Сървайвър не е Робинзониада

„Сървайвър“ и състезанията тип Music Idol са единствените реалитита, които харесвам. В единия случай ми е интересно предизвикателството пред това да се озовеш с група непознати конкуренти на самотен остров, а в другия – приятно ми е да гледам състезание между талантливи пеещи младежи.

И тъй, тазгодишният победител в „Сървайвър“ е аутсайдера Жоро Кехайов. Наистина му се зарадвах, да си призная. 🙂 В края на краищата, никой никъде не е казал как точно трябва да „оцеляват“ състезателите. А друга причина това състезание да ми харесва толкова е, че е ужасно важен начинът, по който човек се озовава на финал.

Това, което Ива Пранджева не успя да разбере е, че не участва в състезание по троен скок. Състезанията по троен скок са ясни – скачаш най-далеч, взимаш си медала и въобще не ти пука за другите, дето не са скочили колкото теб. Най-много накрая да им подадеш ръка, ей тъй, от кумова срама, че да не рекат, че много си се възгордял. Дипломацията няма място в тройния скок. Но виж, в отношенията с други хора тя е от особено значение.

От друга страна Жоро е олицетворение на Обикновения Малък Човек™. И победата му се оказа ужасно важна за доста много Обикновени Малки Хора, които видяха, че е възможно все пак птичето на щастието да ти кацне на рамото. Ми момчето игра както можеше, оцеля както можеше, стигна си до финала и спечели. Това си беше неговият начин на игра и толкова.

И въобще няма да коментирам истериите около честността, дадените клетви и пр. дивотии. Просто е наистина глупаво да положиш всички възможни усилия, да за настроиш срещу себе си хората, дето накрая ще определят победителя, а после да се оплакваш колко си неразбран.  В края на краищата, наистина е важно точно по какъв начин човек стига до финала.

Та доволна съм де. Обичам историите с непредизвестен край. 🙂 Ако някой ми беше казал в началото, че Жоро Кехайов ще е победителят, познайте дали щях да му повярвам.

11 thoughts on “Сървайвър не е Робинзониада

 1. а самите хора и това колко жалки бяха? Двама мъже плюнчовци не спряха половин сезон да реват за една тъпа дадена дума, сякаш тва е цялата игра. Това е най-слабия Сървайвър, победителя не впечатлява с нищо, защото е победител заради гласуване срещу Ива

  Дребните душичките предпочетоха олигофрен пред някой който им е настъпал егото или не се е държал с тях добре, за съжаление масово е да се оценява по отношението на някого към теб, което е показателно колко ниско в интелектуалната скала стояха тези смешници отишли на острова.
  Финалният съвет беше показателен, хахото Любо тръгна да пита за какво ще харчи парите Жоро, ще кажеш Любо е станал социален работник. Всички в съвета ни занимаваха с тях самите, след това пък на самия финал половината се изпонапили, такава простащина никакво уважение към тримата финалисти. Лигочът Занев не спря през цялото време да крещи. Какво беше това ставане за честит рожден ден и то в ефит, ясно че всички са го поздравили още преди това, но ясно показаха, че рождения ден на Занев е по-важен от това кой ще спечели Сървайвъра….

  Изобщо всичко беше пълна трагедия, а да те радва подобен жалък победител е притеснително…

 2. Всеки си има фаворит, така че не се карайте. В БГ, това че си добър почти никой няма да ти го прости и това си е грешка на Ива, че не го е взела предвид. От друга страна не е лошо и без стратегия да спечелиш. Играш себе си и си в средата постоянно, пък накрая каквото сабя покаже. В случая сабята показа, че късмета проработва понякога. Ама не винаги :):)

 3. Ще използвам думи на самата Ива Пранджева за да обясня победата на Жоро – „това е една игра, всички начини да спечелиш са позволени“. Няма нарушения на правилата на Сървайвър. Жоро спечели честно. Ива загуби най-важното състезание – последното, вота на изхвърлените. Това също е състезание. То бе известно от самото начало на играта. И тя го загуби. Жоро си спечели това състезание честно. Всъщност който и да бе на финала на мястото на Жоро, например Киро, Любо, все щеше да спечели. Просто защото Ива загуби това състезание много отдавна. Жоро стана пепеляшко, но за мен това бе предизвестена победа. Дори самата Ива го знаеше още щом си осигури класирането на финала. Тя сама си го каза пред камерата тогава. Тя е знаела. Това не е изненада за никой.

 4. @Миме, може да се поспори по тоз въпрсо. Такава депресия ме е треснала, че ко да ти кажа. Ама работя по въпроса! 🙂

  А иначе относно Сървайвъра – и аз съм с Делян. Ми много е важно как си си постлал, за да стигнеш до финала. Ако беше спортно състезание – Ива си печели безпрекословно. Ама то не е. 🙂

  Колкото до Любо и Киро – единствено те са си виновни, че не седяха на скамейката на победителите. Направо може да се каже, че се самоизгониха от играта с тоталната си липса на стратегическо мислене. С това за дребните душички и настъпаното им его – ми не съм съгласна. Миналата година Николай Мартинов сума ти народ изпонастъпа по егото, а Пепеусите бяха реинкарнацията на понятието „дребна душичка“, но журито просто нямаше причина да гласува за онова Спас. Просто наистина е много важно как ще си постелеш.

  Бе да му е честито на момчето. Не ги е крал тези пари, та нека ги оползотвори разумно. 🙂

 5. @Marfa eeeee 🙂 миналата година имаше други участници, как може да сравняваш Гери(малката) с Людмила(голямата) примерно, няма никаква база, не може да не правиш разлика между хората

  @Делян, добър ден

 6. Ъ… Че кога пък съм ги сравнявала бре?! @_@ Ако трябва да правя сравнения, бих се съсредоточила върху Герчака и голямата Людмила, ма айде. 🙂

 7. „Миналата година Николай Мартинов сума ти народ изпонастъпа по егото….“
  не ме чети буквално, след като даваш пример с миналата година очевидно поставяш участниците тогава наравно с тези сега

 8. Е, не ги поставям бе. Не мога да сложа различни хора под общ знаменател. Сравнявам ситуацията просто. Те ти пример за разлика в стратегиите – просто човек трябва да се светне, че победата му зависи изцяло от хората, които са отпаднали от играта и голяма част от които той е отстранил. Затуй е важно и как ги е отстранил, ми е думата. 🙂

  А сега ми дойде една мисла, че Гери Малката мога да я сравня с Верислав. И двамата имаха здрава теоретична подготовка. Пък не бяха и слаби играчи, да рече човек. Ма на, глей кво става. 🙂

 9. И все пак добре стана че хейтъра спечели
  За да видим дали ще му тръгне бизнеса с баничарницата
  Вместо да трепе гълъби

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s