ГМО

Понеже темата е модерна, пък аз не ща някой да си рече, че съм старомодна, рекох да се изкажа.

Принципно съм против. Предпочитам да ям домат с вкус на домат, пък макар и да не е толкова лицеприятен на външен вид, отколкото да набивам красива и лъскава найлонова торбичка. Освен това нахлуването на подобни продукти, не само ГМО-та, ами свръхобработвани с разнообразни хербициди и торове, прави нормалната храна значително по-скъпа.  Превръща я в лукс. И като капак, твърде малоумно ми се вижда толерирането на производството на практически неунищожими с конвенционални средства растителни видове. Тоест, все си мисля, че би било по-умно да се наблегне на създаването на хербицид, който трепе примерно троскота, но е безопасен за разните му там култури, вместо да се набляга на създаването на култури, дето и с белина да ги полееш, ще си щракат с пръсти. Образно казано де.

Advertisements

21 thoughts on “ГМО

 1. добре де само не разбирам защо смяташ, че някой модифицираш генно домата ще го направи безвкусен премахвайки любимите ти гени? а защо и непременно безвкусен, а не по-вкусен… на каква логика ти е базирано мнението? те- „лошите“ искат да ядем безвкусни домати :))))
  аз доколкото знам при доматите специално основната заигравка е да са по-трайни след като узреят, за да не се налага както сега да се берат зелени, за да не се скапят докато стигнат до сергията, хайде познай колко вкусен е домат откъснат зелен и узрял в някой кашон в тир.
  Тъй като всички дават някакви холандски домати за пример – аз съм сигурен че каквито и домати да се засеят в Холандия ГМ и неГМ нямат никакви шансове срещу нашите тракийски домати, поради климатичните особености

 2. Ми… Как да ти кажа, имах шанса да ям ГМ-пипер. Сега, не мога да твърдя със сигурност на какво точно се дължеше вкусът. Ма беше… Не, не точно пластмаса. По-скоро талашит. 😕 Много ще се изненадам, ако се окаже, че талашитът е с друг вкус.

  Факт е, че оранжерийните доматита, дето ги внасят от гръцко през зимата въобще не могат да съществуват в една и всъща вселена с нашите си доматита, както казваш, само че там причината е вероятно съчетание от сорт плюс разни изкуствени торове. Де да ги знам. Не е заради гм. Не съм развъждала гръцки домати. А холандските са гадни. Мисълта ми е, че аз наистина не съм яла гм-домати и наистина не знам какви са на вкус, освен това не знам дали въпросният пипер дължеше вкуса си на това, че е гм или на това, че е торен прекомерно, а може просто да е издънка на не особено вкусен сорт, така че приемам забележката ти и всъщност признавам, че си прав. 🙂

  А „лошите“ де да ги знам какво искат. Искат пари най-вероятно подобно на всеки нормален човек. Обаче съм готова да се вдигна на оружие, ако заради това ми застрашат готините тракийски домати! 😀 (Не че са се засилили де). Ама все пак контрол върху ГМО-тата си трябва. Ма бидейки в България, просто не я виждам как ще стане тая работа

 3. контрол и защита от монополисти като Монсанто е задължителен, но за съжаление темата се измества в тотална забрана, вместо примерно да се въведе задължително етикиране на процента ГМО във всеки продукт тъй като потребителя има право на информиран избор, който обаче в страни като щатите не му се дава поради очевидно корпоративен интерес

 4. Твърдо против съм модифициранто. Няма да забравя това лято бяхме на гости на мой приятел при баба му и дядо му и първата вечер направиха салата от домати, краставици, маруля и сирене. Е, няма такъв вкус, чак се чудех дали не са изкуствени, а точно обратното, това бяха истинските придукти,а тове което съм свикнал да ям е искуственото, без никакъв вкус а подправено с подправки (които сигурно също са изкуствено направени). Понеже видяха старите хора как едва ли не си облизах пръстите та чак ми направиха салата и ми я дадоха за в София да си хапна като се прибера… Твърдо против съм!

 5. Интересно е как и единият и другият отбор отхвърлят противоположните аргументи с обвинението в недостатъчна начетеност. Защитниците на ГМО се отбраняват с “ … но вие всъщност не познавате същността на ГМО“, а нападателите с „…но вие не хаета за потенциалните вреди“! Всъщност аз не искам да съм аграрен доктор или биолог или инженер химик! Искам да имам право на избор! Свободна воля и подобни позабравени понятия! Тук съм напълно съгласна с автора?! Някой мен пита ли ме искам ли да ги ям тези храни? Искам ли да се налага да разчитам на контрол! Че контрол се купува с много пари! Те и за KFC знаят, че си пържат пилето с канцерогенна мазнина, но някой да ги е спрял?! Е там поне имам избор да не си купувам! На ако и царевичката в двора на баба е „обезобразена“ от генните биатлонисти в двора на съседа „крупен фармер моралист“ къде са гражданските ми права! Защо тогава ще забраняват общественота пушене заради „пасивните пушачи“! Дори и да чета опаковките и да избягвам потенциални храни, аз пак се превръщам в „пасивен потребител“!

 6. Никой не оспорва правото на избор, но нека този избор да е информиран. Повечето от аргументите против гмо са основани на предразсъдъци, митове и суеверни страхове. Твърде малко хора си правят труда да разберат тази „същност“, но това не им пречи да протестират. Активното Гражданското Общество звучи чудесно, но граждански натиск, воден от суеверия, не е с нищо по-добър от лобисткия натиск на злия бизнес. Аз лично се чувствам засегнат, когато важни решения се взимат под подобен натиск, защото това засяга и моя интерес. Особено когато аргументите на двете страни са абсолютно еквивалентни, но тъй като реалността е въпрос на гледна точка, това се пропуска. Да се приема либерализиращ закон под натиска на бизнеса се счита за лобистки натиск, който е вреден и недемократичен. В същото време в протестите се включват и производители на т.нар. биопродукти, но това не прави лошо впечатление на никой, макар да е същия лобизъм, но в обратна посока. И това само заради приетата надоверие предпоставка, че гмо е нещо непременно зло и вредно, а каквото и да произвеждаш с представката „био“ в името си е обществено допустимо и трябва да го харесваме.

 7. Айде пак да Ви разкажа, пък Вие си направете изводите!
  Преди няколко години, когато имаше още някакъв контрол над хранителните продукти, на моя много близка донесоха страшно красиви и ефектни пасти и тортички(разни патенца, кученца, зайченца и други представители на фауната и флората). Донесоха и ги да им изработи технически спецификации. Понеже беше заета и производителката на сладкарските изделия не ги бързаше, щото си ги продаваше и без документация, ги вдигнахме с тавата отгоре на двуметровия хладилник. (Горе на хладилника, не вътре.)
  Забравихме ги! След 3 месеца (три месеца) се сетихме за тях. Не бяха мръднали. Е приличаха на направени от оцветен гипс, но не се бяха развалили…
  Близката ми ги описа, изследва и им направи техническите спецификации. На другата сутрин ми ги даде да ги занеса на работата, където имаше няколко служебни кучета. Само, че и кучетата не искаха да ги ядат.
  На въпросът ми, защо и кучетата не ги ядат, близката ми отговори: Не ги ядат защото няма какво да ядат.
  Ето виж, – посочи ми тя документацията – погледни какво е количеството на набухвателите, стабилизаторите, заместителите, консервантите, подсладителите, овкусителите, ароматизаторите и другите Е-та. Просто няма какво да се развали, да се разложи, да се разгради. А какво би трябвало да стане с погълната храна? Разбира се да се разгради, за да може организма да извлече необходимите му белтъчини, мазнини, захари, ензими, витамини и т.н. Само, че в тези „хранителни стоки“ въобще ги няма…
  Какво става тогава в организма???…Доказано е, че са канцерогенни. Защо се чудим тогава, че раковите заболявания се увеличават?
  Ама аз много се разприказвах…. Още от местните хора в Коми знам, че това което кучето не го яде и човека не трябва да яде!
  А Вие яли ли сте ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ ДОМАТИ ? Яли сте, яли сте! И то модифицирани С ГЕНИ ОТ КОСТЕНУРКА !…
  От дяда си Гравитон да знаете, всяка изкуствена храна е вредна. Целта е ниска себестойност, трайност, пристрастяване и висока печалба… Хора бол. И без това планетата е пренаселена. Само, че тези дето печелят не се хранят с генно модифицирани продукти… за тях се произвеждат БИОПРОДУКТИ – естествени.

 8. Мдааа… колкото и да се правим на остроумни и разбирачи, това е горчивата истина! Тровят ни с храните, а в някой градове /като нашия/ и директно с полигони, обгазяване и на никой не му дреме!

 9. >“Предпочитам да ям домат с вкус на домат, пък макар и да не е толкова лицеприятен на външен вид, отколкото да набивам красива и лъскава найлонова торбичка.“

  Интересно, защо противниците на гмо свързват безфкусните зеленчуци с генно модифицираните?

  Безвкусните са резултат от селекция и съществуват от края на 19-и век.

  Илф и Петров в „Едноетажна Америка“ се разкават за безкусните домати и обясняват как в Америка едни щати произвеждат едно, други – друго. А за да издържат на транспорта и складирането са селектирани сортове, които се берат зелени и „узряват“ в камиона.

  Сега положението е подобно навсякъде. Хипермаркетите не искат да купуват доматите на баба, защото ще се развалят. За това купуват от издържливите.

  Генното инженерство всъщност може да помогне, вкусните домати да се направят издържливи 😉 и да не купуваш подметки за салата.

  Григор тук:
  http://www.gatchev.info/blog/?p=926

  много добре е обяснил същността на ГМО – без „призраци“, конспирации и т.н. дивотии, които се ръсят на килограм и из нета, и по медиите.

 10. Ама ти не работиш ли за тях? 😀

  Няма страшно – и Григор го питаха, колко са му платили от Монсанто.
  Вярно му били платили – с генномодифицирани банкноти 😉

 11. Пък и щяха да требят молците в джобовете такива банкноти! 😀 Всъщност са една много добра идея, що още никой не ги прави бе?!

  Но да, съгласна съм за безвкусните зеленчуци и ГМО-тата. Факт е, че онези ужасно красиви на вид, но пластмасови на вкус и мирис ягоди например, са на пазарите далеч преди въобще на някой да му хрумне да приложи на практика идеята за развъждане на ГМ-зарзавати. Същото е с онези кухи домати и с чесъна, който посинява, ако се сложи в туршията. Пък това е феномен, който се наблюдава доста преди всемирния възход на Монсанто. Бе въобще, най-удачно е човек първо да попрочете, да си поприпомни туй-онуй от училище и да потърси и информация от по-високо ниво, преди да разпъва плакати и да пали гумите.

  Между другото, искам да благодаря и за линка към статията на Григор. Едно от най-добрите и най-разумните мнения, коите съм чела по въпроса, без истерии, без клеймене по тоя или оня, с чудесна аргументация… Бе въобще, много добро. Та, благодаря де. 🙂

 12. Благодаря и за тези линкове. 🙂

  Между другото, ако не е ясно, да обявя, че си признавам грешката и общо взето си промених мнението. Дори за миг се изкуших да махна тая си статия, но това би било глупаво и смешно, така че няма да го направя. Айде, лека вечер желая и пазете се от злите домати. 😀

 13. Толкова много се изговори по темата, че съвсем се отказах да коментирам. Браво все пак, че имаш гледна точка, а като гледам винаги се намира кой да помогне с някое полезно линкче допълнително! 🙂

 14. Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
  на митинг-концерт в неделя

  София, 24.02.2010 г.

  Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

  „За България свободна от ГМО!
  Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

  Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
  Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

  Ние настояваме:
  -българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ – НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
  -незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

  Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.

  На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

  В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

  Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .

 15. Абсолютно съм против всякакви модификации на храни. Трябва да си го ядем както си расте в градината на баба. Ако сравним един купешки домат и един от градината на баба.. абе какво ги сравнявам? Общото м/у тях е цвета и формата. А вкуса не се коментира. Вече нямаме къща на село и не мога да се наслаждавам на вкуса на онези домати и да си призная липсват ми, и когато отида на нечия вила искренно се кефя на зеленчуците от градината. Имат си един такъв неповторим вкус бе да го… Не съм пробвал гм домат, но ако пипера е имал вкус на талашит не искам да си представям той на какво ще има.
  /*Домата е само пример обобщаващ всички зеленчуци*/

 16. ГМО убива бъдещето. При опити върху мишки и върху морски свинчета със соя (ГМО RR) направени от две различни лаборатории се достига до липса на трето поколение.

  http://www.checkonline.ru/publ/eda_ubijca_transgennaja_katastrofa_2010/22-1-0-3278

  [video src="http://cs13138.vkontakte.ru/u26990792/video/6325adaced.360.mp4" /]

  • Едното е неработещ линк, другото е някакво неизвестно нещо от неизвестен произход, тези въпроси са коментирани до протъркване и въобще, аман.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s