня, дето прилича малко на Дани де Вито де), води при Саша очевидно надрогираното Американско момиче. Саша побеснява, че момичето е толкова неадекватно, наритва здраво Дмитрий и праща бялата робиня при Наталия (Мария Илиева), за да бъде вкарана в употреба. Наталия дава няколко безценни съвети, докато слага жартиерите на жертвата. Казва й, че докато онея я обладават, тя да си избере едно чисто местенце на тавана, да го превърне в своя крепост и да се скрие там. Тя самата тъй правела. Много драматичен момент.

Как да е, наште с помощта на именно тази Наталия все пак успяват да измъкнат Американското момиче от злодеите и хукват към руско-финландската граница, като по пътя спират за кратко някъде в района на Долни Богров. Там един циганин (Андрей Слабаков) им оказва забравих вече каква помощ.

Междувременно, в битката за Американското момиче жертва пада един от добрите, дето е прострелян в крака и губи много кръв. Наште спират много наблизо до финландската граница (някакво село около Бусманци според мен), за да подирят лекар. Към спретната им дружина там се принаждат и други хора. Като цяло се получава доста добър отбор и спят хор. Последното го разбираме когато дружината се натрясква с водка и лекарят (Виктор Бойчев) почва да пее „Конь“ на Любэ. Не пие само Николай. Това прави впечатление на Бъртън, но му обясняват как Саша му е убил семейството, та оттогаз нашият се променил и вече не е типичният руснак.

Утрото настъпва. Лошите идват в селото. От колата вадят пребитата Наталия (Мария Илиева, да припомня), която почва да вика сърцераздирателно „Бъртън! Бъртъъъън!“, обаче Саша я застрелва в гърба пред очите на въпросния. Бъртън освирепява. Настъпва Ебаси И Епичната Баталия™, в която той взима дейно участие, като събаря един стобор, дето и без туй едвам се крепеше на мястото си, а накрая убива някакъв, дето според мен всички се изредиха да го убиват и той постоянно мреше.

Всеки от участниците в баталията си заплю по едно кьоше и започна да дебне другия оттам. Един от Добрите например се завря в обора при кравите. Много дълго и продължително време лазеше под добичетата, надничаше иззад гърбовете им, изпод опашките им, около виметата им и като цяло ужасно ги депресира. Обикаля къде десетина минути от крава на крава, докато не видя на двора един, дето според мен Бъртън го очисти преди малко. Тоз въпросния Лош си чистеше подметката от органичен отпадък от храносмилателната система на едро преживно животно, обаче нашият го гръмна безмилостно. Лошият пак умря, но уцели Добрия в крака.

После пък един се укри в клозета, обаче наште го нацелиха и го убиха. Любо Ганев в черен костюм се опита да убие семейството на доктора и да похити Американското момиче, но докторшата го гръмна в слабините и го стреля, докат не й свършиха патроните.

Навън борбата е безмилостно жестока. Появява се Виктор Чертов (Николай Сотиров), който носи парите, дето са за награда за момичето, петстотин бона. Сашата му взе куфарчето, гръмна го и също се упъти към клозета. По пътя успя да похити Американското момиче, дето се опитваше да помогне на оня човечец с простреляния крак, но тогава идва Николай.

Саша насочи пистолет към Момичето, а Николай насочи кремъклийка към Саша. Саша взе да гърми, ама му свършиха патроните. Момичето го одра по лицето и избяга. Николай таман да го гръмне и той, ама и на него му свършиха патроните. Обаче зареди по-бързо пушкалото и накрая пречука мафиота веднъж и завинаги. Остави парите на дружината и се отправи към залеза.

Момичето беше съпроводено до руско-финландската граница, дето майка му го посрещна. На финала се вижда Николай, вървящ на фона на храма „Василий Блажени“ в Москва…

12 коментара за “Механикът

 1. Марфа, няма нужда вече да си даваме парите за филми, ти победи и пиратството, преразказа филма и го направи в пъти по-интересен от колкото е, горд съм че съм Българин вече, (щото и ти си).

  Благодаря ти, предлагам да направиш подобни подобрения за сички нови заглавия, започвайки от The last Airbender.

  От една страна неяма да ни болят главите (от пустто 3д) и от друга получаваме не само съдържание, но и вместен критичен поглед на слабостите на режисьорската работа. Похвално!

  И така, с нетърпение очаквам преразказа за „Последния духач“ (тук малко се обърквам, защото не съм наясно какво точно е airbender), както и смелите приключения на Никалъз Кейдж в шедьовъра (или поне шедьовър ще е онова, в което ще превърнеш ти този не до там добре скалъпен филм) „Сезон на вещици“.

  Merci предварително.

 2. Добре. Само да се кача пак в междуградски автобус, в който са пуснали въпросния филм и ще го преразкажа. Яд ме е само, че упорито проспах (на няколко пъти) началото на един екшън, а после по недоглеждане се събудих на края му, та не съм много в час, но там ставаше дума за следното.

  Някъв пич защитаваше компютри, като им слагаше парола на биоса. Обаче по едно време щатското правителство изобрети една програма Ашелон, дето уж пазеше хората, но всъщност пращаше смс-и на разни там и ги караше да се самоубиват по невнимание. Та накрая пичът победи програмата, която се беше скрила в някакъв хамбар нейде из Индиана (май), като я съкруши с логическа задача, понеже не успя да я пречука като използва паролата на биоса. Задачата беше нещо в следния стил: тъй като програмата беше създадена да пази американските граждани, но всъщност за една бройка да ги изпопречука, тя изпадна в недоумение и се самоизключи.

  И май накрая добрият се оказваше руснак, но не съм много сигурна, щото проспах тоя момент и като нищо някой друг от героите може и да беше руснак. Идея нямам.

  • Бяха я превели като „Ашелон“, но не знам как е в действителност, щото звук не се чуваше, а и аз се старах да проспа колкото се може повече от фабулата, та съм невежа за Истината. 😀

 3. Ммм, това ми е любимата част от първата част на Третия 🙂

  За Гилелс няма какво изобщо да говорим.

  Потърсете някъде на флаш видео изпълнението на Третия с Мицуко Учида, Марис Янсонс и Холандския кралски симфоничен оркестър по случай 120-годишнината на главната им зала в Амстердам, забравих й името. Имаше го в YouTube, но скоро пак го търсих и не го намерих.

  Никога не я бях слушал, защото имам предубеждение към жени, които свирят Бетовен, пък и каквото и да е класическо, но тази жена, Учида, свири като мъж, нищо че е 45 килограма заедно с полата и блузата 🙂 А Янсонс е огън! 🙂

 4. гледането на Флаш видео не е ли незаконно г-не де Уинтър 😉

  Хората трябва да идат в книжарницата и да си купят DVD-то. Ако не, да го заемат от видеотека. Ако не, да идат да гледат в киносалон.

  Дори прожектирането му в автобуса е незаконно, но нашата уважаема домакиня е била принудена да го гледа.

  А междуградските автобуси наистина са не лошо място да поразмишлява човек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s