Болен здрав носи

Вероятно има някаква причина гърците да са били сравнително недолюбвани още от време оно. Например прабаба ми Деспа, гъркинята, много обичала да казва „на грък вяра да нямаш!“.

Само че я прекалиха. Такава масова лудост, каквато се вихри там на юг, светът не е виждал сигурно от Втората световна насам. Не знам колко точно трябва да е лишен човек от инстинкт за самосъхранение, та като се стигне до положение да му кажеш да спре да хвърля масло в огъня и да се заеме да го гаси преди всичко да е изгоряло, той да се вдигне на бунт, защото можело да му станело студено.

Ти му обясняваш в прав текст, че пари няма. Няма. Ей на, няма. Няма и няма. То се вдига на всеоружие, щото да не му вземели 13-тата и 14-тата заплата. Блокадите по българските граници, дето ги изтърпяхме на два пъти и загубите от които сигурно още се калкулират, но пък получихме от Европата само леко потупване по главицата в стил „добро кученце, добро кученце“, въобще няма да ги коментирам. Ама това вече малко ми дойде в повече.

И понеже всъщност Европата няма как да покаже вратата на тоя апендицит, ще трябва да го дундурка. Ще почне да му плаща мурафетите. И понеже солидарността в Европата е понятие основно когато се стигне до плащане, много съм убедена, че ние също ще трябва да поемем дела си в помощта към братския гръцки народ. Гледах по телевизията някакъв чичка, който се вайкаше пред камерите, че ей на, ужас, ще станем като европейците, на които се присмивахме, че ходели най-много по веднъж седмично на ресторант. И затова нарамил факлата и вилата, и поел по пътя на борбата.

Очевидно вариантите за изход не са никак много. Гърците или ще трябва да се кротнат, приемайки например, че годината има дванайсет месеца, в което поне на тоя етап те не желаят да повярват, или Европа ще им покаже вратата, което просто няма да стане, а няма и как да стане, или пак Европа ще трябва да се намеси в ролята на дядо Коледа. И всъщност съм напълно сигурна, че страната, в която максималните заплати са общо-взето колкото гръцката минимална, ще трябва да поеме своя дял, за да може неуравновесеният й комшия да продължи да се забавлява. Надявам се МВФ-то да успее да им затегне бушона, дето отдавна е изгърмял, ама като гледам каква е съпротива… Добре, че ония там не се трогват чак толкова от всенародните протести, но въпросът е ще се трогнат ли гърците от МВФ и ако и когато се трогнат (щото то няма накъде просто, освен ако не искат да хванат гумата и прилежно да си изтрият страната от световната карта), няма ли да е прекалено късно.

Честна дума, тези хора не са нормални. Аз по принцип нямам нищо против стачки и масови народни недоволства. Намирам тези неща за нормални обществени прояви в едно демократично общество. Ама от недоволство до недоволство има разлика бе! Дето се вика, едно е да искаш качеството на тока да отговаря на цената му, да речем, съвсем друго е да се сърдиш, че в кръчмата не ти дават да ядеш и пиеш на вересия. Ей, луда работа.

6 коментара за “Болен здрав носи

  1. Пред неколку недели, јас објавив две колумни на мојот блог на иста тема:

    Десет видови грчки глупаци: http://blogatash.wordpress.com/2010/03/16/%E2%99%A6-%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BB%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%86%D0%B8/

    Уште десет видови грчки глупаци:
    http://blogatash.wordpress.com/2010/05/06/%e2%99%a6-%d1%83%d1%88te-%d0%b4ece%d1%82-b%d0%b8%d0%b4ob%d0%b8-%d0%b3p%d1%87k%d0%b8-%d0%b3%d0%bb%d1%83%d0%bfa%d1%86%d0%b8/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s