Фалшиво

Напоследък у мен се затвърждава едно странно впечатление. Започвам да си внушавам разни работи. Например, че България е имитация на известна марка. Това, разбира се, не е непременно лошо. Така преди около петнайсетина години едни приятели си бяха купили телефон Panasoanic, китайска работа, естествено, който, парадоксално, се оказа по-траен от истинския Panasonic, с който се сдобиха впоследствие. С други думи оригиналът по едно време предаде Богу дух, а онова с допълнителното „а“ май даже доскоро си работеше. Че може и още да е действащо, не съм питала.

Оригиналът, носещ законно марката „България“, обаче се оказва, че е Extremely Limited Edition и вероятно е достъпен само за ограничен брой хора, разполагащи с нужните средства да си поръчват уникати по каталог. На останалите за съжаление им се налага да се задоволяват с ментето.

Всичко това води до съществуването на един доста странен феномен. То не знам дали е възможно да има феномен, дето да не може да се опише като странен, но да кажем, че конкретния, върху който сега ще насоча скромните си разсъждения, е по-странен дори от обичайната за феномените мярка на странност.

babiНапример, по широкия свят фалшификацията на оригинален продукт се счита за престъпление. Оттук следва, че процентно погледнато България е населена с най-многобройния криминален контингент в света. Е това ако не е феномен, не знам какво е. Ами много просто. Ако от МBMD, Gallup или която и да е друга социалис… социологическа агенция, (извинете ме за лапсуса, знам, че е банален, но не беше нарочно) направят и най-беглото проучване, ще се окаже, че поне едно 90% от човешкия ресурс тук  съвсем удобно си живее във фалшификата, а следователно се възползва от него и най-безсрамно го потребява. А това вече е много лошо и най-вероятно е наказуемо. Нищо чудно, че във феноменалната фалшифицирана България точенето на mp3-ки и филми от мрежата е нещо като национален спорт. Да, безспорно това е грешно, но е напълно нормално поведение за изпечени кримки като нас.

Да погледнем например какво ядем. Вече и научно се доказа, че съдържанието на храна в храната, която консумира жителят на възпяваното от мен менте, е силно намалено за сметка на разни къде повече, къде по-малко идентифицируеми изкуствени примеси. Производството, продажбата, купуването и консумацията на напълно обезсиренени сирена, сто процента обезмлечнени млечни продукти и задоволително обезмаслени масла, спокойно може да се приравни с терабайтите незаконно точени оскарови носители от разните му там тракери. Тоест, точно колкото е незаконно да си платиш  на интернет-доставчика, а после да си изтеглиш и изгледаш пиратското копие на Slumdog millionaire, точно толкова е престъпно да си купиш и после да изядеш пиратското копие на балканския кашкавал. Ето, щом написах това и получих пристъп на нечиста съвест. Мисля, че поне няколко часа ще съм възмутена от себе си и трудно ще се понасям.

forgetВ момента съдържанието на млечните продукти е една от основните теми по медиите. Някакви хора се грижат за нас, искат да ни вкарат в правия път и да избият от главите ни всякакви потенциални и кинетични престъпни намерения, като да си купуваме фалшификати например. Това е похвално. Наистина на човек му става някак хубаво, като види, че потребителите на оригиналния продукт Limited edition искат да ти помогнат с каквото могат. (Най-често помощта се изразява в спорадична sms-кампания с краен PR-резултат, но това няма голямо значение ).

По същия начин стои и въпросът за съдържанието на месо в месото. А за кренвирши, салами и пастети май е по-добре изобщо да не говорим. Всички живеем с надеждата, че в цялото месиво има поне прилично съдържание на соев протеин, защото например и японците ядат соя, пък те общо взето се ползват с добро име пред света и изобщо сравнението с тях е най-препоръчително.

Във фалшификата, в който живеем, освен това е доста разпространено странното поне за мен мнение, че съществувало нещо, наречено Здравеопазване. Разбира се, в най-общия случай, ако човек се разболее от нещо тривиално, като да речем настинка или грип, току-виж може и да оцелее без да му се наложи преди това да направи спонтанна туристическа обиколка из всички кръгове адови. Ако обаче го сполети нещо по-неприятно, примерно се окаже, че се поболее от левкемия, че детето му има таласемия, че го хване рак или пък го помете мерцедес, управляван от джигит, в най-добрия случай може да се надява именно на сполучлива sms-кампания. Ако пък се е радвал на особено добър късмет, то той е претърпял катастрофа с участието на Максим Стависки.  Ако обаче не е имал щастието той или детето му да са помляни на пътя от световен шампион по фигурно пързаляне, тогава на нашенския пират му остава само да се оплаче в „Часът на Милен Цветков“, където да обясни колко точно излиза поддържането на живота на близкия му човек, изпаднал в будна кома.

Определени кръгове разпространяват и озадачаващите слухове, че във фалшифицирания вариант на държавата, за която говоря, пребивавало и явлението „Правосъдие“. Това обаче общо взето се приема за градски мит и хората не му хващат кой знае каква вяра. За сметка на това всички знаем, че в кулоарите на съдебните зали у нас дебнат опасни и особено заразни вируси, бактерии и всякакви там микроби, които повалят всеки обитател на оригинала, който случайно се е озовал в криминалните лапи на фалшифицираната правораздавателна, хм, институция. Последния път, когато видях някакъв Маргин по телевизията, същият се придвижваше на инвалидна количка и имаше повече системи и апаратура по себе си, отколкото има по Стивън Хокинг.

Във фалшификата на оригиналния продукт кипи освен това и засилена социална дейност, усърдно подпомагана от социалния министър Емилия Масларова. За нея напоследък се твърди, че е отишла да обменя опит с колегите си от Южна Корея (пак, че не е Северна) и е летяла с билет на стойност 16 973 лв. За Корея информацията е сигурна, но за съжаление оригиналът на билета се пази под зорка охрана, така че като нямаме евидентно доказателство за нещо, нямаме го и това е положението.

Културата също е жертва на нагла фалшификация и по всяка най-голяма вероятност е произведена в същия китайски завод, в който напоследък правят и мартениците. Не, заместник-министърът на културното ведомство, госпожа Захариева, не е прописала фолк-хитове на мандарин, но просто всички знаем, че най-големите производители на фалшификати в света са гордите потмоци на строителите на Великата китайска стена. Не може то така да няма някаква връзка тука, но това е в областта на Световната конспирация, а там аз не се меся. Науката обаче мълчи по въпроса усъвършенствал ли е министър Данаилов правописа си и знае ли вече как се пише „сбогом“, но като гледам накъде вървят нещата, май няма да разберем скоро разрешението на тази енигма. Все пак наличието на култура-менте обяснява и защо нечие потресаващо фалшиво псевдооперно виене се приема за изключително оригинално и възвишено в някои среди. Тоест, ако човек през по-голямата част от живота си е консумирал основно кебапчета, направени от соев протеин, а после случайно види как някой яде нещо, което отдалеч и при лошо осветление може да мине за „Бьоф Строганоф“, то той поне малко ще се почувства съпричастен към непостижимия за него лукс. Или, да преведа, нащенеца, закърмен с това, което в България минава за популярна музика, но е чувал, че по света известните и богати хора покровителстват операта, ще ахне пред всеки чайник, който успее да достигне втора октава при кипването си. Нормално явление и аз не му се чудя.

Като споменах за социалния министър, не мога да не наблегна на слуха, според който в тази България, в която поне аз живея, имало и действаща икономика. Разбира се, тук малко логиката удря на камък, особено щом стане дума за това, че министър на въпросната икономика е Петър Димитров. (Ще минете и без негова снимка). Все пак дори и за ментетата си има някакви стандарти, отвъд които съществуването им е неневъзможно. Съчетанието на Петър Димитров в едно изречение с „икономика“ ни отпраща в сферата на метафизиката, пък на мен за това в момента не ми се пише. По-важното е, че „България“ (вероятно „а“-то много хитро е написано на латиница, за да се различава от оригиналната марка и потенциалният ползвател на продукта да не се усети още щом види името) има правителство, а правителството си има министър-председател. Факт е, че правителство и премиер наистина има, има дори също и президент, има даже и парламент с депутати, съществува дори и сирене с мляко в него, обаче всичко това не се случва тук. Не и в страната с подмененото „а“. Не че Станишев не съществува. Има го и очевидно много го бива в това, с което се занимава, щото не ми е направило впечатлението на някой от съратниците му, дето си поръчват уникати по каталог, да им е зле. Хората и здравеопазване си имат, имат си дори и образование (най-вече частно и в чужбина), и правосъдието им си е такова, каквото им трябва според съответните им нужди, даже имат и храна в храната, така че заслугите на премиера просто не бива да бъдат така грубо и нагло неглижирани. Не е негова вината, че ние сме избрали да живеем в пиратска действителност, а после се оплакваме, че била некачествена.

Ми човекът работи пък! Книги пише. Във филми се снима. Е, засега само в рекламни клипове, ама то и сър Лорънс Оливие не е станал велик за един ден, нали? Открива шахматни срещи. Смее се. Често се държи неадекватно, но това вероятно е част от длъжностната му характеристика, а напоследък много често си служи с възможно най-градския от градските сленгове, за да покаже, че макар да е министър-председател на държава, тъпкана с престъпниците, каквито очевидно сме, той все пак не се отвращава толкова много от нас и иска да бъде народен човек. В тази връзка, хайде ако някой е изпиратствал клипчето с приоритетите на Сергей Станишев, което „Господари на ефира“ излъчиха в понеделник, на 22-ри февруари т.г., да ми го прати, а? Обещавам му усмивка пред строя.

Остава да се вслушаме в съветите на гореспоменатите люде, които са законопослушни и не прибягват до употребата на пиратски копия.

Например, изключително уважаваната от мен госпожа Масларова, която с толкова почит съм споменала малко по-горе, съветва хората, които нямат работа, да си сменят града.

Едновременно с това Бойко Борисов пък зове потенциалните емигранти да спрат да тъпчат София. С не особено топли чувства се отнасят и останалите градоначалници на по-големи градове спрямо хората, дошли да търсят работа в поверената им губерния. Следователно съветът на госпожа Масларова може да се изпълни по следния начин: ако безработният е от Тутракан, да се премести в Омуртаг. Ако и в Омуртаг не си намери късмета, да пробва в Симитли. Ако и там не стане, да мигрира към… Попово. Оттам да се амбицира и да иде да види как стоят нещата в Каспичан. Бе избор голям. Само да стои по-далеч от Големия град, а до София да не припарва дори и на ум, че става лошо.

Съветват ни също така да не купуваме евтини млечни продукти, защото качественото сирене (аман от това сирене, на мен лично тая тема ми писна) струвало не по-малко от дванайсет лева. От мандрите пък се оплакват, че сирената от по дванайсет лева никой не щял да ги купува, щото на хората им идвало скъпо. Затова се преориентирали към производство на обезмаслени относително хранителни продукти на растителна основа. Това българинът верно е голям Ганьо, пират и авантаджия. Не може то така да му идва скъпо сиренето и по тоя начин да затлачва родната млекопреработвателна индустрия. Ще купува. Като иска да яде сирене, ще купува сирене и няма да реве.

Съветват ни най-различни неща. Например да си плащаме изрядно тока, парното, водата и телефона. Споменах ли тока, парното, водата и телефона? Да, и на тях да им *** майката. Изобщо съвети всякакви и най-разнообразни. От нас се иска да ги последваме и просто да излезем от „България“ с латинското „а“ в средата, същата тая, дето е населението й е с най-ниските доходи в Европа, дето пак то е на първо място по инсулти, инфаркти, но е на последно по приключени съдебни процеси срещу крупни престъпници, и да отидем в оная другата България. Истинската. Дето такива проблеми няма, а министър-председателят еднолично стои зад всеки почтен и високомотивиран служител.

Викам да кажем дружно не на ментетата и най-сетне да опитаме истинския продукт! (Тук читателят да извика съответния лозунг, който му е дошъл на ума. Моля да не употребявате нецензурни изрази в скандиранията си, защото оригиналната България не понася да бъде замърсявана с разни неизискани и неприлични фрази).

svejo

14 коментара за “Фалшиво

 1. Преди Сергей имахме Андрей(Бог да го прости), по-рано – Гриша (който много трудно се справяше с българския език) , а в по-далечно минало – Георги(Гошо Тарабата, Жорж Зидо) . Четирима премиери, дошли от Москва с тамошното гражданство(някои от тях до края на живота си с него), и четиримата – от една и съща партия . Пита се какво точно означава това „Б“ в абревиатурата й ?

 2. Там някъде,дълбоко в блатото на ментетата,покрит със тинята на фалшификациите лежи истинският продукт. Време е да се разчисти това блато от паразитите,които виреят в него.Но ще бъде трудно,защото е лепкава тинята,миризлива и бъкана от паразити,които не искат да се разделят с уютното си убежище.Но трябва да се направи,макар и да е мръсна и трудоемка работа,защото всички искаме истинския продукт а не ментета.
  Поздравления за написаното.

 3. Ще трябва ГОЛЯМА стирка с здрава,твърда и голяма дървена дръжка,щото някой гадини са големи. Ще има оцелели след Доместоса(бързо мутират мам**та им) и за такива трябва здраво дърво,дръжа де. Притеснявам се да няма пропуски в чистенето,че блатото е ръбесто и да не се налага второ минаване. Само да не попаднем на стирка и Доместос менте,че иначе трябва на ръка да махаме тинята и гадините.

 4. Голямо браво за поста! Много ми хареса. Много силни чувства са те движили тук…
  От друга страна – не задълбавай. Лекс-а е силно ограничен откъм разнообразие на действието. Не може да се разчита на него. А пък и(както ти казах) омръзва. 🙂
  Това беше опит за шега. Малко(или много) груб. Дължа(ли) извинение.

 5. Не, не този „Лекс“.
  Но няма значение. Днес вече ми изглежда недопустимо грубо, затова нека забравим за това.
  Но поста продължава да ме кеФФи мно’у.

 6. Прекрасно е да се научим до откриваме оригинални качества в ментетата – даже снимката на Масларова, която си сложили вече буди в мене симпатия, скоро ще приемаме за нормално сирене, пакетирано в пластмасови черва и пържоли в туби…

 7. България, елате в страната на ментетата……ъъъъ на ментата, извинете.
  Предлагам на всички граждани на таз страна да ни раздадат по един космодиск(истински), оцветен като трикольора ни. Така ще се отличаваме в чужбината и ще станем КОСМОполитна държава. Няма само ний да се дивим на балканските порядки:))

 8. За съжаление марката с латинското А така здраво се е наложила на пазара че вече никой не помни каква беше тя тая оригиналната България, имаме си и вече и първото Х поколение закърмено изцяло с менте и свикнало с ментето дотолкова че дори и не знае какъв е оригинала. Да ни е честито!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s