Нещеме гемео! Нещеме гемео!

Понеже се оказва удивително лесно човек да поеме по пътя на борбата, особено ако е чел изключително еднообразни публикации по дадена тема, без да подири алтернатива, в тоя пост ще дам линкове към по-различен поглед върху новото зло – ГМО-то.

Предупреждавам, че линковете не водят към статии, в които ще прочетете как озверели за кръв картофи нападат индиански селца в Андите, как кокошки, хранени с ГМ-царевица стават стерилни и после снасят яйца, от които се излюпват птеродактили или как всеки, който сглупи да засее нивата си с ГМ-култура получава шок, когато получава двойно по-нисък добив, но пък е разходил тройно повече средства, което не му пречи да повтаря и потретва упражнението, докато накрая не се самоубие зрелищно. Така че ако очаквате да прочетете нещо такова, ще се разочаровате. Казвам го, за да не загубите безценното си време и да продължите да четете статии, според които стерилното иначе ГМО заразява околните култури, превръщайки ги и тях в потенциални ГМО-та.

Размисли около ГМО – Григор.

Само да не ни пораснат опашки – Бегемот

ГМО-легенди и митове – Бегемот

Кръвожадните картофи идат – Бегемот

Манипулацията ГМО I – Всички знаем, че… – Итилон. Авторът обещава да продължи темата.

Опасни ли са ГМО – Петко Физиев.

В някои от статите има достатъчно линкове към сериозни публикации и изследвания, посветени на проблема.

Ако попадна и на други такива мнения, ще ги оповестя с готовност.

Advertisements

23 thoughts on “Нещеме гемео! Нещеме гемео!

 1. На нас не ни стана ясно обаче следното: Вие Марфа, на какво мнение сте по този въпрос?
  Между другото в нито една статия няма линк към сериозно научно излследване, има линкове към други сайтове където отново има сумирана информацийка, поднесена ей така.

  Тук вече не става дума за наука, истини или нещо такова, става дума за ВЯРА. Нещо като религиозната вяра, идва един човек и ти казва едно нещо и ти или ще му повярваш или няма, за да си малко по-вярващ трябва да има и страх, та нека събудим съмнението и притеснението, те ще родят страха и после ехе лесна работа.

  Това, което всъщност се случва е онова, което се случваше и преди. науката напредва, тя прави само едно – открития, после кой как ги ползва е съвсем отделен въпрос. Кой какво решава да оповести – също. Щом нашата бедна държавица не може да тропне с краче, да изиска проби и реквизит за повторение на експериментите и не обнародва цялостно резултатите та да може всички ние да имаме мнение (е, вероятно леля Кина ще иска някой да й преведе какво пише по тия значи, такова, резултати) то значи ние ще трябва да имаме мнение, което се базира на вярата. Или на логиката. Тук посочените линкове работят с логика (повечето примери). Е, аз пък глдах ТЕД Индия и знам, че логиката по отношение на нашето здраве е в 68% грешна. Така че давай да го караме на вяра и дано Бог е снас… Амин.

 2. Петър, нали цялата галимация е като с Глобалното Затопляне, информацията, която е в полза на ГМО се смята за манипулирана, изкривена и невярна. Също както и информацията против ГМО.

 3. Петър, аз съм със смесено мнение. От една страна не смятам, че трябва тутакси ей сега и въобще още на минутата да изпозасеем де що поле намерим с ГМ-култури, просто щото е модерно и някой някъде е казал, че е много евтино, от друга страна не смятам, че ГМО-тата са аватарът на вселенското зло. Когато имам време, ще предложа няколко материала на английски, които могат да се намерят в бази данни, за които се иска абонаментен достъп и какъвто аз по стечение на обстоятелствата имам. >Те тука изследване за един ориз<. Също изисква регистрация, но е безплатна.

  Препоръчвам линк от статията на Итилон: >цък<. Води към блог-публикация, в която обаче има наистина голям брой изследвания по въпроса.

  Целта на този кратък материал обаче не беше научен доклад върху полезността на ГМО-то. Написах го, за да предложа линкове към статии, които застъпват противоположно на свободно разпространяващото се в момента мнение за това „дяволско изобретение“. Не смятам ей сега да засея ГМ-мушката на терасата, но не виждам и защо трябва да се поддавам на паника от нещо, за което някой казва, че е ужасно вредно, понеже го чул от друг някой, който пък чел, че ако храниш мишка с царевица и тя става стерилна, понеже и царевицата била стерилна. Къде го е чел, кой как точно е провел въпросното изследване, провел ли го е въобще – не е ясно.

  Че това ми беше мисълта де, искам да кажа.

 4. Написах наскоро в моя блог обзор на няколко научни публикации по темата:

  http://www.petkofiziev.com/2010/02/blog-post_17.html

  Скоро ще има още. Според мен спекулациите с ГМО от страна на еко организациите са огромни. Всяват някаква масова психоза, без да имат реално почти никакви научни доказатества. Не защитавам Монсанто и останалите. Техният монопол очевидно не води до нищо хубаво. Но трябва да има по-сериозни изследвания, на базата на които да се решава кои ГМО да се използват и за какво. Всичко останало е несериозно и лицемерно.

 5. Марфа, а ще пуснеш ли публикация посветена на самия проблем, склоността на измисляне на Торбалани и паника, заклеймяване на всяко нещо, което по някакъв начин се различава от досегашното? 🙂

 6. Редно е да се спомене и официалната позиция на асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) по въпроса:

  http://www.azpb.org/index.php?p=home&id=179

  На аграрен университет – Пловдив

  http://agro.bg/topical/article19449.html#%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5

  Както и личното мнение на доц. Божин Божинов, Декан на факултета по агрономия в Аграрния универсисет в Пловдив.

  http://razkritia.com/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%BB/

  Техните мнения бяха заглушени от анти-ГМО активистите, които къде по-успешно, къде не толкова правят ЦЕНЗУРА на всички несъгласни с тяхното мнение:

  http://www.facebook.com/group.php?gid=109230254078

  http://svetliospace.wordpress.com/2010/02/20/bgmamma-censorship/

 7. глей са – представете си че аз, известен в дамските среди като красив, интелигентен, че и скромен мъжкар правя заварка с красивата, интелигентна, чаровна и т.н. кака блу. в резултат на което се появява дъщеря ни, която всъщност, ако се замислите, е генно модифицирана – на три години е секси, с коса до кръста, плещи като дърто, пее на три гласа и пише романи, нали така?

  бедата е, че братчеда манго, който е сертифициран олигофрен, пие по три патрончета за закуска, нема зъби по рождение, както и главен мозък прави заварката с айше, която е плешива, притежава стабилен с нищо нелечим псориазис, както и няколко вида неизвестни на науката срамни гъби. в резултат на тази заварка се появява ангелчо, който също е генно модифициран, не е ли?

  та мислата ми е: всички ние, които дращим тука, сме генно модифицирани по един или друг начин. въпросът е кой кого (или какво) ще избере.

  хау!

 8. Бат Пепо, аналогията не я бива… Виж, ако правиш секс с алигатор и се пръкне поколение, и това поколение е плодовито, ей на това му викам аз генно-модифициране. Ама ти правиш секс със собствения си вид, назадничав елемент излезе, тц-тц!

  За феновете на ГМ-храните: нито са особено продуктивни, нито са полезни особено за околната среда, пак трябва да ги пръска човек, маани. Няма и гладуващите да изхранят. А мишките в една публикация са показали, че имат някакви смущения в имунната система. Та викам засега ГМО-тата да си останат в лабораториите и някакви опитни полета. Ще видим какво ще им стане на американците след 40 години и тогава да решим.
  От друга страна който иска да яде ГМО-та, мисля да няма проблем за това, да се пускат на пазара царевички, картофи, соя и т.н. със съответните етикети. Внос от САЩ и Бразилия. Да знае човек и да яде според собствените си вярвания. Струва ми се само, че никой от шефовете на Монсанто и Сиджента не яде ГМО-та. Що пък аз да ги ям?
  И отново: искат се наистина научни доказателства според които ГМ-храните НЕ са вредни. А не че, вижте сега, нямаме доказателства че са вредни. Ами ако изплуват такива? Ако се окаже като с ДДТ? Ми да вземе да ми стане нещо, после какво, кой ще е виновен, да го съдя, та да му взема апартаментчето и да затъне цялата му рода в дългове?
  И така, мисля да предложа следното: 1. Феновете на ГМ-храните да ги ядат за 40 години. Ако нищо не им стане, може и да вземем да ги садим. 2.Искам списък с защитници на ГМО-тата, които гарантират с цялото си имущество и тежки дългове в пари за децата и внуците, че ГМ-храните са безвредни. Ако нещо се преебе, ще ми плащат здрави обезщетения.
  Иначе е много лесно, искаме какво ли не, но не си залагаме гъза. Много е лесно да даваш акъл, когато няма да те споходят никакви последствия от грешките ти.
  И щом някой не иска ГМО, то той си носи последствията, каквито и да са те, и каквито и причини да има въпросния враг на ГМО. Нали е демокрация? Враговете на ГМО не искат кой знае какво. Искат контрол, искат гаранции, етикиране, ограничения за отглеждане около защитени зони и т.н. Ама не, те учените да решават какво да се прави. Сякаш като се приеме тоя закон само учените ще ядат ГМ-соя, а останалите ще пируват с био-продукти от Германия и Италия. В този случай всички са в кюпа и следователно решението трябва да се вземе с мнозинство. Въпросът може би не е експертен когато нещо опира до кухнята. Странно, но нашенските политици обичат да обръщат нещата. Проблемите, дето трябва да бъдат решавани от експерти се разгласяват и става масово плямпане по въпроса (например за БАН), а неща, които засягат всеки от нас се обявяват, че са решими само от експерти (например да членуваме ли в НАТО и ЕС – нямаше референдуми за това).

 9. „А не че, вижте сега, нямаме доказателства че са вредни. Ами ако изплуват такива? Ако се окаже като с ДДТ? Ми да вземе да ми стане нещо, после какво, кой ще е виновен, да го съдя, та да му взема апартаментчето и да затъне цялата му рода в дългове?“

  най-много да ти разбие философската тиква, хахаха

  на мен няма да ми липсваш ако ти стане нещо от гм-храна, но виж за човечеството не знам 😉

 10. @Xunap

  Не може да имаш сигурно доказателство, че нещо (каквото и да е) не е вредно. Защото всичко може да бъде вредно.
  Няма 100% доказателство, че и мобилните телефони не са вредни, но няма доказателства и за противното. И в крайна сметка ги ползваме.
  Доколкото знам, във времената на ДДТ идеята за проверки и сигурност е била доста по-хлабава.

 11. Хипар, дотук враговете на ГМО основно не искат ГМО. Под никаква форма. Щото ще отрови земята, а освен това не е прилично домат да се съвокуплява със сьомга. После не го искат, но не чак в никаква форма, ами ей така, защото заради ГМО-то Индия ще си го вземе. После всъщност не искат не точно ГМО-то, което пак не го искат, но не искат най-вече Монсанто, щото всъщност то трови индийците и е направило Агент Ориндж. Не че индийците мрат точно от ГМО, ами защото Монсанто ги фалирало. Да не забравяме и че Пърси каза, че откак сеят ГМО-та, добивите спаднали наполовина, изкупните цени намалели, а началните инвестиции се покачили (?!?!?!)

  От друга страна обаче е добре за природата да се ползува био-дизел, който за съжаление по конвенционален път и от конвенционални растения трудно се добива. Затова ще сеем маслодайна култура като рапицата, която иначе не произвежда особено полезно за консумация масло, но за дизел виж, по-бива. Но тъй като дори по цял ден и на всеки ъгъл да сеем рапица, пак няма да можем да задоволим глада от био-дизел, на някой му щуква да направи въпросната рапица по-маслодайна от обичайното. Но пък така тя е ГМО и ще отрови съвсем пряко земята (ни) и освен това ще изтреби индийците… И става малко затворен кръг.

  Сега, аз не мога да разбера нещо. Да го оставим Монсанто. Ясно е, че са от лошите. Това, колкото и да е странно, го казвам без ирония. Съвсем определено не храня никакви симпатии към тях по много причини и оранжевият агент е само една от тях. Да речем, че аз и мойта малка компания (дет я няма) се заемем с проучвания и развъждания на ГМО-маслодайна роза. Това ще предизвика ли същото всенародно недоволство, със същите призиви за подкопаване на капитализма (не че ме учудва, по света еко-организациите обикновено се намират в крайно лявата част на политическия спектър) и замяната му с по-справедлив строй (пак ли бе?!), ще стимулира ли създаването на научно популярни филми, в които роза се съвокуплява с белодробна медуза, ще има ли плакати, връз които озъбени кръвожадни рози ще плашат децата?

  Всъщност нямам желание ей сега да зарупам генно модифицирани краставици, точно както не ми се ядат и пластмасовите червени ягодообразни нитратни образувания, които в момента са по пазарите. Но примерно не виждам нищо лошо в картофа „Амфлора” например. Да кажем, че по тоя начин току-виж се намерила алтернатива за производство на хартия, дето ще спаси тропическите гори. Хипотетично казано. Анатемосването ей така на сляпо рядко води до добри резултати. А в уравнението „Монсанто са лоши, защото са направили ДДТ, но Монсанто правят ГМО-та=>ГМО-тата са лоши“ определено има нещо сбъркано.

 12. Извинявай, няма да последвам ликновете сега, няма и да чета коментарите. Просто исках да ти кажа, че много ме кефи стила ти на писане / и на мислене/ и дори и да не съм, веднага се съгласявам с теб:)) Изрази като: „докато накрая не се самоубие зрелищно“ или „озверели за кръв картофи нападат индиански селца“ много ме радват, благодаря!:)

 13. С риск да изглеждам като абсолютен глупак или не знам какво точно, ще задам следния въпрос: „Защо когато на природата не са стигнали милиарди години да измисли тези толкова „полезни“ организми, се налага хората да ги правят?“

  Мисля, че природата си знае много добре работата и няма какво да я насилваме… след няколко милиона години живот и здраве ще си има от всичко… въпросът е нас дали ще ни има като вид дори след няколко хилядолетия… 🙂

  • Пич, въпросът не е глупав. И аз се чудя, защо природата за толкова много време не е изобретила телефона, компютъра, четиритактовия двигател с вътрешно горене, самолетите, влаковете, метрото, интернет, електричеството, хартията, пластмасата, асансьора, луминисцентната лампа и т.н. Като се замислиш, еволюцията не е успяла да произведе дори и нещо толкова просто за нас – хората, каквото е колелото като средство за предвижване. Естествено, че елементи от всички гореизброени неща се срещат в една или друга биологична система, но все пак.. За всеки, с евентуално изключение на аскетите фундаменталисти, би трябвало да е очевидно, че винаги сме живели в свят, който „неестествено“ е подобрен в един или друг смисъл от нас самите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s