Нещеме ГМО 2.0

Нови материали, които не са в съответствие със страха, който тресял 98% (?!?!) от българите, че ГМО-то ще ни изяде, преди ние да сме го изяли.

Първият материал, на който искам да наблегна, е колкото и да е странно, от в-к Стандарт. Да, да, знам. Озадачаващо, но факт. Оказва се обаче, че по някаква причина точно в този вестник са си отчували журналист, който не е склонен да търчи по следите на поредния слух за тровеща земите ни краставица с гени на кралска кобра, ами вместо това по случайност е взел интервю от човек, който хич да не е, поназнайва за ГМО-то малко повече от средностатистическата бгмама. Така че ви представям линк към интервюто с доц. Божин Божинов, взето от Таня Киркова: Психозата около ГМО гони младите учени. Статията е от 4 февруари т. г., но някак е останала удавена в морето от псевдоекологичен активен неолудизъм, заляло напоследък малката ни по размери територия.

24 ЧАСА също поднасят изненада със статията си Невежество пали бунта срещу ГМО. Тук от особен интерес са и някои от коментарите под материала. А авторите им едва ли са виждали живо ГМО през живота си. Докъде ли ще стигнат, ако наистина започнат да го консумират?

Отново от Григор Гачев: Още за ГМО, и още неща и пак от него: И още за масовите заблуди и мании.

Следващият материал е Аз всъщност искам просто да се мисли, написан от Нуша.

Още една и още по-добра статия на Itilon: Манипулацията ГМО II: Как се формира консенсусът. Препоръчвам ви я много горещо.

Няма да пропусна и wiki-то, отпочнато пак от Григор Гачев, с идеална цел разплитането на някои масови заблуди. За начало имаме Опасност от ГМО, но аз лично чакам и статия за ваксините.

Advertisements

6 thoughts on “Нещеме ГМО 2.0

  1. Марфа, нещо си се объркала, хората (демек масите) вече им е скучно това за ГМО, честно, само някакви запалени блогъри със кучна работа и съответно свободно време на работното място пишат ли пишат за тези неща. Инак кой ли ми е дремело първоначално, освен може би БГмамите, те и без друго скучаят докато бебето спи, нали са в майчински…трябва да има някаква интрига. нещо което да развълнува скучния им ден между врещятото чудо в кошарата и мръсните пелени. Така де… като премина глобалното затопляне деой ГМО, то премина, сега чакаме с нетърпение новия хит. Hint: http://storyofstuff.org/bottledwater-teaser/ това може да се окаже примерно интересно. Дам… А може и друго да е, но ей така, за тест, що не го постнеш при мамите, филмчето излиза утре, може и да подейства, знае ли човек… това във връзка и с тоята 10 литрова туба вода която си помъкнала по улиците.. бедната марфа, мисля да ти подаря една количка от тези бабите дето носят с тях бутилката с пропан-бутан до газостанцията, да не мъкнеш.

  2. Значи, мисля, че вече уточнихме, че имам акции в Монсанто, поради което имам достатъчно свободно време, за да пиша за „тези неща“. Всъщност, аз много малко съм писала за тези неща, но колкото акции имам – толкова. Ако толкова ти е интересна реакцията на средностатистическата бгмама, поствай си ти във форума им. А колкото до простотията ти с бабите и количката – в момента съм много изнервена поради проблеми от лично естество, които не смятам да правя публично достояние, та поради тая причина няма да напиша това, което много ми се иска да ти напиша, защото ако го направя, вероятно ще се получи грозно и ще съжалявам. Но тъй като добре владееш каруцарската проза, драги ми Петърчо, ще оставя на въображението ти да попълни многоточието: …

  3. Здравейте! Отдавна чета блога, заемам същата позиция за ГМО-страха (и изобщо по 99% от мненията ви, 1% оставен за статистическа грешка:)), но съм и бг-мама, та реших да поствам, че стига майтап на гърба на мамата. Поздрави и почитания!

  4. Здрасти, бг-мамо! 🙂 Факт е, че по-правилното би било да се казва „както искат НЯКОИ от бг-мамите“ примерно, щото това „всички бг-мами“ е малко като „всички ГМО-та по цялото земно кълбо“ и ако в бъдеще ми щукне да пиша пак някакви такива, ще се постарая да не слагам бг-мамите под общ знаменател. 😀

  5. Проблема с ГМО е че веднъж засято с него неможеш повече да посееш нищо нормално в района, а и заразява околните засети култури. А и в икономика базирана на петрол който не се знае още колко ще го има не е много разумно да си прецавкаме и без това малкото земя. Инче който иска да си яде ГМО на воля.

    • А, пак се върнахме в началото.. А бе аман бе! Айде проявете накрая някаква креативност, да му се не знае! С какво заразява културите ГМО-то? С гени? Как точно заразява околните култури с гени? Царевицата как ще зарази с гени черешовите дръвчета? Как тъй не можеш да посадиш нищо нормално района? Защо не можеш да посадиш? Кой ти каза, че не можеш да посадиш? ГМ-рапицата, от която се прави био-дизел, ядеш ли я? ГМ-памукът за ядене ли се ползва? ГМ-маслодайната роза чай ли ще си вариш от нея?!

      И въобще, айде и малко мисъл, за разнообразие, бива ли?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s