Ко рече?!

Моля за внимание. Искам някое вещо лице да ми разтълкува те тука туй нещо: НЕЩО.

Преди да се въведе шементата иновация болничните да бъдат изплащани от НОИ, нещата стояха по следния начин. Разболява се служителят, представя си болничния лист, след което на края на месеца си получава заплатата заедно с болничните. После дойде това с НОИ. Разболява се служителят. Представя си болничния лист в тридневен срок. Упълномощеното лице от съответното предприятие носи документите където си трябва. След което служителят, когато НОИ го хванат добрите, получава някакви пари в картата си, които по никакъв начин не може да им хване дирите за колко време са, какви са и за какво се борят.

Това, както го разбирам, прави нещата с една степен по-забавни. Разболява се служителят. В тридневен срок с все свински грип се изтъпанва в НОИ-то, щото да си носи болничния. Лично. Питам, разрешава ли му се на болния да повърне примерно върху бюрото на тоя, дето ще приема болничния, да изпадне в делирум от висока температура или поне да кашля на воля срещу чиновниците там? А? Дават ли? Че инак няма да е интересно, не за друго.

10 thoughts on “Ко рече?!

 1. Идеята е напълно да откажат хората от това да си взимат болнични, или просто да има начини, по които парите ни да си остават в НОИ. По-голяма ненормалщина скоро не бях чувала. Тея компютри нямат ли си? За кво се хвърляха маса пари за единна информационна система?!

 2. Целта винаги са били парите. България е единствената държава с две осигурителни каси – НОИ и НЗОК. Две администрации за едно и също. Да не забравяме НАП те са по вземанията.

  Основния метод на пълнене на хазната в България не е събирането на данъци. Данъците на наистина големите длъжници никога не се плащата. И хазната е на минус.

  За да се напълни минуса не се плащата болнични, не се връща ДДС /само Мургина може да го тегли/, не се изплаща майчинство, има такси за всеки лист хария, във всяка гнойна пъпка на държавната администрация и т.н.

  Дупките в бюджета ги пълним ние, не кредитните милионери и други спонсори на парламента и правилтелството.

 3. Какво ли още ни чака? Имам едно предложение за всички бъдещи управници. Преди да се изтъпанчите с поредната „велика“ идея, направете опит да я изпробвате лично. Най-вероятно ще осъзнаете, колко лишени от мозъчна дейност са повечето от тези иновации.

 4. Или пък се цели просто хората да не взимат болничен … Всеки, който си е имал вземане даване с НОИ-то, е чувал коментарите, че много болнични се издавали, че били фалшиви и от сорта глупости и трябвало да се намалят. Явно това са мерките, които се взимат, вместо да подобрят здравопазването, те направиха болниците и поликлиниките търговски дружества, дето да гонят печалби…

 5. а я да попитам аз малоумните управници, дето нямат връзка ни с малкия, ни с големия си мозък: как аджеба работодателят ще знае защо го няма служителят му на работа? А!? И нали болничен се изплаща след внасяне на осигуровки – откъде работникът ще знае кога да си попаде болничния? И ако досега опашките пред гишетата бяха сериозни, след като отиваше по един служител от фирма – сега какво ще стане като се юрне „куцо, кьораво и сакато“ – буквално?

 6. Спокойно, още не е приета тази светла идея 🙂 Но много ми се ще тухла да падне върху главата на тоя, дето я е генерирал. Дано намести нещото, дето се лута между ушите му.

 7. Само една тухла ли, Marfa? Искам цял камион тухли да им се изсипят на главата на тези със „светлите“ идеи. И още толкова на изпълнителите на въпросните идеи. Точно днес съм на вълна „Ало, НОИ ли е? И на вас да ви *** майката.“

 8. Внимавайте много каква сума получавате от болничните – някой път не плащат част от нея, ако се заинтересувате защо е такава и такава сумата, а не друга се извиняват и доплащат.

 9. Този чичко, май нещо е слънчасАл. Според мен няма идея колко болнични листа постъпват всеки месец. Ако имаше, никога нямаше да му хрумне великата идея, че ако отиде 1 човек с 10 болнични листа, опашката ще е по-малка и обслужването по-бързо, ако са отишли 10-те болни с листата си. Този, колкото разбираше от заетост ( нищо ), толкова разбира и от болнични.

 10. Ама бир парче управител на НОИ бре. Как тъй няма да разбира? Ама все едно 🙂 Въобще не вярвам това да стане.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s