Спа

Нищо лично към BigSky - Montana
Нищо лично към Big Sky – Montana

За трети път започвам да пиша това, но нещо не ми се удава. Постоянно написаното мутира в антиутопично повествование с елементи на хорър. Има моменти, в които думите не стигат. Но въпреки всичко ще направя нов опит, пък току виж се получило…

Няколко пъти съм изказвала в блога си недоумение от иновативната икономическа политика на България, съгласно която е правилно, редно и уместно поддържането на ниска цена на труда у нас, като средство за привличане на чужди инвеститори. Стигна се дотам, че умишленото поддържане на нисък стандарт и превръщането на страната ни в европейско гето, най-сетне и официално беше признато като успех. Или по-точно, този резултат беше един от успехите, за които кабинетът си писа червена точка. Икономическото и енергийно гуру, министър Петър Димитров, дори се похвали с това от парламентарната трибуна.

Аз лично не мога да разбера защо не се доразвие тази идея и не се отмени със закон явлението „работна заплата“. Вместо това  е добре да се замени със „задължителна трудова повинност“. Или „ангария“, че да се подмажем на мандатоносителя.

Съгласна съм, че едно подобно решение на пръв поглед изглежда несериозно. На втори поглед изглежда шокиращо, неморално, нехуманно и неприемливо. Е да, но ако си помислите нещо подобно, да знаете, че не сте прави. Смятам, че и най-големият противник на подобна радикална идея би видял ползата, която страната ни би могла да извлече при прилагането й.

Ако заплащането на труда бъде отменено със закон, ние не просто ще сме конкурентноспособни на световния трудов пазар. Директно ще се окажем без всякаква конкуренция. Съгласете се, че ако се намери и една престижна фирма, дето да не си изнесе производството тук при така създадените условия, собствениците й трябва да бъдат обвинени в опасна за човешкия род тъпотия и осъдени от Международния трибунал за престъпления срещу човечеството.

Разбира се, към реализацията на този нов политико-социално-икономически модел трябва да се подходи със здрав разум и с ясното съзнание, че първоначално възникналите трудности бързо ще се компенсират за сметка на подобряването на цялостното финансово състояние на страната. Какво разбираме тук под първоначално възникнали трудности. Ще обясня нагледно. Ето, в момента сме свидетели до какво води спадналата покупателна способност на българина. Да вземем за пример млекопреработвателната индустрия. Понеже високите цени възпрепятстват все повече хора да си купуват сирене, направено от мляко, производителите са принудени да прибягват до пускането в продажба на качествено нови продукти, направени от най-разнообразни, често пъти неядивни, но за сметка на това евтини заместители от растителен и друг произход. Това води до криза млекодобивната промишленост, просто щото там няма възвръщаемост. Така цял един отрасъл се оказва в колапс не защото за крайния продукт липсва търсене, а защото на хората им липсват пари да си го купят.

От друга страна обаче, както правилно и многократно е изтъквал министър Орешарски, (който лично на мен ми става все по-симпатичен и започва да дели челните места в персоналната ми класация заедно с неоспорими лидери като министър Масларова, споменатия икономически гуру г-н Димитров, самия премиер и други), повишаването на цената на труда у нас би довела неминуемо до неконтролируемо помпане на инфлацията. Вероятно защото хората целокупно ще се втурнат да опразват магазините, точно както навремето опразваха щандовете за банани по новогодишните празници преди около двайсетина години. Не бива да се допуска един човек да разполага с повече пари, отколкото някой е приел, че са му необходими, защото в противен случай той е склонен да се включи в редиците на консуматорското общество, срещу което протестират антиглобалистите и което по своята същност е гангренясалата рана, от която светът рано или късно ще се спомине. Това последното не го е казвал Орешарски, а го твърдя аз.

Решението всъщност е доста просто. Прекратяването на изплащането на ежемесечното трудово възнаграждение ще унищожи всякакви наченки на инфлация още в зародиш. Разбира се, това първо ще се отрази върху търговията, просто защото няма да има кой да купува, което ще доведе до затварянето на всички възможни магазини от абсолютно всякакъв тип. Няма нищо страшно, защото по този начин пък пазарът ни се насища със свободна работна ръка, която вече е готова да дочака чуждестранния инвеститор, който ще изнесе производството си у нас. Този процес няма да бъде хаотичен, напротив. Всичко ще се осъществява под строг контрол и при спазването на най-строги закони и правила, които ще бъдат своевременно приети. Понеже целта ни все пак не е да превръщаме България – една страна с хилядолетна история, горд народ, бойна слава и културни постижения – в концлагер, а искаме просто да я направим конкурентноспособна, за народа ще бъдат полагани особени грижи.

Тъй като всички ще сме заети да работим в предприятията на чуждестранните инвеститори, те пък от своя страна ще са задължени да ни осигуряват дневен хранителен прием на стойност от поне 1000 калории минимум. Освен това всеки ще има право на два ката дрехи годишно – един за сезон пролет-лято, и един – за есен-зима. Тази мярка, съгласете се, ще издигне БВП-то ни до такива висини, че гласът на Валя Балканска ще има да го гони цели светлинни години из Космоса, докато го стигне. Бюджетът ще поеме заплащането на тока, водата и парното на населението, но естествено и там ще са нужни строги правила. Понеже ще работим на нощни и дневни смени, ще се изчисли колко точно време прекарва едно семейство вкъщи. Ще се направи сметка колко точно са тъмните часове на денонощието, ще се изчисли колко от тях преминават в сън и накрая с формула, произведена от софтуер на пакистански клон на парагвайска фирма, който освен у нас е прилаган в Бурунди, Габон и Вануату, ще ни се даде правото да ползваме една електрическа крушка от 60W за определени часове месечно. Освен крушката ще имаме право и на телевизор. Не може без телевизор със забавна програма. И древните римляни са знаели за максимата с хляба и зрелищата, а пък те са били умни хора и пътищата им дори още стоят. От хладилници, печки и перални няма да имаме нужда, защото чуждестранните инвеститори по закон ще бъдат задължени да ни хранят, поят, обличат и перат. По същия начин ще стоят нещата с водата и парното, а надхвърлянето на лимита няма да се толерира. Просто ще дърпат шалтера, респективно ще спират кранчето. То като има човек желание, начин ще се намери.

Ползата е видима с просто око: ще ходим нахранени, облечени и напоени, без при това да сме плащали.

Да погледнем и към здравната система. Значи, ето как стоят нещата в момента: човек плаща задължителни здравни осигуровки, за да има право като иде на лекар, да му плати, за да му изпишат рецепта. Ако се разболее, той излиза в болнични, а в необозримо бъдеще му се изплаща съответната сума. Ако се разболее обаче по-сериозно, то той така или иначе няма никакъв шанс. Налага му се да прибягва до sms-кампании, просия, кандърми, телевизионни предавания и какво ли още не, само и само да стигне до животоспасяващата операция. Това, както всички можем да преценим, е изключително неефективно. Правилният вариант би бил чуждестранният инвеститор да е задължен да осигурява лечението на безплатната работна ръка. Ще се предвидят от закона определени количества аспирин, витамин це, парацетамол и някои други подобни продукти, чиито лимит месечно ще бъде строго определен и няма да имаме право да го надхвърляме. В момента тази постановка усилено се тренира със съществуването на здравните направления, така че когато се въведе новата система, ще я усетим почти без сътресения. Ако на някой му се наложи да го будят от будна кома или да му трансплантират костен мозък, ще бъде изпратен на комисия, която ще прецени дали и колко е трудоспособен, както и дали не би могъл да се оправи с наша родна помощ. Чуждестранният инвеститор ще е задължен да поеме разходите му по лечението, като специални правителствени служби ще следят за качеството на полаганите грижи спрямо работната ръка…

Подразбира се, че проблемите в образованието просто ще се анихилират, защото и самото образование ще бъде закрито като такова. Чуждестранният инвеститор, който би изнесъл производството си в България, не би държал непременно професор по анатомия да шие гащи в завода му. От такива професии няма да има нужда.

Естествено, в България ще се влиза само с визи. Държавата ни ще ги плаща, за да не намалее туристопотокът. Когато все пак това се случи (предполага се, че дори и на туристите ще им писне да стоят целогодишно в тоя рай), министър Масларова ще изпрати няколко хиляди отличили се работни ръце на курорт в закъсалите за клиенти хотели. Може би се питате с какви пари избраните ще стигат до морето. Настоящето решение на соц-министъра предвижда пенсионерите да не получат увеличение на пенсиите, но за сметка на това да идат на море. Да ходят на спа-процедури, като си поемат сами пътните. С това дамата донякъде изпреварва плавното въвеждане на новата ми икономическа политика, но аз виждам проблем.  В моята програма хората не би трябвало да имат пари. Слава Богу, и за този препъни-камък решение ще се намери. Тъй като и училища няма да има, няма да има и програми „топло мляко и кифла“. Ето, мисля, че открихме парите и за курорта.

И докато чуждите държави вървят по грешния път, губейки ценно време и средства, като инвестират в човешкия си ресурс, ние ще сме ги задминали с няколко обиколки по конкурентноспособност. Ще сме се превърнали в индустриален, енергиен и туристически център от планетарен мащаб. Ако можехме да пишем и четем, щяхме да си кореспондираме с туркменски другарчета, с които да обсъждаме реформите на Туркменбаши, да е винаги златна статуята Му. Но тъй като няма да сме способни на такива висши дейности, пък няма и да ни трябват, ще посрещаме спонтанно Булгарбаши, който се връща със запис на последните речи на Венецуелбаши от Латинска Америка.

Колкото повече мисля, толкова повече мисля, че в гореизложената идея за икономическо развитие на страната има потенциал, както би казал Мечо Пух.

Advertisements

6 thoughts on “Спа

 1. Бих искал да добава към теорията:
  1.Раждаемостта – бременните и родилките как ще се справят с бебетата – нали ще бъдат заети да работят в конкурентната фирма,а отпуски по майчинство не се допускат,т.е не работиш – няма храна.НО решение на въпроса има – вазектомия.
  2.Какви пенсионери,какви почивки? Хора в нетрудоспособна възраст не са необходими,те са товар на обществото,което ще работи за чуждите инвеститори.Курортните комплекси ще се превърнат в общежития на занимаващите се с риболов или в текстилната индустрия.
  3.Хора с редки заболявания или такива изискващи специално лечение ще работят в най-тежките отрасли на индустрията (така и така е неизгодно да бъдат лекувани…)
  4.Чуждия инвеститор няма да плаща.Е ще плаща но под формата на реклама,че сме държавата, където хората се трудят неуморно,където е най-изгодно да имаш фирма.
  5.Резерватите ни и парковете ще се превърнат в място,където собствениците на концерни и президенти на други държави ще отстрелват редки животински видове.
  6…………
  Идеята ми се струва много добра.Всеки ден си зает,на работа получаваш цели 1000 калории неядлива храна,от време на време се радваш на топлина зимата,….

 2. „човек плаща задължителни здравни осигуровки, за да има право като иде на лекар, да му плати, за да му изпишат рецепта.“

  е на тва се хилих на глас в 4 през нощта 1 минута 😀

  идеята е много добра и си я обмислила от всички страни!

  но изведнъж ме замисли – баси наистина пътищата на римляните са оцелели 2000 години, а тези в София преко сили изкарват 6 месеца 😀

 3. За сметка на това трамвайните релси ги сменят през два 😈

  А току-що родих и нова иновация. Понеже софийският боклук има здравословния навик да гастролира из страната, заедно с него да пращаме и пенсионерите – където боклука, там и те. Хем няма да има нужда да си плащат пътните, таковата… Масларова да ги пише като чуплив амбалаж, негоден за рециклиране и готово.

 4. Тя и въпросната госпожа може да направи една разходка. Народните представители също – ако трябва ще съберем пари да им платим билетчетата.Те и без другото трябва да си ходят……Дет се вика – да не изпуснат влака.

 5. 🙂 Мноооооого близко до перфектния комунистически строй, където пари изобщо липсват и всеки се грижи само и единствено за благото на обществото, а обществото прави така, че той да е доволен. Само да ги нямаше чуждестранните инвеститори-капиталисти, щот този комунистически строй по идеология трябва да е планетарен :))))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s