Ей, чшшш!

gendersНавремето в България съществуваше следният обичай: ако някой високопоставен другар оплеска нещата, за наказание биваше изпращан за посланик в чужбина. Като наивен човек си мислех колко е тъпо това и  с някакво пионерско лековерие вярвах, че по света не е така. Както всичко друго в този живот и това впечатление се оказа лъжливо.

Например е съвсем очевидно, че Европейската комисия, онуй, което дет’ се вика е алфата и омегата на Обединена Европа, е не нещо друго, а луксозна люпилня на кукувици. За да не дискриминирам никого, ще кажа, че същото важи и за Европейския парламент. Мине не мине време и оттам вземе, та се търкулне поредният впечатляващ бисер. Верно, после вървят и обясняват, че пак са били неразбрани, което създава допълнителното усещане, че хората, дето работят там, освен всичко друго не умеят и да контактуват със себеподобните си.

Така де, помним историята с кривите краставици, дето тъкмо излезе, че е мит, когато пак от Брюксел изтече новината, че май щели да ги разрешават… Да не забравяме и случая с доенето на крави. Въобще, в момента Централата на Световната корпорация по конвейерно производство на вицове се помещава баш в сърцето на Обединена Европа, като пулсира в орбита между Брюксел и Страсбург. Ние от периферията сме като чавдарчета в сравнение с Тузовете Отгоре.

Ето например последното обмислено и жизненоважно решение, долетяло от центъра на цивилизацията: ЕС щял да забрани обръщенията „госпожо“ и „господине“, щото били политически некоректни и сексистки. Правилно, удобно и ефективно колкото и бомбардировка за мир. Вече ако искате да заговорите непознат човек (нали е политически коректно да използвам „човек“? Щото отстрещният може по лични съобръжения да предпочита да се изявява като патица да речем 😐 и да не иска да бъде квалифициран като „човек“ ), та ако искате да заговорите непознатия индивид, ще му викате „алоу“, „чшшш!“, „ти там“, а може и  например „Ей, ей, не, не говоря на лицето от женски пол, нали сте от женски пол? А, не сте… извинете! На онова му говорех! Ейййй… У бре! Изтърва си портмонето!“

Не, то има логика в подобна директива. Все пак разликата между половете е очевидна за всеки, който има интелектуален потенциал поне колкото една тухла. Лошото е, че разлика не трябва да има. Тя е обидна и е политически некоректна, а освен това като цяло е недопустима. А на мен страшно благозвучен ми се струва следният лозунг:

„Обединена Европа за един унисекс свят (без криви краставици и с повече сексуално незадоволен едър рогат добитък)“

Advertisements

17 thoughts on “Ей, чшшш!

 1. Абсолютно точен и благозвучен лозунг! Подкрепям те!
  Мога да допълня списъка с обръщенията с класическото „Мааареее уууУУУУУУ!“

 2. разплутата бюрокрация служи само за това – да създава работа сама на себе си. точно това правят и чиновниците в Брюксел – опитват се да осмислят безсмисленото си съществуване, като се занимават с какви ли не простотии.

  както съм казвал и преди, ЕС кривна от целта, с която бе създаден – да е свободен съюз на държави, без граници и мита. в момента все повече той се превръща в бюрократичен тумор, който се занимава да регулира неща, които изобщо не му влизат в работата и от които никой, освен чиновниците, няма полза да бъдат регулирани.

 3. Пепо, Нела, ко ви пука! Банани да има! 😆

  В тази светлина клетвата „да ти се изкриви краставицата дано!“ може да се тълкува като пожелание да изхвърлят страната ти от Евросъюза. Викам нашти сиганки като им дойде сезона, тъй да кълнат чужденците, които нещо не са им на сърце.

 4. Разликата между половете пречи на тези, на които им пречи живота. Това са отново великите унищожители – комунистите, но не тези груби варвари, руските комунисти, които колеха, бесеха и разстрелваха без много да се церемонят. Тези комунисти са далеч по-фини и деликатни. Не убиват с пушки и саби, а чрез психологическа атака, използвайки университетите и средствата за масова информация, които вече са почти напълно тяхно владение – на левичарите (западната версия на комунистите). След това проникват в душите на хората и ги зомбират. Целта и на западните комунисти е същата като и на руските им братя-варвари – изравняването (т.е. ентропията), тоест смъртта. Само средствата им за постигане на унищожението на живота са различни.

 5. За мен нещата са още по-смешни.

  Лондонски таблоид с евроскептичен уклон публикува дописка, базирана на интервю с евроскептичен шотландски депутат. Той твърди, че администрацията на Европейския парламент е резпространила брошура с указания за политически коректно изразяване във връзка с пола (нещо твърде вероятно).

  След това де що има медия в Европа (че даже и в Америка) надува гайдата за поредната безумна регулация в Съюза (каквато засега не съществува). Една седмица няколко милиона души се занимават с някаква глупост, защото четат само заглавията.

  Да живее информационната ера…

 6. Спасе, това и аз го отчетох и после публикувах „самоопровержение“. То тъпото в случая е, че дори само заглавието да беше четено, пак нямаше да се разпространи тая новина навсякъде. В заглавието изрично пише, че става дума за „госпожа“ и „госпожица“, което лично мен ме навежда на размисли относно какви хора работят в нашите медии, та не са в състояние да преведат нещо такова.

  Аз лично попаднах на оригинала, докато търсех в Гугъл с ключови думи Struan Stevenson “political correctness”. Исках да прочета и някои чуждестранни коментари по казуса. А то ко се оказа… Е, да, не мисля, че това е най-належащия проблем на Европата – да ми мислим дали „госпожо“ или „госпожице“ да викаме на жената отсреща. Мисля, че би трябвало да имат по-належащи неща, с които да се занимават Там. Но също така е факт, че явно нашите информационни агенции не са открили още не само компютъра, както честичко ги подозирам, ами не са се натъкнали и на явлението „чужд език“, да не говорим за превод.

 7. Разбира се, рядко голяма тъпотия би било това, дами и господа. Но и ми се струва крайно невероятно. В Англия имат дълга традиция да измислят евро-митове и ЕС съответно има дълга традиция да ги опровергава. Има си и специална страница:

  http://ec.europa.eu/unitedkingdom/press/euromyths/index_en.htm

 8. Aaaa каква била работата – та по тази причина младото поколение ползва поздрава „Аве коп’ле“ – нещо което много ме дразни,но е приложимо и няма и следа за сексизъм или дискриминация….Бре колко оправни били младите…

 9. Все пак погрешната трактовка е извън наша територия, БНР го излъчиха като новина, като са го прихванали от ИТАР-ТАСС. Дали руснаците съзнателно манипулират, или просто са недоразбрали, остава загадка. Във всеки случай аз си имам мнение по този въпрос, както и въобще за политическата коректност 🙂

 10. Как жаль, что я с трудом понимаю болгарский язык!
  Но, я всегда с большим удавольствием
  захожу на Ваш блог.
  Удивительно, что нас волнуют одни и те же вопросы…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s