Новото лице на жълтото

Не е особено уместно човек да прави някои неща. Тоест, ако във врата ти дишат срокове, други те причакват зад вратата, а трети направо точат ножа, разумният човек не би следвало да прави като мен. А ето аз какво ще направя: ще оставя сроковете да си дишат и да ме чакат, пък аз ще понапиша туй-онуй. Секунда, да си взема едно кафе…

Ето ме.

От известно време в мен се зароди идеята да понапиша едно – друго относно все по-просташкия сленг, който все по-сериозно разширява границите на жълтата преса и упорито анексира територии, в които той е толкова на място, колкото насред парка на Бъкингамския дворец би бил на място столичния „Факултето“. Примерно, да вземем „Стандарт“. Допреди няколко години беше относително добре и грамотно списван вестник, а сега има моменти, когато човек може да си помисли, че пиян труженик на „Папарак“ е решил да поупражнява словоблудството си.

Но днес няма да пиша за „Стандарт“. Ще го оставя за друг път. Вместо това ще разгледам явлението, наречено вестник „Уикенд“.

При първия си сблъсък с него всеки непредубеден човек ще се убеди тутакси, че просто се е натъкнал на поредния жълт парцал. На втори поглед или по-скоро прочит, той вече няма да е предубеден, а ще е убеден. Е и? Поредната звезда на българския „журналистически“ небосклон, само дето има по-шарени картинки от „Шок“ да кажем. Ето, Гена Трайкова разбила сърцето на Венелин Петков, Радина Червенкова говорела с мъртвия си баща, Симеон попрекалил с виаграта, не знам кой направил бебе на не знам коя… Културни и обществено значими новини, нали така?

Странното е, че в този  жълтеникав парцал с цветни картинки, се изявява някакъв самообявен каймак на българския културен елит. Всъщност, аз напълно допускам съществуването на лица, които могат да се причислят към категорията на културния елит на нацията ни и предполагам, че човек лесно може да ги разпознае. Да кажем, че след пряк или косвен сблъсък с тях не се чувства така, както вероятно би се почувствал, ако по незнайни причини се е въргалял в заразени със сифилис чаршафи. А и тези хора едва ли се изявяват на полето на парцалистиката. А бе всякакви ги има, не е толкова важно.

Причината да пиша тези възхвални слова се крие в това, че обичам да гледам „Господари на ефира“ и така попаднах на част от някакво торнадо с участието на Венета Райкова и… Люба Кулезич. А това, което наистина ме потресе, беше че Кулезич почти без да се умори надмина Райкова по просташко поведение в ефир. И понеже се заинтригувах от порнографската сценка, на която попаднах, разбрах, че госпожа Кулезич, която иначе е прилежен анализатор на най-разнообразни високо културни прояви, е решила да громи все по-заливащата ни простащина с методите на още по-голямата простотия.

Изключително странно, според мен. Както аз виждам нещата, когато човек громи простотията със средствата на по-голямата простотия, която спокойно може да влезе в редиците на вулгарното, единственото, на което можем да се надяваме при победа, е вулгарното да победи просташкото.

В момента наистина ме е яд. Яд ме е, защото вместо със статията ми, посветена на достойнствата на Мара Отварачката, която успя да отврати повече хора от чалгата, отколкото цял отбор професорвучковци някога би успял за цял еон време, ще се наложи да занимая уважаемата аудитория с лицето, списващо в елитния вестник „Уикенд“ под още по-елитния псевдоним „Лора Кварц“. Не, дамата не е холандска емигрантка, която след дълъг трудов стаж на уличката на червените фенери е дошла да кара старините си в България. Лора Кварц и Люба Кулезич, оказва се, са едно и също лице. С едната си ръка, образно казано, тя съветва хората кой филм да гледат, щото бил с не знам каква си културна стойност, а с другата се подвизава на фронт, от чийто трудове тя със сигурност би сбърчила носле в ефир и би се възмутила с нескрита погнуса.

Понеже от началото на „Мusic Idol 3“ редовно следя форума на предаването, попаднах на тема, благодарение на която не можах да не се възхитя на прозрението, озарило мадам Кварц в някое особено тежко пролетно утро. Вероятно това става в момента, в който уважаемата културна анализаторка установява, че водата е спряла, а аспиринът й подло е свършил. Което като нищо се оказва причина за доста лошо настроение, което обаче води до определено вдъхновение, родило доста поучителна и извънредно културно списана статия.

133oГледам снимката и си мисля. Кое е по-неприятно от умишлено хипертрофираните устни на Мара? Отговорът е прост като заглавието: описанието, което мадам Ку… Мадам Кварц, извинете, толкова находчиво им прави. Гледам самата статия и се опитвам да сравня кое е по-просташко – поведението на Мара или писанието на едно от, примерно казано, културните лица на България? Кое е по-скандално? Клипът „Сама го мога“ или творението под заглавието „Устата на Мара Отварачката е като вагина“?

Личното ми мнение е, че мадам Кварц печели двубоя доста убедително. Поздравления. Любопитно ми е само, ако мадам Кварц направи същата физиономия като тази на снимката, нейната уста на какво ще прилича.

Факт е, че Мара Отварачката е явление, което заслужава подробен анализ и ще си го получи скоро. Факт е, че присъствието й в жури, оценяващо таланта на млади пеещи хора, е абсолютна подигравка към младежите. Факт е също, че форматът „Мюзик Айдъл“ започна да прилича на резултат от генетичен експеримент, кръстосал „Искрено и лично“ със „Страх“ и известно количесто гени от „Биг Брадър“ за по-добър вкус.

Също така е факт, че ако телевизия „СКАТ“, която е ефирния вариант на вестник „Уикенд“, реши да си върне аудиторията, загубена след свалянето на Албена Вулева от ефир, винаги може да се обърне към Кулезич – Кварц. Руса е. Лицеприятна е точно колкото и госпожица Вулева. Има подобен на предшественичката си тембър, който Мара, в качеството си на специалист, би описала като „отрицателна бленда“ вероятно. И най-важното – усвоила е до най-малките подробности специфичната терминология, която толкова дълго време държа Албена Вулева на екран. Само да не вземе да се подхлъзне по и без туй доста наклонената плоскост, и да се приземи на скамейката за гола фотосесия в „Плейбой“. В достатъчно стресови времена живеем и няма нужда подобно нещо да се причинява на българския мъж.

27 коментара за “Новото лице на жълтото

 1. Ами това Лора Кварц може да и е артистичния псевдоним на жената.Какво да правиш – криза.Жената заработва на две места.Ще ми е интересно да прочета коментара ти за Отварачката.А колкото до Плейбой – ами те изтипосаха Лили Иванова,че колко му е и г-жа Кварц да попадне там. Въпрос на хонорар 🙂

 2. Българският език има ужасно точни попадения като думата „парцалистика“. Значението й е точно като стрелите на Вилхелм Тел и напълно обхваща всичките писаници на гореупоменатите вестници.
  За Люба Кулезич ще цитирам автора на „Freakonomcs“: Моралът представля начина, по който бихме искали светът да живее, а икомомиката е начина по който живее. Затова съм леко изненадан, но не се учудвам, че някой има дамата има две роли. В края на краищата всичко опира до оцеяване, а то в Бг то май не е лесно. Но това са битови проблеми, а ти Марфе си сложи един copyright след думата 🙂

 3. >“Както аз виждам нещата, когато човек громи простотията със средствата на по-голямата простотия“

  Също като „борба за мир“.

  >“единственото, на което можем да се надяваме при победа, е вулгарното да победи просташкото.“

  Че как – думата „вулгарен“ е един от малкото български приноси към универсалното общочовешко познание…

  Между другото, не гледам предварителните селекции на идолите, а само крайната фаза, но случайно изгледах част от едно предаване. Там Отварачката ме изненада положително, когато изгони една 15 годишна „рапърка“ заради просташкия й текст, която малката сама била съчинила. Под това, което й каза и аз бих се подписал.

 4. страшно е положението наистина. аз вестници и списания няма как да чета, но и малкото, което виждам от телевизията наистина си е брало лайката.

  поздрави за статията, много добра 🙂

 5. Аз немоа да те рАзбера, ко се чудиш на езика? Още от началото на демокрацията, със съществуването на „свободното“ слово вестниците говорят на този уж „народен“ език. Захлавия от рода „Утрепаха Кервиза(с гигантски букви, удобни за четене от космоса), май(с 10), „Машинист яде китайска храна, вампирясва“, „СЛЯП ИЗЯЖДА ЯЙЦА НА ОЧИ, ОГЛУШАВА“, Дарт Вейдър свали „отчаяна съпруга“, ВКПЩННППДПЮЮОЧСХЖИЗР проучва щетите от наводненията (това ми е любимо от Новинар), Мечка краде мед от горския и др. Радост за окото.

 6. Люба Кулезич онова, дето се караше с Венета Райкова заради бременността й ли е? Дето я даваха в „Господари на ефира“? Защото ако е тя… До преди това предаване не можех да си представя, че точно Райкова, дето си изкарва хляба с надничане под завивките на хората, може да бъде атакувана с толкова цинизъм, че да не е способна да му отговори. Гадно е, някакси. Така или иначе за сериозен български журналист не мога да се сетя, но за такива като нея и Вулева мога. И се дразня.

 7. За сериозен журналист в момента се сещам, за съжаление защо само едно име ми идва в главата, защо само едно – Любослава Русева.

 8. А пък аз не знам защо и откога Лили Иванова се оказа един от основните проблеми на България. Да не говоря, че въпросната статия успя с размах да извади и Русева от редиците на „сериозните журналисти“.

  Лили Иванова не я слушам, не съм й почитателка и вероятно няма и да стана. Но тя има едно достойнство – не ме принуждава да я слушам. Никога не ме е принуждавала, а и не вярвам и да ме принуди някога. Предлагам Слави Трифонов и Дачков да си основат клуб, да си вземат в него Русева и Кулезич за цвят и по цял ден да се надцакват, коментирайки колко ужасно Зло е присъствието на Лили Иванова и колко е кошмарно това, че майка й навремето не е напрвила спонтанен аборт, докато е била бременна с нея.

  Просто е невероятно. В момента, в който някой наш журналист установи, че няма за какво да пише, винаги може да извади дъвката Лили, удобно залепена някъде на бюрото му и да я задъвче, докато не му дойде някоя нова идея в ума. Намирам го за тъжно и бездарно поведение. И да, мога да го определя точно като „парцалистика“.

  Сори, Мим. Знаеш, че си те обичам, но някои неща ми идват в повече.

 9. Мимич, нал знаеш кога ше ти се разсърдя пък на тебе? Га Симеон успее да сътвори цяло изречение. Някои работи просто не могат да се случат и това е. :mrgreen:

 10. Аз също съм учудена от тази статия, наистина досега Любослава Русева никога не е писала подобно нещо, въобще не се е отблъсквала от политиката. Определено написаното ми е странно и неразбираемо. Е, нито едно друго име не се сещам. Вие? 😦

 11. Ей, евалла за новата дума. Парцалистика – това звучи гордо! Бабата се е изхвърлила, наистина. Айде, обектът на статията й е боядисано Барби с 1 мозъчна клетка, която отговаря за избор на китеник. Това добре. Барбито се напомпало с разни строителни матрЯли, това също. Ама да отвориш ти уста като махленската циганка, на която не са дали 20 ст. и сега кълне и псува като изоглавена… Това вече е извън пътя. Добре си го казала – да победим простотията с още по-голяма простотия…

  (днес коментарът е от двамата А & А)

 12. Аз пък смятам, че подобни индивиди като мара отварачката и вендета райкова трябва да бъдат третирани именно по такъв просташки и вулгарен начин, просто защото те от друго не разбират. Език и поведение, уместни за академик от БАН, да речем, изобщо няма да бъдат схванати и възприети, още повече, че са неподходящи за поведението, вида и изобщо попрището на въпросните индивиди.
  Както се казва: с техните камъни по техните глави.

 13. Е ми въпрос на вкус и разбиране. На мен например не ми доставя удоволствие да гледам публично състезание по надпсуване и мерене на вулгарния езиков диапазон, с който два индивида разполагат, но разбирам, че има и хора, които се радват на летящите из въздуха л***а, като същевременно изпитват гордост и удовлетворение, че конят, на който са заложили, е успял да сътвори по-голяма и по-миризлива купчина.

  Кулезич – Кварц убедително победи съперничките си в състезанието по простащина, вулгарност и цинизъм. Честито за което. Сигурно в нейната вселена това е особен повод за гордост.

 14. Все повече се убеждавам,че всяка от така наречените “ жълти журналистки „колкото повече е вулгарна – толкова повече си вдига сама самочувствието и рейтинга. Те са от този тип хора,който всички ги плюят а те си мислят,че мед им капе отгоре…..

 15. Напълно съм съгласен с написаното – нещо повече, девалвацията на ценностите (причина за чалга-кича и жълтините) по моите наблюдения е монотонен процес и нямам представа дали ще се удари дъно, от което да се оттласнем. За съжаление на България наистина и липсват достатъчно на брой водачи, които да задават посоката на движение, отчасти и поради прекалената емиграция и отсъствието на елит у нас

 16. Е и? Разбирам да беше единствената булгаристанска поп-фурия, дето се облича като от Капълъ-чарши, че да си заслужава заклеймяването, ама то няма ни една, дето да не мяза на току-що връщаща се от работа магистрална труженичка. Мама му стара, наистина не разбирам откога и защо Лили Иванова се превърна в някакъв проблем. Има ли някакво политическо влияние? Икономическо влияние има ли? Дори и културно влияние няма и не може да има, доколкото „изкуството“ й се слуша от има-няма десетина процента от седемте милиона в България.

 17. Офффф, не очаквах, че ще се ядосаш. 😦 Ама снимката си я бива, все пак. За геронтофилите е екстра. 😆

 18. Боже,Боже…..!
  Какъв Ви е проблема бе хора,оставете човек да живее и твори свободно !
  ….Люба Кулезич или Лора Кварц, това е нейна интерпретация и личен избор. За това си има редактори и цензура.Щом е факт,значи има и съдържание.
  А,сега се усмихнете,защото сме свобона държава!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s