Покайте се

Дали не ни е дошла в повече радостта на 29 август, когато църквата призова да скърбим в тиха молитва за обезглавяването на свети Йоан Кръстител, пита дядо Николай. Ето какво става, когато вместо да се отдадем на пост и молитва, отидем на концерт на Мадона. Потъват осемдесетгодишни кораби. В Охридското езеро.

Тъкмо да почувствам камъка на вината върху плещите си, се сетих, че аз на концерта на Мадона нито съм ходила, нито бих отишла, независимо от това на коя дата би се провел. Но после се замислих. И пак почувствах камъка на вината, и той стана дваж по-тежък. Защото негово високоблагоговейнство всъщност никъде не споменава поп-кралицата. Говори за радостта. За всички други ужасии, които целокупното българско население е натворило на 29 август, когато в деня на Отсичането на главата на Свети Йоан Кръстител Мадона опорочи иначе прилежната християнска атмосфера, въвличайки невинни по душа люде в гнусните си и порочни деяния. В този ден колцина от нас са се обърнали с кротка молитва към светията? Не е ли верно, прочее, че тези, дето са постъпили като истински християни, биха могли да се прочетат на пръстите на едната ръка? Защото вместо да се отдадат на благочестиви и угодни Богу дела, завършвайки вечерта с кротка беседа, посветена на деянията на Свети Йоан Кръстител, повечето ни събратя са се отдали на разгул и безчестие. Били са по дискотеки. Яли са блажно. Пили са. Да не споменавам всички други работи, които са правили и които не би следвало да вършат в такъв ден! Прилично ли са постъпили тези, прочее? Не са.

Иван Милев. Нашите майки все в черно ходят. 1926 г.

Защото Бог се гневи на нашето неразумие. И ако не бяхме толкова порочни, корабчето в Охридското езеро не би потънало. Ако бяхме по-добри християни, оня еърбъс без съмнение нямаше да падне в океана. Всъщност, него май не следва да си го слагаме в грях. Очевидно е, че ако французите бяха по-добри християни или поне ако бяха православни християни, тази трагедия не би се случила. И мисля, че е време да подирим в сърцата си причината за всички трагедии и злощастия, що се случват под небето. Защото не е ли истина и това, че „Титаник“ не би потънал, ако вместо на борда му да цари разгул и духовна проказа, пътниците бяха чели откъси от деянията на Светите Апостоли? Не е ли верно и това, че ако Япония беше една истинска християнска страна, тоя остров не би се тресял от земетръси по три пъти на ден? И кой ще отрече, че Бог наказа фарисейщината на гърците, подпалвайки Атина?

Така че, виновни сме. Няма съмнение. Най-виновни, разбира се, са близките на загиналите, но и нашата вина, на останалите, не е по-малка. Ето защо, уместно би било при всеки църковен празник от енергото и ВиК да спират тока и водата, за да възпрепятстват по-неблагоразумните от нас да не вършат небогоугодни дела, но да прекарват вечерта на свещи, за да не изкушават душите си с телевизия, музика и непристойни четива.

––––––––

И ето как на цяла една прослойка може да й излезе име. Защото, слава Богу, от сума ти български свещенослужители само няколко са тези, дето призовават за изгарянето на „Хари Потър“, докато проклинат концерти, обаче е достатъчно един да се запени публично, за да се получи подобен ефект. И когато хората заговорят за българските свещеници, неминуемо ще се присещат за пламтящия фанатичен поглед на една конкретна личност. Пък свещениците после да вървят и да обясняват, че нямат сестра, както се казва.

Тъжното е, че ако дядо Николай не беше владика, най-вероятно щеше да пребивава в здравно заведение с по-особен статут. Ако беше се родил в Афганистан, от него щеше да се получи съвършения талибан. Ако се бе родил в Саудитска Арабия, не би имало нищо чудно именно той да разбие самолет в небостъргач. Но вероятно защото българите са недостатъчно богоугодни, сме си го отчували именно тука и не го познаваме като дясната ръка на Осама например.

А близките на жертвите, вместо да скърбят, да се поучат. Щото ако на 29 август се бяха занимавали с по-благочестиви неща, вместо да мислят за нечестиви вавилонски блудници, тресещи телесата си из София, сега нямаше да погребват бабите и майките си.

18 коментара за “Покайте се

 1. Ако го слушахме дядо Николай, всеки от удавилите се ще да е стискал в ръката си до последно заветния билет за софийския концерт на Мадона. Или Господ е решил да прави назидание на всички чрез невинни жертви? Хайде де! Май от Содом и Гомор минаха бая годинки, а междувременно християнската вяра малко си попромени тезисите.

  Честно казано, ако Синодът си беше на мястото, вероятно дядо ви Николай би трябвало да бъде разжалван от каквито и да е архиерейски постове, заради неспазване на основните постулати на християнската вяра, формулирани още в Никея преди седемнайсетина века. Само че нещо дълбоко ме съмнява, че това ще се случи. Защото единственото, което Църквата тук прави, е да се опитва да звучи крайно и фанатично, за да докаже, че има основания да съществува. Не искам да слагам всички под общ знаменател, но малцина са хората в Синода, с които бих се радвал да имам нещо общо.

  Вярата в Бога е едно, а пратениците й по нашите родни земи май са нещо съвсем друго.

   • А, извинете. 🙂 Имах предвид „…пратениците й по нашите родни земи май са нещо съвсем друго.“

    Наказание за действията ни ли са, случайно съвпадение, неизбежно следствие от някаква обективна закономерност. Разни обяснения има.

    • Ми каквото гроздето, такова и виното. 😉 Какви да са? То същата история като с политиците. Понеже всички сме върха на сладоледа, ама все едни политици имаме, дето каква ги е майка раждала, не е много ясно. 🙂

 2. Каквито политиците ,такава ни е и църквата -никъде не се чувства нейното присъствие .И там е само за пари и да вдигнем малко шум/като сега /да не би да не ни забелязват

 3. В последно време не мога да разбера какво има става на църковните служители?То не бяха заклеймявания то не беше чудо.Най-лесно е да лепнеш етикет на някого,но да разясниш с прости думи и да убедиш със смислени доводи хората,защо това,което прави въпросната личност е непристойно/неморално/…. май не се е случвало в последните години.Особенно от представители на БПЦ които имат претенции да я ръководят.Жалко е,че заслепени от вътрешни борби и противоречия губят контакт с хората.Е тук таме има и свещенослужители с които човек може да си поговори,но те са рядкост.
  Незнам дали има по-голямо от това наказание, а именно сами да се наказваме.Всичко сами си го правим и Бог не ни е виновен за бъркотията.

 4. За съжаление, родната ни православна църква отново се прояви, уви. За съжаление, дори основният аргумент издиша, защото по същата логика вината би могла да се стовари върху туристите, полакомили се от евтина екскурзия до Охридското езеро и глезотии като разходка с корабче, вместо да прекарат почивните дни в пост и молитва …

  Ако се погледне отстрани, дядо Николай всъщност използва подхода точно на Мадона през 80-те и 90-те, с други думи, „няма лоша реклама“. Един вид, може и да ме обявят за душевноболен, но важното е че името ми ще е в заглавията на националната преса. Имайки предвид колко им пука на хората за църквата, може пък и такава тактика да проработи, знам ли.

  Все пак, дядо Николай има прекрасен пример от подобни акции от сегашния ни министър-председател – кой знае, може би пък са първи дружки (не следя особено светските хроники, може и да са близки). При всички положения, обаче, църквата никога няма да си възстанови името с подобни акции. Може би не е лошо да погледнат в евангелието – „Защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?“

  Аз лично не съм особено религиозен, общо взето се смятам за агностик. Все пак, уважам хората, които са религиозни по лично убеждение. За съжаление, обаче, не виждам как човек може да стане религиозен по собствено желание, следвайки примера на нашите свещенослужители. Може би единственото успокоение е, че не само нашата църква се компрометира мощно – като гледам, по-голямата част от нашите попове може да са пияници, побойници и женкари, ама поне не са педофили …

  Както и да е, същността на това, което искам да кажа е, че сме свидетели на поредния опит на църквата ни да покаже, че съществува. На мен лично, това все повече ми звучи като вик на удавник, за съжаление.

 5. Еми тя авторката го спомена в статията. Дедо поп (Николай) е едно политическо протеже, а не лицето на БПЦ. За жалост, когато някой идиот се изкаже от името на организация, после естествено неговите думи се приписват на организацията. Този филм сме го гледали вече с алтернативния синод на Фори Светулката, но какво да се прави-това си е политика. Иначе бат’ Николайчо ще му е полезно известно лечение от специалисти, но не непременно от психолози 🙂

 6. Когато коментираме някой значим човек, ние си създаваме фалшивото впечатление, че и ние придобиваме някаква важност. Мисля, че тази самозаблуда стои в основата на изказванията на този представител на църквата.

  А иначе българската православна църква отдавна е загубила смисъла на съществуването си – своята полезност. Тя не помага на хората да се справят с проблемите си, да бъдат по-позитивни и по-добри. Вместо това се занимава единствено с това да насажда чувство за вина, страх и да ни занимава със собствените изключително недуховни проблеми. В същото време една съществена част от нас имат нужда от нещо, в което да вярват, понякога дори и сляпо и религията винаги се е възползвала от това, като е предлагала морални правила, въз основа на които хората да могат да съжителстват, т.е. да изградят общество.

  Самият аз не съм религиозен и не мисля, че създаването на обществен морал е преогатив непременно на църквата, но и тя би могла да помогне много с възпитанието на хората, които искат да и вярват.

 7. Pingback: Седмичен блог-предглед | Пост-скриптум инфо

  • Не ги разбираш ти това духовните работи. Той се нагърбва с хорските ролекси, за да остават по-малко и съответно по тоя начин избавя хората от съблазънта да си ги закупят. Пък и най-вероятно не си носи ролекса на концерта на Мадона, айде сега! 😆

 8. У-у, да бе, сега всичко ми е ясно. Де да беше се запретнал навреме дядо Николай да изкупува и билетите за концерта на Мадона… Трябва да му подшушнем за по-натам.

 9. Светиня му е луд за връзване. Толкова по-зле за синода, че му позволява да си върши и говори простотиите. Нали този същият Николай беше хукнал да пази с гърдите си не знамкакваси свещена стаичка в „Св. Александър Невски“ от еретичното посегателство на папа Иоан Павел ІІ. Еми щом може – го прави. :mrgreen:

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s