НАП и интернеДа

Да е първи април, не е. Следователно причината се корени или в жегата, караща хората да мислят и говорят странни работи, или просто е някакъв майтап. Та накратко, ако имате интернет-страница (сайт, блог), ако сте физическо лице, развиващо собствен интернет сайт, то вие извършвате трудова дейност за свой риск и за своя сметка и подлежите на осигуряване. На бе, като не ми вярвате! >КЛИКНИ ТУКА<

Смятам, че под словесата на г-н Красимир Стефанов, изпълнителният директор на НАП, следва да се поставят:

 • хората, затварящи си зимнина
 • гражданите, които за свой риск и за своя сметка си чистят жилището, в случай, че нямат сключени договори
 • тичащите за здраве
 • плажуващите
 • геймърите, особено оная порода, дето се е изчанчила на тема WoW. Тях ако може два пъти да ги обложат, ще е чудесно. 😈
 • гледащите телевизия като общо и пристрастените към турски сериали в частност. Тук обаче следва да има някои изключения. Така например, на гражданите, които за свой риск и своя сметка се подлагат на Бареков, Лора и Милен, трябва да им се изплащат вредни.

Все пак продължавам да си мисля, че това е някакво недоразумение или в краен случай проява на по-особено чувство за хумор. Едва ли е реално.

Advertisements

19 thoughts on “НАП и интернеДа

 1. лелее… аз вчера обелИх кило картофи, две краставици и изчегъртах неколко моркова! с остър нож, при това!! и една ракия си сипАх, при това без предпазна маска!!!

  сега колко ли пари ще трябва да плащам….

 2. Този човек е гений, гений на човешката тъпота. Предполагам, че НАП означава Национална Агенция по Тъпота.
  Дали, когато попълвам данъчната декларация трябва да включа към осигуровките и коментарите, които оставям.

 3. Ц-ц-ц! Ми аз уплетох на внука си елече. За свой риск и за своя сметка. Освен това САМА си изпилих ноктите! Без договор! Ся ко ша праим? Ша им шарим мангизи ли?
  Тези (НАП, НОИ и т.п.) не са луди. Те са просто гениални. Очаквам данък „дишане“ (или акциз по-добре).

 4. Не се хващайте за сламката. Човекът очевидно е имал предвид, че хората получаващи доходи от подобни дейности (включително блогове) би трябвало да се осигуряват. Естествено, ако човек няма доход от дадена дейност, той не трябва да се осигурява – Красимир Стефанов е сметнал, че това е очевидно и не бива да го споменава, но явно не е толкова очевидно.

  Разбира се, едва ли много хора в България получават какъвто и да е доход от писане на блогове, но това не означава, че е невъзможно. Освен това, формално погледнато, ако човек печели от рекламни банери, които се намират на блога му, той би трябвало да плаща данъци и осигуровки върху тези доходи, колкото и да са малки.

  Така че нека не правим от абсолютно всяка муха слон, а? Все пак тук пишат предимно интелигентни хора …

 5. хаха, сещам се пипилота виктория трансперанта ефраимова – дългия чорап. та тя нали няма никакви доходи, освен съндъчето със жълтици, дето й ги остави баща й, да има да си харчи. и по едно време като решиха да ходят на цирк с томи и аника тя каза, цитирам я по памет:

  – боже! трябва да платим по една жълтица, за да гледаме цирк?! леелеее… колко ли пари имам да давам… че то аз по цял ден си зяпам наляво-надясно….

 6. „които за свой риск и своя сметка се подлагат на Бареков, Лора и Милен, трябва да им се изплащат вредни.“

  Ааа, не! Лора е най-готиното нещо в цялата ни телевизия! Аз как бих и се подложил само ако можех…

 7. Всъщност , като се замисли човек , доходите от реклама не са доходи от труд, а от отдаване под наем на собственост (гугъл наема част от сайт и плаща за това)

  Освен това, няма връзка между евентуалната „работа“ (а такава изобщо може да липсва – например ако притежавам форум) и получения доход.

  В крайна сметка облагането на тези доходи би трябвало да е като облагане на доходи от наем и в крайна сметка НАП май говорят (пишат) глупости.

  Много ми е интересно, как НАП ще докаже, че това са доходи от труд, а не от наем, за да „глоби“ което и да е физическо лице – собственик на сайт.

 8. Аналогията веднага се набива на очи (ама не и за НАП)

  Физическото лице Иван отдава под наем на юридическото лице Драган ЕООД 2 кв.м от фасадата на къщата си, за което получава ежемесечен наем.

  Драган ЕООД обаче брой колко човека минават покраъ къщата на Иван и му плаща на брой минали хора, а не фиксирана сума.

  Междувременно Иван си поддържа къщата – чисти , боядисва фасадата от време на време , сади цветя в двора и т.н.

  А НАП искат да изкарат, че Иван получава пари (доход) не от наем, а от труда за поддържане на къщата си. А това наистина е голяма глупост.

  За доходи от наем, се дължат само здравни осигуровки (те се дължат и при липса на какъвто и да е доход)

 9. По казуса с рекламата съм съгласен с горното мнение, между другото, тъй като наистина отдаването на уеб пространство е по-скоро отдаване под наем. Друг е въпросът, че в огромна част от случаите, въпросното пространство е предоставено на автора на блога безплатно, и той всъщност не притежава съответния уеб сървър, което би могло да е аргумент на НАП това да не се третира като отдаване под наем. При всички положения, това не освобождава въпросните доходи от плащане на данък общ доход.

  Все пак, това са сравнително ниски доходи, и аз имах предвид по-скоро нещо друго. С развитието на блогосферата, според мен не е нищо странно, ако някоя медия използва статии на блогъри, за което естествено се дължи обезщетение. В такъв случай това е предоставяне на авторски права, както всеки журналист на свободна практика. Разбира се, има един хубав момент, че върху такива доходи не се дължат осигурителни вноски – дали поради умишлен или неволен пропуск в законодателството, не знам, но положението в момента е такова.

  Така че дори НАП да погне някой блогър, който печели от написаното, той лесно може да се измъкне по този параграф, така че не се притеснявайте. Все пак, това също не освобождава от данък общ доход, така че поне си плащайте данъците, ако не друго 🙂

 10. Неначисляването на осигуровки върху доходи от интелектуална собственост не е пропуск.

  Ключовата дума е „собственост“ .

  При интелектуалната *собственост* имаме доходи без положен труд – т.е. труда е еднократен, а доходите многократни.

 11. Друго ме тормози мен. Ако човек (осигурен или не) има блог/сайт/форум и слага рекламни карета и банери ей така, безплатно – кой какво ще плаща на кого?

 12. Проблема не е в данъците, търси се форма на контрол, чрез някакъв критерии на данъчните служители ще се изчисляват данъците.

 13. Какво подскачате, бе блогъри! Също като ущипани моми. Като, че ли не знаете как стават нещата – получавате чек и инвойс от Google, който вече ви е удържал ДДС по ставката на забравих коя държава, отивате в банката, там се оказва, че сумата от чека не е достатъчна за покриване на таксата за осребряване, прибирате се в къщи и си лепвате чека на компютъра – за спомен от Маунтин Вю, Калифорния. И за бъдещо ползване /разбирай приходи за бъдещи периоди/.

  Бъдещо ползване: Като ви напъплят от НАП – връчвате им чека и сте изрядни и осигурени данъкоплатци.

  Така стоят нещата – има инвойс – има данъци и осигуровки, ако се дължат. Няма инвойс – няма данъци и осигуровки. Виж, за здравните осигуровки – не знам.

  Абе най-добре преди да станете блогър, допитайте се до НАП, там сигурно вече имат съответното Указание.

  То и без това в момента в БГ ИНет пространството цари като че ли някакво объркване –
  http://stanishev.bg/Blog/sergeistanishev.html – 29.7.2009 15:10 – със смесени чувства установявам, че премиер е все още СС и дори си блогства без да подозира колко осигуровки ще плати, а от няколко дена не откривам http://government.bg – да не би старото правителство да му е платило данъците и осигуровките и на тръгване да си го е взело.

  И дори в http://nap.bg не успявам да вляза, за да видя няма ли там блог на Мургина.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s