Стара Варна

Сайтът към проекта „Стара Варна“ добива все по-завършен вид. Бавно, но славно 🙂 Засега е цялостно завършена само секцията за централната част, но се работи и по останалите раздели.

Ето: Стара Варна

🙂

Реклами

20 thoughts on “Стара Варна

  • Ами усилено работим, за да успеем да приведем „Транспорт“, „Курортна Варна“ и „Околностите“ в приличен вид, а да попълним и долните четири допълнителни неща. 🙂

 1. Аз февруари като идвах по работа във Варна, домакините ни заведоха на една винена дегустация в музай наречен „Стара Варна“. Доколкото разбрах от управителя това е частен музей или пък е на самоиздръжка. Нямам спомен, но бях много впечатлен от снимките и нещата които ни разказа чичкото със странно име. Сега малко нямам спомен дали първо дегустирахме 6-7 вина + 100 годишен коняк или първо разглеждахме, но в крайна сметка вечерта беше чудесна. Даже си купих от всички вина по едно за спомен, които смятам да изпия към края на годината в новата ми къща с приятели. та въпроса ми е имат ли нещо общо двата(трите проекта)?

  • Ами Ламбрин Сотиров (човекът, създал въпросния музей) много ни помага, да. 🙂 Хаджи Ламбрин Сотиров е господинът с вината де.

   • Да бе верно точно така се казва. Много странно име има, но пък на мен ми се видя готин. Даже обменихме идеи, опит и познания по фотография. Видях в музея му един фото-апарат, на около 100 години, същия модел какъвто имам завещан от пра-дядо ми и на който снимаше и дядо ми, а и малко и аз.

    • Хаджи Ламбрин е не готин, а направо златен човек! 🙂 Който се е запознал с него, тутакси му става почитател. 🙂

 2. Проектът на Ламбрин Сотиров е частен. Представеният тук е на Общинксата библиотека. Ретробългария също е частен сайт. Има и още един, той май беше първият изобщо: http://varna.info.bg/ Като цяло Варна е много напред в това отношения. София си има едничък http://stara-sofia.com/, който е частна инициатива, а да не говорим, че все още няма и функциониращ музей.

  • Нда. 🙂 Ето го сайтът ни по проекта „Еуропеана Локал“ за дигитализация на периодичния печат и картичките: http://www.libvar.bg/projects/digitalcollection/

   Не съм го обявила още тук, щото предстои да бъде приведен в напълно функционален вид и пуснат в експлоатация на 1 септември. Ако не ни мине котка път де. Ама и по това здраво се работи!

   • Абе нещо не можах да го рАзбера този сайт. ЗаинтригувАх се от „Женски свят“ 1893-1894, но така и не успеЯх да прочета нищо. Сигурно съм затъпял от жегата дето ме мОреше до преди 2 дни.

    • Не е в твоя телевизор проблема. Просто, както казах, още не е приведено в окончателен „търговски вид“. На първи септември опитай отново. 🙂

    • Ами чистят се хранилища, преместват се книги, работи се по проектите „Стара Варна“ и „Дигитална библиотека“… Та върви де, върви. 🙂

 3. Браво, възхитен съм!
  Кой финансира мероприятието?
  Как се включват частните колекционери?
  Един спомен:края на 40-те години. Срещу девическата гимназия имаше малка книжарница. Децата си купувахме марки или стари снимки на киноартисти. В няколко кутии за обувки имаше стари снимки от Варна. Още си спомням една снимка-група варналии на фона на темелите на църквата Богородица.
  Дано и други големи библиотеки се включат в дегитаризирането на миналото.

 4. Ами то кой знае какво голямо финансиране няма… Известна част от средствата идват от Еуропеана Локал, друга част – от министерството на културата, но то си е капка в морето де 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s